Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ММФ „Варненско лято“ – сред 10-те фестивала в Европа, провеждани на живо

Международният музикален фестивал „Варненско лято“ бе открит официално снощи в Летния театър, което превърна културното събитие в един от 10-те международни фестивала в Европа, провеждани на живо пред публика, въпреки пандемията.

„В своята над 90-годишна история ММФ „Варненско лято“ е бил прекъсван само по време на война. Затова поздравявам организаторите, че въпреки пандемията, ни събраха отново тук, под открито небе, на сцената на Летния театър. Благодаря на проф. Марио Хосен - артистичен директор на фестивала, на колегите от дирекция „Култура и духовно развитие“, на екипа на Театрално-музикалния продуцентски център, на всички музиканти, както и на вярната варненска публика - за безрезервната подкрепа. Това, което прави Варна уникален и разпознаваем град в обединена Европа и по света, е богатото ни културно–историческо наследство и международен фестивален живот. Прекрасно е, че „Варненското лято“ е непреходно, зареждащо с много енергия и винаги се връща“, заяви кметът Иван Портних, цитиран от общинската пресслужба.

„За мен е изключителна чест, че днес сме заедно във време, което не е леко за всеки един от нас, в период на криза, когато целият свят страда. Ние сме тук и успяваме да мечтаем. Нашият организационен екип работи много сериозно този фестивал да се състои. Това ме прави особено щастлив. Искам да пожелая на публиката незабравими моменти с магията на класическото  и стойностно музикално изкуство. А на хората, които ще се качат на сцената - вдъхновение и сили“, заяви проф. Марио Хосен, артистичен директор на фестивала. Поздравления към участниците отправи и Даниела Димова, директор на ТМПЦ – Варна, а сред зрителите бе Румен Димитров, зам.-министър на културата.

Снощи на сцената на Летния театър излязоха Симфоничният оркестър на Държавна опера - Варна и маестро Найден Тодоров, След музикалната емблема на фестивала Рапсодия "Вардар" от Панчо Владигеров, с аплодисменти бе посрещнат един от най-талантливите млади български пианисти - Емануил Иванов, носител на първа награда от престижния клавирен конкурс Бузони 2019. Той представи Концерт №1 на Рахманинов за пиано и оркестър. Прекрасното изпълнение на младия пианист вдъхнови публиката, която го извика два пъти на бис.

ММФ „Варненско лято“ печели три пъти по ред престижния лейбъл за европейско фестивално качество на Европейската фестивална асоциация (ЕФА) в годините от 2015 до 2020.  Миналата година ММФ бе удостоен със специален приз за Европейско качество на своята програма, в надпревара със 715 фестивала от цяла Европа, както и с „Наградата на публиката“, връчена от еврокомисар Тибор Навратич.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Полската режисьрка Кинга Дембска: Обичам да показвам различни гледни точки, както и да добавям хумор

Последният си филм "Празник на огъня" представи полската режисьорка Кинга Дембска по време на фестивала "Любовта е лудост". Лентата е екранизация по едноименния роман на Якуб Малецки, в който се проследява живота на двете сестри Настка, която страда от церебрална парализа, и Луция, която е балерина. Дембска споделя, че в книгата са представени трите..

публикувано на 26.08.24 в 17:30

Елена Аначкова с "Пейзажи на ума" във Варна

Още един млад талантлив творец прекрачва прага на Галерия A&G Art Meeting тази година. В един от най-наситените и силни сезони за художественото пространство Анна Халамян и Герхард Хорнман канят скулптора Елена Аначкова за самостоятелна изложба. Откриването е на 28 август, сряда, от 18:30. Мотото на експозицията е "Пейзажи на..

публикувано на 26.08.24 в 16:04

В последната седмица на август няколко изложби намират място в изложбените пространства на Двореца в Балчик

Красен Бербенков - изложба живопис От края на август до 10 септември художникът представя в зала „Тунела“ на галерия „Тихото гнездо“ 26-ата си самостоятелна изложба. Тя носи името „Вертикални брегове“, чрез нея посетителите се потопят в суровата романтика на отвесните скали, в настроенията на брега и морето, в енергията на пространството и..

публикувано на 26.08.24 в 14:00

Еколагер в Езерец: обучение по пчеларство за млади природозащитници

Сдружение „Обществен център за околна среда и устойчиво развитие“ организира еколагер в с. Езерец, община Шабла,от 29 август до 1 септември. Около 10 педагози, аниматори, еколози и младежи ще се обучават да изработват сламен кошер, ще участват в практически пчеларски дейности и ще видят отблизо какви са необходимите грижи за отглеждането на..

публикувано на 23.08.24 в 10:02

200 години от създаването на Рибния буквар - акцент в 10-ото издание на международния форум "Българско наследство" в Балчик

Национален исторически музей гостува в Балчик с изложбата "200 години от създаването на Рибния буквар на д-р Петър Берон". Тя ще остане в Мелницата в Белия град до края октомври, съобщи Маруся Костова – директор на международния форум „Българско наследство“, в рамките на който се откри изложбата и която даде начало на международната проява. Тя е..

публикувано на 22.08.24 в 13:39

Международният кинофестивал „Любовта е лудост" започва на 23 август

Международният филмов фестивал „Любовта е лудост“ превръща Варна във филмова столица от 23 август до 1 септември, включвайки в програмата си най-новите филми, номинирани или спечелили награди в международни фестивали, съобщават от общинския пресцентър. Официалното откриване на фестивала е на 23 август от 19:00 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен..

публикувано на 21.08.24 в 19:20

В Добрич набират участници за конкурса "Млад творец"

Фондация „Добруджа – история, традиции, култура“ набира желаещи за участие в конкурса „Млад творец“. Заявки могат да подават творци в различни области – бижута, дрехи, чанти, изработване на предмети от хартия, дърво и други. Инициативата се финансира от Община Добрич. Право на участие  в конкурса „Млад творец“, организиран от фондация „Добруджа –..

публикувано на 21.08.24 в 16:14