Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Световно застрашеният египетски лешояд се завърна в Провадия

| обновено на 24.04.20 в 16:02
4
Египетски лешояди, Провадия
Снимка: БДЗП


Двойката египетски лешояди, която повече от 10 години гнезди в скалите над Провадия, се завърна преди около две седмици, съобщи за Радио Варна орнитологът Владимир Добрев от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/. За девета поредна година защитените птици могат да бъдат видяни на живо благодарение на камерите, които организацията постави там. Стриймът е през официалната интернет страница на БДЗП

или през двете камери на сайта на проекта www.LifeNeophron.eu

Сега птиците строят гнездото си, а в най-скоро време се очаква женската да снесе първото яйце. От 2012 досега те са отгледали общо 12 малки. Завръщат се в Провадия, защото мястото е много добро и те го предпочитат пред всички останали. Там се чувстват сигурни и защитени, каза още Добрев. Също така се връщат на мястото, на което са родени, което означава, че имат някакъв вид памет.

Снимка: Калоян Христов

Египетският лешояд е застрашен вид по целия свят, а на Балканите са останали едва 50 двойки. От тях в България има 24 птици от този вид – в Провадия, Природния парк Русенски Лом и по долината на река Арда в Източните Родопи.

Увеличението на активностите на хората е основната причина броят им да намалява през годините и те са включени в Червения списък на застрашените видове.

Египетският лешояд (Neophron percnopterus) е най-дребният от четирите вида лешояди, срещащи се в Европа. Размахът на крилете му е до 180 см., а дължината на тялото 60-70 см.  В полет може да се сбърка с белия щъркел, от който се отличава по клиновидната опашка и късите крака и шия. Гнезди основно на скали и скални стени и живее близо до хората. Моногамен вид, който в Древен Египет се е смятал за символ на родителските грижи. Но ако загуби половинката си, намира нова, за да продължи размножаването си.

Той е уникален и със своята интелигентност и е една от малкото птици в света, която използва сечива. В Африка многократно е наблюдаван да използва камъни, за да разчупва изоставени щраусови яйца, допълва още орнитологът.

Снимките в галерията са от камерите в гнездото над Провадия.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Помощ от 300 лева за всички първокласници и осмокласници през 2021 г.

Всички ученици, записани в първи и в осми клас ще получат еднократна помощ от 300 лв. през 2021 г. Това реши парламентът с приемане на текстове от закона за държавния бюджет за следващата година на второ четене. Със закона се правят промени в Закона за семейни помощи за деца, където беше записано, че право на еднократна помощ ще имат всички деца,..

публикувано на 26.11.20 в 11:18

Нов заслон радва туристи в Родопите

Планинският водач Васил Тодев е инициатор за изграждане и модернизиране на заслон Велийца в Родопите. Резултатът от доброволния труд и собствени средства на група съмишленици е ново страхотно съоръжение, оборудвано със соларна система за електроенергия и всичко останало необходимо за презимуване на планинари и туристи.  Какъв по-добър повод в предването..

обновено на 25.11.20 в 14:51

Засаждане на дървета с благодарност към природата, от преболедували Ковид-19

Зеленият Отбор е група на мечтатели и вярващи ентусиасти, които вече 11 години променят всичко около себе си с любов и много работа, но винаги без намесата на финикийски знаци, само със сърца. От известно време при тях се появява и идеята, човек, който е оцелял от Ковид-драматизацията да засади 1-2 дървета по този повод.  Така да отбележи подобаващо..

публикувано на 25.11.20 в 12:00
Луда Камчия в понастоящем

Да "прескочиш" Камчия

Месец и половина след като  Луда Камчия в района на Чудните скали беше с ширина за "прекрачване" , реката вече е  малко по-голяма и  става за "прескачане" - все пак малко поваля, а на места достига до метър и половина - два.  Като за скок от място  в часовете по физическо възпитание и спорт в училище. Въпреки това "порастване"  на реката..

обновено на 25.11.20 в 11:32

Тенденции и цветове при маникюра този сезон

Живеем в интересно време, в което се налага да сведем социалните си контакти до минимум; да забравим за червилото заради маската и да дочакаме деня, в който ще дишаме свободно и ще издишаме с ярки устни... Малко удоволствия остават, а са необходими. Такива, които ни карат да се чувстваме добре, макар и в тази ситуация. Ходенето в салон за красота не..

публикувано на 25.11.20 в 09:27

Най-мощните природни антибиотици: хрян, чесън и босилек

Има храни с чудодейни свойства срещу вируси и инфекции - като хрян, чесън и босилек. Вместо да чакаме в аптеките за скъпи лекарства и имуностимуланти, ние можем да повишим имунитета си с продуктите, които имаме в кухнята. Хрян Хрянът се използва в народната медицина за лечение на кашлица, настинка, бронхит и синузит. Действа като силно средство..

публикувано на 24.11.20 в 17:40
Исландия

Исландия ще издава дългосрочни визи за състоятелни туристи

Исландските власти откриха начин да помогнат на туризма и да привлекат туристи , съобщи „Travel and Leisure“. Правителството планира да привлече богати граждани от други държави, за да прекарват повече време в страната. Този ход би трябвало да помогне за възстановяването на туристическата индустрия, която е намалила със 79% през 2020 г. приходите от..

публикувано на 24.11.20 в 17:34