Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ваксаджията

Има професии, които отдавна са изчезнали, а има и такива, които са като атракция в наши дни – напомнят за отминала епоха. Сред тях е занаятът на ваксаджията – човек, който лъска обувки на улицата. Във Варна от много години има само един – Кирчо Ангелов, който всеки ден стои в един от централните подлези. Вече има и кандидат, който да го наследи в този стар занаят. 

Кирчо Ангелов вече е на 77 години и продължава да работи с удоволствие. Започва през 1962-а и никога не си е изкарвал прехраната с нещо друго.

"Вървеше работата, имаха навик хората, бяха съвсем други нещата. Нямаше маратонки. Постоянно имаше опашка за тази работа. Имаше ваксаджийница към комунални услуги и там започнах."

В началото му е било трудно, но постепенно свиква. Гледа по-старите от него и „краде“ занаята. Казва, че най-трудно е да четкаш обувката, но най-важна е работата с клиента.


"Посрещането и изпращането е много важно. Не знам, то си зависи от човека. На мен отвътре ми идва това нещо. Трудно е да се работи с хора, имат най-различни характери. Не го знаеш, кой какъв е, що е. Ама аз гледам като трябва мълча си. Има една приказка – с лудия луд, с умния умен и толкоз. Гледаш го, че е сприхав - мълчиш си, отстъпваш."

И така вече близо 60 години Кирчо Ангелов се труди със своите четки и размазвачки. Обслужвал е по сто души на ден. В наши дни не повече от 5-6. Въпреки че работата му намалява, си има редовни клиенти, които понякога му оставят и чанти, пълни с обувки. При него се спират млади, възрастни, хора с всякакви професии.

"Казвам им опитай веднъж, да видиш как ще ти станат обувките. Друго си е професионалист да ти я свърши тази работа. Когото съм обслужил, хората казват има разлика голяма. Едно е вкъщи да се направи, друго е аз да го направя. Кожата на обувката се подхранва, друго е, то е храна за кожата на обувката."

Кирчо Ангелов казва, че никога не е имал чираци. Докато не се запознава с Антони Боксеров. 34-годишният варненец има собствен бръснарски салон и интерес към старите занаяти. Решава да покани стария ваксаджия в салона си. Там е всяка събота и работи безплатно.


Антони го гледа и „краде“ занаята, както е правил Кирчо някога. Има планове, обаче да го осъвремени, защото в този си вид, ваксаджийството няма големи перспективи:

"Понеже ми е доста натоварено в бръснарницата, като се поуспокоят нещата ще наблегна над ваксаджийството, но имам идея за нещо по-съвременно. Може би до половин година ще изляза с нещо подобно като малък проект, с който да върна стария занаят ваксаджийството."

Чуйте целия репортаж в звуковия файл:


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Младежи от БЧК-Варна ще засадят дръвчета в "Аспарухово"

Доброволци от младежката организация на БЧК – Варна ще засадят 10 дръвчета /червен дъб/ в парка на кв. "Аспарухово", утре. Акцията е част от националната кампания #УмножиДоброто по повод Деня на Земята и във връзка с отбелязване на 100-годишнината на младежката организация. В рамките на четири дни в цялата страна ще бъдат зaсадени 100 дръвчета от..

обновено на 22.04.21 в 14:41

Благотворителна кампания в помощ на бездомните животни организират тази неделя във Варна

Мащабна благотворителна инициатива "Подай ръка - спаси лапа" ще се проведе навръх Цветница (25 април) в Морската градина във Варна. Целта на инициативата е набирането на средства за есенната кампания по кастрация на безстопанствени кучета и котки. Това каза за Радио Варна Илияна Стойчева от "Animal Hope Varna", които са организатори на събитието заедно с..

публикувано на 22.04.21 в 11:18
Наталия Николова

„Да почистим заедно“ – тази събота в кв. „Аспарухово“

Акция „Да почистим заедно“   ще се проведе тази събота /24 април 2021г./ в кв. „Аспарухово“ във Варна. Организатор на доброволческата проява е Наталия Николова, основател на Фондация „Академия за рециклиращо изкуство“. В проявата може да се включи всеки, който желае да живее на по-чисто място и не пести усилия за това, каза за Радио..

обновено на 22.04.21 в 10:17

Да избягаме от пандемията по екопътеките

В последната година сякаш повече говорим за пандемия и ограничения, отколкото за туризъм. Всеки, който обича да се отдалечава от дома и ежедневието, търси как да направи това. В предаването "Хоризонти" подхождаме колкото разтоварващо, толкова и аналитично към този социален феномен. Гостуват ни две дами - Мая Иванова от Висшето училище по мениджмънт и..

обновено на 21.04.21 в 16:43

Хазартната зависимост е сериозно подценявана в България

Хазартната зависимост е психологическо заболяване, което е трудно лечимо и е сериозно подценявано в нашата държава. Това каза за „Радио Варна”, проф. Христо Кожухаров, началник на Втора психиатрична клиника към УМБАЛ „Света Марина” във Варна. "В България не се обръща особено голямо внимание на хазартната зависимост. Може би, защото тя не..

публикувано на 21.04.21 в 11:45

Дете от Добрич участва в книжката "Да се запознаем с другите деца на България"

Дете от Добрич е включено в книгата „Да се запознаем с различните деца на България“ , която предстои този месец да излезе от печат. Инициативата е на фотографа Анна Йончева и Ваня Тодорова, председател на Фондация „Можем заедно“. В проекта са включени над 90 деца от цялата страна, като на около 30 от тях са разказани и личните истории. Едно от тези..

обновено на 20.04.21 в 16:49

Доклад сочи: Пътищата в Таджикистан, Пакистан, Албания или Танзания са по-добри от българските

България търпи сериозен застой по отношение на качеството на пътищата, заставайки на последните места в света. Това обявяват от Института за пътна безопасност след анализ на данни, представени в доклад на Световния икономически форум, който сравнява развитието в качеството на пътната инфраструктура за близо 140 държави за периода 2007-2019 г. От..

публикувано на 20.04.21 в 16:14