Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фармацевт: Няма азитромицин по складовете, няма и грипни ваксини в аптечната мрежа. Липсват и нискомолекулярни хепарини за бременните жени

"Има посевместна липса на азитромицин в складовете, в момента сме в състояние на военно положение." Причината е масовото изписване на този антибиотик от личните лекари. Това каза за Радио Варна магистър фармацевт Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара. Той опроверга и изказването на здравния министър проф. Костадин Ангелов от тази сутрин, че няма липса на нискомолекулярни хепарини за бременните жени. Според фармацевт Вълев, противогрипни ваксини няма да има до края на годината.

"Количествата са планирани още през август месец миналата година, никой не е калкулирал повишен интерес заради коронавируса, никой не знаеше за тази инфекция тогава. Съответно не са произведени грипни ваксини и няма кой да ги достави. Всички ваксини се планират август месец, предходната година, до ноември месец приключват плановете за коя страна колко ще се произведе, а към март месец Световната здравна организация дава крайната очакваната прогнозна комбинация от щамове. Когато се пусне, август месец вече е пристигнало като количества в съответните държави. Никой не прави други производства повече"

Магистър фармацевт Антон Вълев коментира и думите на здравния министър от тази сутрин, че на национално ниво няма липси на нискомолекулярни хепарини. Според него, ако в Габрово има много количества, а във Варна няма, това се нарича отказ. "Нас не ни интересува, че някой склад е пълен до тавана и не дава на друг"- каза Вълев. За да няма откази, коментира председателя на Националната аптечна камара, трябва да има толкова количества, че в което и да е населено място всяка една аптека да може да купи и да достави лекарството на пациента. Това в момента е невъзможно според Вълев: 

"Министърът казва, че няма отказ на ниско молекулните хепарини, но да ми каже от кой склад да ги купя? Защото аз вече имам списък с бременни жени, които трябва да го ползват и няма от къде. Те не се в болница, в случай, че здравния министър твърди, че е запасил болниците с количества, ок, там наистина може да няма проблем. Но останалите пациенти, които са на домашно лечение и трябва също да си закупят това лекарство? От къде в момента да купя нискомолекулни хепарини за да го дам на бременна жена, за да не пометне? Нека господин министъра да ми отговори на този въпрос."

По отношение на наличието на витамини и добавки, недостиг в аптечната мрежа към момента няма, допълни Антон Вълев. Дори да няма конкретна марка, има заместващ продукт и тук нямаме казус. По отношение обаче, на масовото изписване и то предимно от лични лекари, на антибиотици от типа на азитромицините, доведе до масов дефицит: 

"В момента сме в ситуация на военно положение. Складовете отпускат на всяка аптека от пет до десет опаковки на седмица!". На въпрос как си обяснява това масово изписване и не става ли дума за презастраховане, за да не се срещат джипитата с пациентите, Вълев отговори: 

"Предписването по телефона не играе, защото когато дойдат в аптеката и се усмихнат, показвайки снимка по вайбър, директно ги връщам. Това не е режим на предписване на лекарства, които са по лекарско предписание .Режимът е разписан в Наредба 4- там пише, че лекарят издава рецепта, подпечатва я и я подписва, връчва я на пациент или приносител и той я носи в аптеката, където фармацевтът също я подписва и подпечатва и я вкарва в регистъра. Снимки по вайбър е несериозно и безотговорно"

- Мислите ли, че всички ваши колеги спазват тази наредба?

"Знам, че в момента масово всичките ми колеги протестират, защото редовно в аптеките влизат хора, които се случва дори да включват личните си лекари на спийкър, който започва да вика да се даде лекарството по рецептата на снимка, защото той не може да я изпише лично. Ако има проблем, а проблем има, защото в извънредна ситуация няма как да важат мерките при нормална обстановка, лекарите съвместно с фармацевтите, да изготвим предложения и мерки за периода на тази криза, как ще функционира режима с изписване на лекарства. Аз също съм човек и съм наясно, че в някои случаи няма как лекаря да се види с пациента и да трябва да има сериозен натиск към здравните власти за прословутите електронни рецепти, най- сетне да влязат в употреба. През далечната 2010-та година, август месец, беше първата пресконференция на Националната аптечна камара в която казахме, че искаме право на генерично заместване и искаме електронна рецепта. Трябва в период на криза да има генерично предписване и аптеките ще дават това с което разполагат. Това все пак е решение. Иначе трябва да върна пациента. Ако не върна пациента, защото съм фармацевт и съм наясно, че пациентът е зле, аз веднага бивам атакуван от закона, защото съм направил генерична замяна по реда на форсмажора. Но трябва в съда да докажа, че аз по извънредни причини, съм нарушил наредбата. Не искам да се занимавам с това!" 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Младият пианист Жельо Тодоров: Когато седна пред пианото, забравям за всичко

Ученикът от Националното училище по изкуства "Добри Христов" във Варна  спечели първо място на международен конкурс по пиано в Орбетело, Италия.  Единайсетокласникът завоюва най-високия резултат както в своята категория, така и за целия конкурс - 99 от 100 точки.  В конкурса той се представи с произведения на Ференц Лист - Мефисто валс No. 1 и Панчо..

публикувано на 22.05.24 в 08:00

Нестинарка: Жаравата има невидима сила, която те води в танца

Нестинарство е един от най-старите български обичаи и за първи път е документиран писмено през 1862 г. от Петко Р. Славейков. На 3 юни по стар стил отбелязваме празника на св. св. Константин и Елена. Характерни за този празник са нестинарските танци, които са сложен комплекс от обредност и вяра. Днес е запазен само в няколко села в планината..

публикувано на 21.05.24 в 08:15

Проф. Стоян Маринов и Людмила Ненкова с голямата награда на Клуб "Отворено общество" във Варна

32-рата церемония по присъждане на годишните награди на клуб "Отворено общество" ще се проведе от 18 часа днес в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна. Отличията се присъждат всяка година в навечерието на Деня на Светите брата Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост.  Голямата награда “За..

публикувано на 20.05.24 в 09:04

Мери Бойс Бенд казва „Здравей!“

В началото на тази година  Мери Бойс Бенд отпразнува с концерт своя 29-ти рожден ден, а преди броени дни издадоха нов сингъл, с който казват "Здравей" на всеки, който обича тяхната музика. Това е първата нова продукция на бандата, която се появява 6 години след  последния им албум "Щастливи дни" . Новата песен, ще бъде включени в предстоящия албум..

обновено на 17.05.24 в 08:31

Явор Цанев: Фантастиката, освен да забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето

Фантастиката, освен че забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето. Това подчерта в интервю за Радио Варна писателят и издател Явор Цанев. Той представи поредния брой на  списанието за фантастика и фентъзи "Дракус". Тринадесета година изданието събира четива от български и чуждестранни автори.  "В новия брой има и два хумористични разказа...

публикувано на 16.05.24 в 08:00
Заседание на работната група за лодкостоянките

Емил Милев: След среща между рибари и общински съветници ще има промени в наредбата за таксите на рибарските пристанища

Комисията по транспорт към Варненския общински съвет ще заседава от 14:30 часа. Предвидено е съветниците да обсъдят промени в Наредбата за местните такси и цени на услуги, които касаят таксите на рибарските пристанища „Варна“ и „Карантината“. С промените в наредбата се въвеждат нови такси, а някои от старите се повишават. Най-вероятно..

публикувано на 15.05.24 в 08:20

Експерт: Трябва да се наложат ограничения на младите шофьори

Пореден трагичен инцидент разтърси страната. В ранните часове на понеделник двама души загинаха в Пловдив след жестока катастрофа. Джипът, който е бил управляван от 21-годишен младеж, се е движил с много висока скорост преди да се забие в крайпътни дървета. От удара автомобилът се е разцепил на две. Докато не се въведат адекватни мерки, няма..

публикувано на 14.05.24 в 08:30