Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Чисто море и плажове - лятната акция на варненските "Приятели на морето"

| обновено на 07.07.20 в 10:44

Почистване на плажове и подводни зони по българското черноморие започва от днес варненският Морски клуб „Приятели на морето“ в партньорство със Сдружение БГ Бъди активен. Това каза за Радио Варна председателят на клуба Дарина Иванова. Основната цел е да се поддържа чистотата на плажовете и морето, а акцент тази година е информирането и агитирането на хората да поддържат чисто, да консумират по-малко и да изхвърлят разделно отпадъците си.

Първата акция е в района на местност Траката днес от 10.00  часа, в която ще участват 10 доброволци – водолази и членове на клуба. 


„Морското дъно при буната на Траката е по-чисто от страната на Евксиноград, но от другата страна, където е пристанището за яхтите е доста замърсено, най-вече с отпадъци, които се изхвърлят от лодките – гуми, въжета, проволки, пластмасови бочки, кофи и т.н.


Очаквахме хората, които ползват буната, включително и заведенията да бъдат по-отговорни, но не се получава.“, разказа Дарина Иванова.


Тя посочи, че градските плажове, където има концесионер, се поддържат сравнително чисти, като изключим, че много хора продължават да заравят фасовете си от цигари в пясъка. По-замърсени са неохраняемите плажове.

Затова и тази година членовете на Морски клуб "Приятели на морето" са се насочили не само към физическо почистване на плажовете и морето, а и към хората, на които искат да обърнат внимание за опазване на чистотата и разделното събиране на отпадъци. За целта на плажуващите ще бъдат раздадени хартиени торбички, за да съберат отпадъците си в тях и след това да ги изхвърлят в кошчетата за боклук.


В районите на заведенията по плажовете ще поставят информационни пирамиди, на които е описано за колко време се разлагат различните отпадъци в морето.

Планирани за почистване са още първа буна, плажът под комплекс Бризовете, плажовете край Шабла, Бяла и др.

Цялото интервю с Дарина Иванова чуйте в звуковия файл:


Всички снимки в публикацията са на Морски клуб "Приятели на морето".
МК

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненци по широкия свят - Надежда Димитрова

До петък, преди да отбележим празника на Варна – 15 август, ви срещаме с варненци, които живеят далеч от нас, но не са загубили връзката си с родното място. Надежда Димитрова вече 10 години живее със съпруга си в Лондон. Имат две деца, които са родени във Великобритания, но въпреки това Надежда и съпругъг й ги учат на български, както и..

публикувано на 13.08.20 в 07:35

Варненци по широкия свят - д-р Симеон Тодоров

Д-р Симеон Тодоров е варненецът, който създаде проекта КОНЧЕ №7 свързан с възраждането на част от визуалната памет на Варна. Идеята на фотографа – лекар беше да възроди традицията на фотографа Хачик Минасян , който половин век „запечатва“ в черно-бял кадър децата или в центъра на града, или на входа на Морската градина, седнали в двуколката,..

публикувано на 12.08.20 в 07:35
Фреди Люпке

Варненци по широкия свят - Фреди Люпке

До петък, преди да отбележим празника на Варна – 15 август, ще ви срещаме с варненци, които живеят далеч от нас, но не са загубили връзката си с родното място. Първата среща е с Фреди Люпке, който живее повече от 20 години в Германия. Фреди е работил в немската редакция на Радио Варна, през летата на студентските си години. Сега е учител..

публикувано на 11.08.20 в 11:26

Николай Василев: Намаляването на ДДС е откровена глупост

Решението за намаляването на ДДС за нискоалкохолните напитки, спортните дейности, услугите на туристическите оператори и екскурзиите със случаен превоз продължава да предизвиква разнопосочни реакции. Според бившият икономически министър Николай Василев намаляването на ДДС на 9% за виното и бирата в заведенията показва липса на финансова..

публикувано на 10.08.20 в 09:00

Галин Герчев: Нудизмът сваля невидимите прегради в душата

Галин Герчев е един свободен човек, който не се страхува да бъде себе си. Той е председател на Българската натуристка федерация и е концесионер на единствения нудистки плаж, създаден по всички европейски и световни правила. Ивицата за хора, които искат да се слеят с природата и да се разхождат голи на спокойствие, се намира  в курорта Златни..

публикувано на 08.08.20 в 13:11

Неда Антонова: Трябва да се надяваме нашето време да излъчи своя герой, своя Паисий

"Безмълвие" от Неда Антонова разказва за греховната младост на Паисий Хилендарски.  Отец Паисий е останал в нашето съзнание като побелелия монах от читанките. След дълги години на проучване авторката го описва като различен човек - човек от Бога и за Бога. Жив човек. Интригуващият роман "Безмълвие" от Неда Антонова, който..

публикувано на 07.08.20 в 13:29
Кинорежисьорът Милко Лазаров

Милко Лазаров: Страхът от новото е като да си болен и да те е страх да се излекуваш, защото пак ще се разболееш

Трябва активно да искаме смяна на това, което не ни харесва. Страхът от новото, което се задава, е като да си болен и да те е страх да се излекуваш, защото пак ще се разболееш. За случващото се в страната – екшън, хорър, комедия или треторазрядна сапунка, анализ прави режисьорът Милко Лазаров в интервю на Даниела Стойнова. Той..

публикувано на 06.08.20 в 12:33