Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Варненски хляб за здраве и талия


Кето хляб и веган земелки без стабилизатори, консерванти, мая и  квас произвежда Ивелина Любомирова. "Всичко, което ползваме са семена, които мелим директно преди изпичане. Сами приготвяме и ядковите брашна", обяснява варненката, избрала да се храни здравословно. След като на пазара не открива продукта, от който се нуждае, решава да започне сама да го произвежда. Изчита всички книги за хранене, изпитва върху себе си действието на не една диета, а в момента изучава нутриционизъм, за да получи диплома на специалист по здравословно хранене. Понеже иска продукцията й да достигне до повече хора, избира да открие цех, вместо пекарна. Всички продукти са създадени по нейни авторски рецепти, които предстои да бъдат патентовани. 

"Хлебните изделия се пекат при изключително ниска температура, за да се запази качеството на всеки вложен нутриент. Заобикаляме трите отрови – брашно, сол и захар. Не използваме оризови, царевични и картофени брашна."

В момента текат последните лабораторни проби, които показват срок на годност между пет и седем дни, въпреки че личните й анализи сочат срок от около 10-11 дни. "Използваме естествени консерванти като морска сол, шарлан и други съставки, които ще запазя за себе си, защото все още е в ход процесът на патентоване."

Любомирова уточнява, че от значение за срока на годност е и начинът на изпичане - "остатъчната влага в продукта намалява срока на годност. В момента проучваме и вариант за опаковане в газова среда."

Доставките са предимно от малки местни производители, но се налага и внос заради хляба със счукана червена леща.

Ивелина Любомирова съветва да четем етикетите, защото законодателство позволява всеки производител да влага стабилизатори, е-та, консерванти, дори палмово масло, при условие че съдържанието им е описано 

"Не са виновни само производителите, позволено е. Затова четете етикета."

ВИЖТЕ ОЩЕ

Плажът е пълен в първия есенен ден

Глъчка, хора, музика... Плажът не е готов за есента. Хората по бански не искат да закриват сезона. Използват всяка секунда за събиране на тен-спомен за лятото... Чуйте още от репортажа на Ваня Славова:

публикувано на 22.09.20 в 15:42
Военен фотограф е

Непознатата история на военната фотография, запечатала и дни като днешния

Обичайно, в дни като днешният 22 септември обръщаме поглед и към историята. Акцентът ни днес ще е малко по-различен, защото ще ви срещнем с Георги Генчев - дългогодишен фотограф и кореспондент на БТА, и неговите проучвания за зараждането на военната фотография у нас. Тя, както много други неща в историята се заражда в нашия край, когато Варна..

публикувано на 22.09.20 в 15:00

22 септември, 1908 и днес във Варна на площад "Независимост"

Летописът : " В нощта срещу 22 септември министър-председателят посреща княз Фердинанд I на яхтата „Хан Крум“ край Русе. Оттам цялото българско правителство и князът поемат към Търново. Царският влак, в който пътуват държавниците, прави почивка по маршрута си на гара Две могили. Там Малинов написва манифеста за независимостта, под който се..

публикувано на 22.09.20 в 10:47

Варна научава за независимостта в 1 часа следобед

Новината за Независимостта е разпространена чрез телеграфа във Варна в 1 часа следобед на 22 септември 1908 година. Това съобщи за Радио Варна Кънчо Григоров , главен уредник в отдел „Нова история“ към РИМ-Варна. " Новината е приета от варненци  много радушно и с небивал ентусиазъм. Летят телеграми от местната управа, от кмета Филов до Фердинанд...

публикувано на 22.09.20 в 09:20

В аптеките в Москва пуснаха лек срещу коронавируса

"Арепливир" за амбулаторно лечение на COVID-19 се появи в московските аптеки , съобщи РИА Новости. По-специално, според оператор на кол център, където от агенцията се информирали, лекарството се предлага в аптеките на една от метростанциите. Опаковка от лекарството струва 12 320 рубли и може да се закупи с рецепта. „Арепливир“ е създадено на..

публикувано на 21.09.20 в 13:58

Котката на „Света София“ в Истанбул се разболя

Гли, любимият котешки обитател на джамията "Света София", в Истанбул е изолирана и се лекува, след като се е разболяла , се казва в профила на котката в Instagram, съобщи в. „Сабах“. „Скъпи приятели, ето ме след дълго отсъствие ...“, гласеше актуализация в официалния акаунт на Глиi в Instagram @HagiaSophiaCat. В поста се отбелязва, че Гли ще остане..

публикувано на 21.09.20 в 13:10

80 години от освобождението на Балчик от румънска окупация на 21 септември

 Балчик е първият освободен от българските войски град в Южна Добруджа. Възвръщането му в пределите на България е по силата на Крайовската спогодба от 07.09.1940 г. Същата година, на 21 септември генерал-лейтенант Георги Попов – командир на Трета българска армия, освобождава Балчик. Възстановява се границата между България и Румъния до 1913..

обновено на 21.09.20 в 09:28