Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Дупката" в центъра на Варна и икономическата зона край морската столица- без ясни и категорични срокове на стартиране и завършване

За индустриалната икономическа зона край Варна се говори от няколко години. Обещанията са, че тя ще се случи скоро. И от администрацията на общината и от Общински съвет Варна неведнъж са заявявали, че проектът е въпрос на време да стартира. Така например, през 2019-та година, кмета на Варна Иван Портних обяви, че изграждането ще започне през 2020-та година.

(Заедно със съседните общини Варна ще изгради нова икономическа зона западно от града. Това съобщи днес кметът Иван Портних. Тя ще бъде разположена на над 7000 декара близо до магистрала "Хемус" и ще има статут на обект с  национално значение. Изграждането ѝ ще започне след Нова година, когато се очаква да бъде приет и Общият устройствен план на Община Аксаково. 26.09.2019)

В края на миналата година (31.10.2020) кметът на Варна обяви, че изграждането на  икономическата зона ще  започне тази година. Иван Портних: Изграждането на икономическата зона край Варна ще започне следващата година

Започва ли реално реализация на този основен проект през тази година, при положение, че все още ОУП на община Аксаково още не е приет- в предаването на Радио Варна изясняваме този казус със заместник-кмета на морската столица Христо Иванов, който е с ресор инфраструктура:

Един от важните елементи за стартирането разработката на индустриалната зона край Варна е ОУП на община Аксаково, който вече е в окончателен вариант и предстои съвсем скоро одобрение на Националния експертен съвет. Към днешна дата икономическата зона е на територията на община Аксаково, а имотите са държавна собственост. За да започне процедурата по стартиране на плана, трябва да бъдат осигурени съответните финансови средства. Видимо община Аксаково не разполага с такива средства. Той е включен в проектните обекти на община Варна, тъй като е стратегически за града, независимо, че се намира на територията на съседната община. Ние ще се помъчим да осигурим финансиране.

-Защо в десетките интервюта до сега  различни представители на общината и общински съвет са изказвали категоричност за сроковете, а отново става ясно, че има още хиляди неизпълнени условия, не просто да започне реализирането на целия проект, а едва да стартира на ниво проектиране?

Проектът трябва да започне да работи, след като се уточни кой ще бъде възложител на дейностите. И тъй като става въпрос за сериозно финансиране, в момента се водят разговори между кметовете на двете общини с министерствата, за да може от една страна да се осигури финансиране, а от друга да се определи възложител, който да започне да движи този процес по изработване на плана.

Възлагането на проект за изграждане на многофункционален културен център върху „Дупката” в центъра на Варна ще се случи едва през 2022-ра година. До тогава трябва да бъде проведен международен конкурс по смисъла на Закона за обществените поръчки. „Най- късно до месец май трябва да бъде обявен, а до края на годината и да приключи този конкурс”, каза за  „Позиция” зам. кмета на Варна Христо Иванов:

Тази година, ще бъде годината на изборен проект, който да удовлетворява изцяло направените изводи от анкетата и която да даде най- доброто за центъра на град Варна.

По отношение на ремонта на Железния мост над малкия канал, заместник кмета заяви, че в момента се разчиства пътната настилка и се подготвя основата за хидроизолация на едната лента. Работи се и по ремонт на конструкцията под него. И още за сроковете на приключване:

След 8-ми март започват дейностите по хидроизолация и монтажа на фугите, които трябва да бъдат изцяло подменени в ремонтираното платно. Очакванията са, че до месец март ще бъде приключен и пуснато движението в едната половина на съоръжението, което се работи в момента. След това ще обърнем движението в срещуположното платно, където се намира ЖП линията. По същия начин ще бъде направена хидроизолация и подменени съответните асфалтови настилки. Надявам се до средата на май месец  да приключат всички ремонтни дейности. Успоредно ще бъде извършена рехабилитация на пътната настилка в Южната промишлена зона- ще бъдат запълнени дупките, които са се отворили през зимния сезон.

По думите на Христо Иванов, до 2021-ва година, мостовото съоръжение, което трябваше да извежда тежкия трафик директно към пристанище Варна, няма да бъде реализирано. Припомням, че по думите на главния архитект на общината  Виктор Бузев до края на тази година той трябваше да бъде осъществен. Проектът е включен в бюджета за миналата година, за да може проектът да бъде актуализиран. Отправено е искане до Министерството на транспорта, за да бъде предоставен проектът и авторските права на Община Варна. В ресорното министерство успоредно с това приключват процедурата за финализиране на проекта Интермодалния терминал. Предполагам, че в съвсем скоро време, ще бъде свикан експертен национален съвет, който да приеме глобално проекта за  терминал. Община Варна ще използва частта от транспортната свързаност на Интермодалния терминал. За това и се получи забавянето. След 2021-ва година, ако се предоставят авторските права или се направи споразумение с Министерството на транспорта, ще бъде направена актуализация на проекта за мостовото съоръжение над ул. "Девня" и жп линията, за да се адаптира връзката с Аспаруховия мост и с пристанищната инфраструктура. Чисто административно трябва да бъде свършен определен обем работа, за да може през следващата година проектът да бъде разработен в техническа фаза и да се търси финансиране за реализирането му.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Улицата на готвачите" във Варна с нови специалитети за гостите до 25 април

"Улицата на готвачите" за пореден път ще събере любителите на кулинарни вкусотии във Варна. От 16 до 25 април те ще бъдат разположени до Търговската гимназия във Варна. В инициативата ще участват общо 13 готвачи от Варна, Бургас и София. С организаторите и участници в кулинарното събитие ни среща Ваня Славова. Филип Спасов : Много..

обновено на 17.04.21 в 10:48

Откриха първата пиеса от афиша на Варненския театър

Първата пиеса, поставена на варненска сцена, се съхранява в кралската библиотека на Белгия. Именно там я открива Анна Сливкова, преводач в Европейския парламент в Брюксел и почитател на операта и театъра. Пиесата е на Анри Кистмекер "Инстинктът" и с нея на 12 март 1921 г. започва летоброенето на Варненския театър. По тази пиеса е бил заснет филм..

обновено на 16.04.21 в 14:02

Нора Михайлова: В пустинята оставаш сам с мислите си

Нора Михайлова събира впечатления  докато придружава съпруга си в дипломатическите му мисии по света . В свободното си време обича да кара колело на дълги разстояния. В предаването за туризъм и приключения "Хоризонти" тя бе наш задочен домакин в Йордания. Нора  е стигала до такива места, където сякаш човешки крак не е стъпвал, като планината Небо, Ум..

обновено на 16.04.21 в 09:37

Новият Парламент в старата сграда - декор или символика

"След една вяла, дори отсъстваща предизборна кампания, заваляха почти апокалиптични прогнози, че нещо страшно ще се случи в страната. Сякаш забравихме, че никой не губи или печели властта завинаги. Съвременните политически демокрации са представителни системи на управление, изградени на основата на така наречената демократична..

публикувано на 15.04.21 в 07:42

Атанас Русев: Дюните се унищожават със съдействието на държавните институции

Екоинспекцията в Бургас не откри нарушения на плаж "Смокиня" край Созопол. Местни жители подадоха сигнал в неделя, че тежкотоварни машини разрушават дюните, за да се построи заведение. Прокуратурата в Бургас се самосезира и също назначи проверка на плаж "Смокиня". Резултатите от нея ще станат ясни другата седмица. Според концесионера Иван..

публикувано на 14.04.21 в 09:53

Управител на заведения в Балчик за предстоящия сезон: Посетители ще има, но липсва грижата за малкия и среден бизнес

Ресторантьори на балчишката алея смело се подготвят за новия туристически сезон. Не се притесняват от намаляване на човекопотока заради противоепидемичните ограничения, а от грижата на държавата за малкия бизнес. От началото на месеца браншът се завърна на откритите си площи, а от 12 април – и на закрито. През уикенда слънчевите тераси в Балчик се..

обновено на 13.04.21 в 11:31

Студент на годината 2020 - воля, желание и хъс от трима курсанти във ВВМУ

С този приз бяха отличени тримата курсанти на ВВМУ "Н.Й.Вапцаров": Ева Георгиева, Десислава Вълчева и Филотея Димитрова Курсант курсант старшина II степен Филотея Димитрова , която е многократен медалист от военни шампионати по плуване е класирана на първо място в класацията „10-те най-добри спортисти на 2020 г.“, в която участват спортисти..

обновено на 12.04.21 в 12:28