Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Къщата-музей "Адриана Будевска" в Добрич се възстановява за 141-ата годишнина от рождението на актрисата

Реконструкцията на къщата-музей "Адриана Будевска" в Добрич, за която Министерството на културата осигури 64 000 лева, ще завърши през ноември, съобщиха от Регионалния исторически музей. На сградата, която се възстановява по автентични снимки, строителите вече работят по покрива. Така за 141-ия рожден ден на 13 декември на голямата драматична актриса и 110-годишнината от дебютната й роля в Народния театър паметникът на културата ще бъде обновен. В дома на улица "Васил Левски" 56 в периода 1878-1893 година преминават детските години на Будевска.
Очакваме строежът да приключи и да изпратим снимка на родствениците на Адриана Будевска в Аржентина, за да се уверят, че родният й дом не тъне в разруха, каза пред БТА главният уредник д-р Кремена Митева. Тя припомни, че преди години внукът Гилермо и внучката на Будевска - нейна съименичка, са посетили бащиния й дом.
Вече се реставрират и мебелите за новата експозиция в къщата-музей. Догодина една от стаите ще бъде превърната в творческа работилница за ученици по сценична реч, за изработване на театрални костюми и декори, добави Кремена Митева. На стените край огнището ще бъдат върнати стари семейни снимки, а фотоекспозиция ще проследява пътя на една от създателките на българския професионален театър, превъплътила се в повече от 100 образа от световната и българската класика.
В Регионалния исторически музей в Добрич сега се съхраняват много документи и лични вещи на Будевска - нейни ръкописни тетрадки от обучението й в Императорското театрално училище в Москва, задграничен паспорт, корабният билет, с който през 1937 година отпътува за Буенос Айрес при сина си Вили Ганчев, облекла и накити от театралния й реквизит и други, посочват от културния институт.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кукленият театър подарява приказка за градините с деца на медици в цялата страна

Творческият екип на Държавен куклен театър - Варна подарява „Коледна приказка“ на всички детски градини в България, които в момента се грижат за децата на медиците на първа линия. Постановката ще достигне до малчуганите в дигитална форма от 15 до 22 декември. За целта директорите трябва да заявят желание на тел.: 0888 383 336. „С радост ще направим този..

публикувано на 04.12.20 в 16:48

"Коледни приключния в приказната гора" - на открито в Кукления театър във Варна

Приказна коледна гора изниква около кукления театър във Варна през декември. От 15 декември лятната сцена се превръща в причудлив кът, в който децата могат да видят работилницата на Дядо Коледа и къщичката на неговите помощници - джуджетата. Малчуганите могата да се докоснат до вълшебството на празника и с много други интересни игри и много сняг. Те ще..

обновено на 04.12.20 в 16:46

Варненски журналисти определиха призьорите в Media AwARTs

Вече са ясни победителите в шестото  издание на годишните награди за култура и изкуство Media AwARTs. Номинациите се извършват от варненски журналисти, които отразяват културния живот в морската столица. С отличията се удостояват актьори, художници, скулптори, режисьори, издатели, танцьори, културни институции и др., които имат значими постижения и..

публикувано на 04.12.20 в 13:44

10 млн. лв. годишно повече за българско кино

По-голяма субсидия за български филми, повече национални продукции и допълнителни финансови стимули – това са част от промените, които депутатите одобриха на първо четене в Закона за филмовата индустрия, предаде репортер на БГНЕС. Текстовете са изготвени от Министерство на културата, а през тази седмицата получиха и единодушно одобрение в ресорната..

публикувано на 04.12.20 в 10:41

Пътеводител представя три от емблематичните музеи на Варна

Ново издание, посветено на три от емблематичните музеи в морската столица, излиза от печат с финансовата подкрепа на Фонд „Култура” на Община Варна. Пътеводителят „Музеите на Варна - Етнографски музей, Музей на Възраждането, Музей за нова история на Варна” разказва за миналото на града ни в периода XV – XX в., като представя и популяризира ценни..

обновено на 03.12.20 в 16:06

Онлайн "Приказки с Мира" в подкрепа на деца с нужда

Приказки за малки и големи ще разказва онлайн актрисата Мира Котева. Всяка сряда, петък и неделя, в продължение на четири седмици, Мира ще чете любими истории от близо и далеч.  „Винаги съм била почитател на приказките. Те са вълшебни земи, които ни повеждат на най-смелите ни приключения! А, когато помагат на деца в нужда се превръщат в истински..

публикувано на 04.12.20 в 14:05

Виртуален коледен артбазар Варна във фейсбук

Коронавирусът прекъсна освен всичко останало и една традиция, изпълнена с много красота и създаваща уют и топлина в душата, а именно типичните за цяла Европа коледни базари. Грейнали с красиви сувенири, с множество арт изделия, с вкусни сладки, на фона на аромат от топло вино.  Базари, изпъстрени с хора, чиито очи блестят с любов в навечерието на..

публикувано на 03.12.20 в 09:57