Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Откритите пощенски картички - среща на високите технологии и класиката

Приложение позволява да изпратите истинска пощенска картичка направо от мобилния си телефон.

Можете да използвате всяка снимка, която имате в телефона си или да си изберете от галерията на Български пощи.


BGPostCard е новата услуга на Български пощи, която позволява изпращането на истинска пощенска картичка директно от телефона. Необходимо е само да изберете подходящата снимка от телефона си или от  галерията, да въведете точния адрес/пощенски код на получателя и да натиснете бутона "Изпращане".

Български пощи я изработваме в печатния си център, като на гърба й отпечатват личното послание, което въвеждате от телефона си и я доставят на получателя.

Може да бъде изпратена до всяка точка на света, която разполага с валиден пощенски адрес.

Необходимо е само да разполагате с интернет-връзка по време на изпращането

Услугата струва 2,40 лв (с ДДС) независимо дали картичката е за страната или чужбина.

Заплащането става чрез самото приложение.

Това е еидн от най-евтините варианти. На пазара може да се намерят картички от 1,50 до 5 лв, но като се доби и марка, пак се получава по-скъпо.

В интерент  се предлагат различти оферти - днес например  имаше картичка от 1905 година на Братя Прошек от Ниш България, част от колекция, с цена 399 лв., но може и по договаряне

В началото на 20 в. е златната ера на пощенските картички. Тогава те се превръщат в ярки спомени за времето, защото върху тях започват да се отпечатват и фотографии. Малката карта се превръща в дом на сцени от изложби, посещения на кралски особи, забавни илюстрации, както и актуални събития.С настъпването на 21 в. нещата се променят и електронните съобщения бързо изместват хартиените картички, изпратени по пощата. Оказва се, че  през 2005 г. един португалец, който обича да получава пощенски картички, но няма с кого да ги разменя, създава платформа за картички.  Благодарение на платформата днес вече има над 52 милиона разменени пощенски картички.

Защо още е жив интереса към откритите пощенски картички у нас  знаят най-добре в пощата - чуйте повече в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Увеличават се донорите на генетичен материал

През последните месеци има повече жени, които решават да дарят частица от себе си, за да ощастливят някоя друга жена, която дори не познават; да помогнат на някое семейство. Да сбъднат нечия мечта. Доброволно.   Хиляди двойки  по света и у нас минават през тежкия път на борбата за дете; с висенето в коридора или чакалнята пред лекарския кабинет;..

обновено на 07.04.20 в 18:24

Гюлсюм Али и Радо Иванов от Радио Бургас подаряват песен за надежда

Творческият екип от БНР оползотворява с музика времето в периода на социалната изолация. Двамата млади и талантливи колеги Радо Иванов, който е IT, и Гюлсюм Али, която е звукорежисьор на БНР Бургас, не са престанали да изпълняват своите професионални задължения на работното място. Но това не им пречи и да творят във всеки един възможен момент...

обновено на 07.04.20 в 16:44

Да повишим защитата си срещу коронавируса с прополис, мед и пчелен прашец

За да ни припомни за прополиса и неговите лечебни свойства ни потърси балчиклията Славчо Колев – доайен на пчеларите в Балчик, посветил 50 години от живота си на пчеларството. В условията на пандемията от COVID-19 и нуждата от подсилване на имунитета, неговият категоричен съвет е да се обърнем към аптеката на пчелите. Прополис, мед,..

публикувано на 07.04.20 в 14:17

Доброто е заразно!

Много бездомни животни са гладни, но се намират и хора с големи сърца, които да им осигурят храна. И те са част от нашия живот, и те търсят преди всичко топлина, човещина и нещо, което да хапнат, за да преживеят. Татяна Велчева е позната като един от професионалните груумъри в страната. Има си своя философия за живота и затова не остава безучастна...

обновено на 07.04.20 в 13:42

Зеленчуците в къса верига: от фермата до вратата на хората

По този начин се избягват и надценките, поставени от прекупвачите на продукцията. Oтвсякъде ни призовават да стоим вкъщи и да спазваме социалната изолация. Стоейки у дома обаче имаме най-различни нужди. Можем да отложим покупката на рокля и обувки, но не и да избегнем тази на основни хранителни продукти.   О казва се, че подобно пазаруване е..

публикувано на 07.04.20 в 10:03

Как да почистим колата срещу коронавирус

Ако случайно карате кола, в която е бил някой друг или може би просто се изнервите, че някой се е изкашлял върху кормилото на колелото или мотоциклета ви, никога не е имало по-добро време от това да ги хигиенизирате. Дори и да сте останали без дезинфектант, пак..

публикувано на 07.04.20 в 08:00

Черно муфлонче се роди във варненския зоопарк

Добри новини от Зоопарк - Варна. Днес се роди малко черно муфлонче - момченце. "Нека заедно изберем името му!", приканват от Зоокъта в морската столица. Предложенията за име на младежа се очакват във Фейсбук страницата на Зоопарк - Варна до 17 април, а на 18 април ще бъде обявен победителят. Наградата за кръстника на муфлончето ще бъде шапка с..

обновено на 06.04.20 в 18:42