Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отмяната на Международния балетен конкурс - „некултурно“ събитие номер едно за 2020-та

5
Веса Тонова и Трифон Митев - Лебедово езеро
Снимка: В.Викторов

Отмяната на най-стария и най-престижeн балетен конкурс в света, месеци преди неговото 29-то издание, поради липсата на пари, в началото на 2020-та се превърна в „некултурно“ събитие номер 1-но за изминалата година. Номинираха го и го избраха с огромен превес от 40% читателите на он-лайн медията за култура www.ploshtadslaveikov.com.  Това стана в самия край на годината с гласуване втрадиционната анкета за положителните и отрицателни събития през годината. На второ място в анти-класацията с 31% от гласовете е „Килими трета употреба дари парламентът на Кърджалийския театър“, а „Изземването на колекцията от антики на Васил Божков“ взе 29%.

По този повод припомняме първия коментар, след отмяната на 29-тото издание на Конкурса във Варна, на една от примите на българския балет Веса Тонова, направен специално за Радио Варна. Веса Тонова е прима балерина в Софийската национална опера и балет от 1989 г. Изпълнява главните роли в класическите балети “Ромео и Жулиета”, “Жизел”, “Лешникотрошачката”, “Спящата красавица”, “Пепеляшка”, “Лебедово езеро”, „Кармен”, „Дон Кихот”, както и в съвременни творби. На международния балетен конкурс в Джаксън /САЩ/ през 1986 г. се класира на четвърто място. Удостоена е с награда за постижение на балетна двойка в младша възраст с партньор Владимир Роже на международния балетен конкурс във Варна през 1986 и 1988 г. и с награди за партньорство и за изпълнение на модерна хореография през 1990 г. Финалистка е на конкурсите в Осака /1988/ и в Москва /1989/.

Културно събитие 2020 на читателите на он-лайн медията за култура  www.ploshtadslaveikov.com стана спектакълът „Завръщане у дома“, постановка Явор Гърдев, МГТ „Зад канала“ с 33%. Следват го спектакълът „Поетите и музиката“ на фестивала „Опера Оупън“ в Античния театър, Пловдив с 25%, „Лебедово езеро“ на Софийската опера и балет на Панчаревското езеро с 15%, изложбата „Константин Щъркелов. Самотникът скитник“ в Софийската градска галерия с 14% и с 13% е спектакълът „Африканката“ на Старозагорската опера и Дойче опер в зала 1 на НДК . 

Отношението към културата не може и не трябва да бъде повлияно от екстремните събития в политиката, социалната и здравната сфера, заявяват от медията. Те мотивират класацията за 2020-та година така: „Ако няма култура, няма да има смисъл от опитите ни да подредим света по по-добър, красив и смислен начин. Културата е цел и начин да го направим“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Радио Варна ще излъчи Юбилейния концерт на Мария Мутафчиева от зала „България“

Радио Варна ще излъчи на 6 май от 12,30 часа Юбилейния концерт на Мария Мутафчиева от зала „България“. Мери, заедно със специални гости - любими изпълнители, с които тя записва дуети и работи през годините, като Маргарита Хранова, Марио Николов, Мери Бойс Бенд и Тони Димитрова пяха пред препълнената зала на 10 февруари т.г. Важна роля в спектакъла..

публикувано на 26.04.24 в 16:23

Забравени пейзажи представя художникът Милчо Талев

От 25-ти април 2024 година галерия Ларго ще представи за първи със самостоятелна изложба във Варна Милчо Талев.  Експозицията се нарича „Забравени пейзажи“ и представя около 20 живописни платна, повечето създадени специално за представянето му във Варна. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художника Милчо..

публикувано на 25.04.24 в 17:19

Изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево"

Откриването на изложбата е от 18.30 часа 25.04./четвъртък/ 2024 г., Варна, ул. „Охрид” 22, галерия „Арт Маркони”. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художничката Ренета Павлова и с галериста Ваня Маркова: Преди две години Ренета Павлова отвори вратата на провокациите с идеята, че творецът винаги може да черпи..

публикувано на 25.04.24 в 16:58

Лазаровден отбелязват в Балчик

Повече от 300 участници ще се включат в тазгодишното 19-о издание на общински фестивал на любителските състави “Лазаровден” в Балчик, организиран от Общината и Народно читалище “Васил Левски 1959”. Тази година сцена на проявата за първи път ще бъде информационният център "Мелницата", а за първа година там ще се организира и базар за ръчно изработени..

публикувано на 25.04.24 в 14:23

Варна дарява на Унгария скулптура на поета Петър Алипиев

Община Варна дарява скулптурен портрет на поета и преводач Петър Алипиев на Община Кишкьорьош, Унгария. За целта мемориалният знак ще бъде предаден на Унгарския културен институт в София и с тяхно съдействие ще отпътува за Унгария. Скулптурният портрет на Петър Алипиев ще бъде поставена в парка на преводачите „Шандор Петьофи”, който се стопанисва от..

публикувано на 25.04.24 в 13:51

Три гостуващи изложби в Двореца в Балчик

Н а 26 април от 17.00 часа ще се представи младата самоука художничка Дарина Пенева, която влага в своите картини любовта си към природата-творец и към всяко цвете, което тя е създала. Изложбата и "Цветна феерия" може да видите от 26.04. до 09.05.2024 г. в Галерия "Тунела " в ДКИ КЦ "Двореца".Дарина Пенева е дарявала..

публикувано на 24.04.24 в 17:36

Илюстраторката Дияна Нанева гостува на варненската библиотека днес

Илюстраторката Дияна Нанева ще представи днес във Варна първата част от юбилейното издание на детската поредица за Червенокоска от Златко Енев. Събитието ще бъде от 18 часа в отдел "Изкуство" в Регионалната библиотека "Пенчо Славейков". С тази нова визия „Червенокоска в гората на призраците“ прави своя дебют във Варна – родния град на художничката..

публикувано на 24.04.24 в 14:35