Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Шопов: Има ли вяра, човек е жив завинаги!

| обновено на 25.06.20 в 15:05
Георги Шопов
Снимка: Д.Дончева

43-годишният Георги Шопов от Варна заслужено триумфира в тазгодишното музикално шоу „Гласът на България“. С вокалните си заложби той спечели публиката въпреки голяма конкуренция и показа, че рокът е жив.

Георги Шопов е художник и музикант, познат на варненската публика. Завършил е живопис във Велико Търново. Записва се в "Гласът на България" заради дъщеря си, за да ѝ даде добър пример. Радио Варна  излъчи и публикува интервю с него на 6 май този година. Всяко лято през последните години неговите изпълнения заедно с К. Джамбазов събират на открито в Гръцката махала варненци, приятели, гостуващи в града ни актьори и музиканти, просто преминаващи.

"Такъв глас и тембър са дар от Бога", каза треньорът на Жоро Иван Лечев при представянето на финала.

С Георги Шопов разговаря Димитрина Дончева:


Щастлив ли си от успеха?

Много съм щастлив. Случват се много красиви неща, но няма да издавам много тайни.

Кое твое качество най-много ти помогна?
Първо трябва да можеш да пееш, но според мен искреността и това, че съм естествен. Аз съм голям мечтател. Записах се за участие заради моята дъщеря, представих си, че ще спечеля, просто имах вътрешно усещане.
Какво не знаем за теб?
Много искам с цялата си душа хората да сме по-добри и когато правим нещо да го правим заедно. Само тогава има голям успех, когато се събереш с някого. Вярно, че егото е важно нещо, а егото в повече вече е опасно, но хора, които имат его ги води до градивност и до сбъдване на нещата, с които се занимават. Призовавам всички хора да се събират един с друг и да правят нещата заедно. Ние затова сме родени толкова много на земята. Да сме заедно и да имаме цел, за която да работим заедно.
Какво е твоето мнение за сегашната ситуация - пандемията с коронавируса?
Имам много строго мнение, но не искам да го казвам, защото може да има хора, които да кажат: "Дай ще се бунтуваме." Просто това е умишлено създадено нещо. Вярно, че е един сериозен грип, който аз изкарах преди нова година, почти щях да умра. От това, което се говори мисля, че е то, този вирус - трудно дишане с температура. Бях на антибиотик една седмица и се оправих. И моята жена също. Минава се това нещо, но не е тази тотална паника - покажеш се навън и ще умреш.
Бунтар ли си?
Бунтар съм, но не на всяка цена. В името за постигане на нещо красиво. И най-вече защото съм зодия скорпион се боря за честността.
Ако трябва да направиш свой Топ 10, кое ще е на първо място?
На първо място са любовта и вярата, а там са детето, жената, семейството, приятелите. Всичко е на първо място. Не знам кое бих сложил на 10-то място. На мен всичко ми е на върха! Всичко е номер едно. Трябва да се вярва, да си честен човек и да правиш добро.
Имаш твои песни.
Да, скоро ще ви дам в радиото да пуснете песента "България", тя е готова вече. От вчера вече снимаме клипа. За тази песен искам да благодаря на Невен Ненов, мой приятел с когото направихме демото вкъщи. И още на китаристът Детелин Йосифов - Питкина, той направи звукозаписа в студиото на група "Фанданго". После на Димитър Димитров от Кабакум, голям музикант и басист, един огромен човек - известен е като Митьо Дебелия, колкото е голям, толкова е добро сърце има, той свири баса - невероятен музикант и приятел. И другият е Орлин Радински - Линча, който живее в Англия, но е записвал с много известни музиканти албуми / три от албумите на Глен Хюз са с него/. Тези музиканти участват в песента и свирят и аз съм много горд. Приеха всичко на сърце и направихме записа заедно.
Как приемаш популярността? Преди да започнем този разговор тук в Морската градина, беше "нападнат",  в добрия смисъл на думата, от хора, деца, които те разпознават и искат да се снимат с теб?
Малко ми е странно, но започвам да я приемам. Аз съм скромен човек, така съм устроен. Но това ме радва. Хората се вълнуват, защото ми гласуваха доверие, нещо познаха в мен и това е много мило. И като получавам покана за приятелство във Фейсбук от някое дете разтапя ми се душата, защото като знам аз как съм се вълнувал за красивите неща и за музиката като малък...И сега безрезервно приемам покани от деца, защото ми е много мило. Те растат по този начин и искат да вземат и от твоя пример.
Какво ти предстои?
Създаването на песни и клипове към тях това ми е най-важното в момента, защото хората ме видяха по телевизията, започвам да ставам популярен и трябва да дам това, което съм обещал.
На всички пожелавам да вярват в мечтите си. Доказано е, че постоянството води до успех. И вярата трябва да има. Има една милимунка мъничка, която ти казва: "Аз съм жива!" и колкото и да е трудно в момента - има ли вяра,  човек е жив завинаги!




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15