Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Приказки от Белия град

Балчишката художничка Надежда Александрова се представя пред съгражданите си и гостите на Балчик с изложба под надслов „Приказки от Белия град“.

Ек­спо­зи­ция­та - сюрреална живопис, изпълнена с фантазия и авангард, мо­же да раз­гле­да­те в Ху­до­жес­тве­на га­ле­рия Бал­чик от 1-ви до 21-ви юли.

По­ра­ди епи­де­мич­на­та об­ста­нов­ка ня­ма да има офи­циал­но от­кри­ва­не. Га­ле­рия­та е от­во­ре­на за по­се­ти­те­ли от 9,00 до 13,00 ч. и от 14.00 до 18,00 ч., при спаз­ва­не на оп­ре­де­ле­ни­те мер­ки.

По­чив­ните дни са не­де­ля и по­не­дел­ник, уточняват уредниците. Във фей­сбук стра­ни­ца­та на Ис­то­ри­чес­ки му­зей-Бал­чик, изложбата мо­же да се ви­ди и вир­туал­но.

Приказки от Белия град – това е из­лож­ба, в коя­то ще ви­ди­те обе­ди­ня­ва­не­то на две те­че­ния, кои­то не би­ха мог­ли да бъ­дат по-про­ти­во­по­лож­ни. От ед­на стра­на пу­ри­зъм - чис­то­та, коп­неж към свет­ли­на­та, ду­хов­ност, сем­плост, си­гур­ност и свър­за­ност. От дру­га стра­на, раз­то­чи­те­лен раз­кош, удо­вол­ствие от жи­во­та, ес­тес­тве­но без­гри­жие и по­та­пя­не в ми­на­ло­то. Ба­ро­ко­ви сгра­ди, ти­хи улич­ки, бе­ли цве­тя и пер­ли вър­ху вио­ле­то­ви ос­но­ви. Сдър­жа­ни ка­фя­ви, бе­жо­ви то­но­ве се про­ти­во­пос­та­вят на ко­бал­то­во мо­ре. Те­ми, вдъх­но­ве­ни от тай­нстве­на­та мис­ти­ка, ет­нос и из­то­чен фол­клор. Те­ми за бо­го­ве, кра­ли­ци, прин­це­си и за хо­ра­та от мо­ре­то.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриха монументален комплекс на Перперикон

В първата седмица от тазгодишните разкопки на Перперикон екипът на проф. Николай Овчаров е попаднал на монументален комплекс изсечен в скалите и продължен на височина с големи каменни блокове, за който се предполага, че е представлявал голям епископски дворец на епископия Родопи от 4-6 век. Това съобщи самият професор Овчаров на първата си..

публикувано на 05.07.20 в 14:50

Изложба "Приказки от Белия град“ е подредена в Художествената галерия в Балчик

Балчишката художничка Надежда Александрова се представя пред съгражданите си и гости на Балчик с изложба под надслов „Приказки от Белия град“- Ек­спо­зи­ция­та -  сюрреална живопис, изпълнена с фантазия и авангард, мо­же да раз­гле­да­те в Ху­до­жес­тве­на га­ле­рия Бал­чик до 21-ви юли.   По­ра­ди епи­де­мич­на­та об­ста­нов­ка ня­ма да..

публикувано на 05.07.20 в 14:38
Народен театър''Иван Вазов''

Народният театър учредява награда на името на Иван Вазов

Народният театър ще връчи за първи път годишната награда за духовен принос на името на своя патрон Иван Вазов. Тържествена церемония с водещ актьорът Дарин Ангелов ще се състои на 9 юли - рождения ден на Вазов (1850-1920), на която ще станат известни имената на номинираните и лауреатът, съобщиха от трупата. Най-големият изследовател на..

публикувано на 05.07.20 в 12:53

Иван Иванов – Ивани със самостоятелна изложба „4 х 7“ в Градската галерия във Варна

Акварел, рисунки, метални релефи и кавалетна пластика показват част от пластическото многообразие в работата на варненския скулптор Една въздействаща камерна изложба представя от 7 юли в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна утвърдения варненски скулптор Иван К. Иванов – Ивани. Това е петата самостоятелна изложба на артиста..

публикувано на 05.07.20 в 08:05
boris_hristov

Удостояват с Вазовата награда големия поет Борис Христов

Големият български поет, писател и сценарист Борис Христов ще бъде удостоен в Вазовата награда за литература. Той бе избран от Вазовия комитет, който определя лауреатите на най-престижното литературно отличие. Наградата се връчва всяка година на 9 юли, рождената дата на патриарха на българската литература Иван Вазов в родния му град Сопот. По..

публикувано на 04.07.20 в 17:23

Голям успех за първата от петте премиери на „Опера в Летния театър“ 2020

„Хубавата Елена“ от Офенбах обра овациите на публиката. На 6 юли фестивалното настроение продължава с любима музикална комедия - „Севилският бръснар“ от Росини. Въодушевена публика, много усмивки и аплаузи предизвика първата от петте премиери на фестивала „Опера в Летния театър“ – „Хубавата Елена“ от Жак Офенбах , която се игра в петък..

публикувано на 04.07.20 в 17:12

Летните музикални празници "Емил Чакъров" започват в Бургас

С операта "Бал с маски" ще бъдат открити Летните музикални празници "Емил Чакъров" в Бургас. Това съобщиха от пресслужбата на Държавната опера в града. Откриването на празниците ще е на 7 юли, от 21.00 часа на сцената на Летния театър. Заглавието не е избрано случайно - то е в синхрон с изненадващите реалности в последните месеци,..

публикувано на 04.07.20 в 09:41