Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Хлорофилът в помощ на организма

Снимката е от публикация на Клиника "Д-р Емилова"

Хлорофилът по структура и състав наподобява хемоглобина. Основната разлика идва от един атом - зеленото вещество съдържа магнезий, докато червеното - желязо. От химична гледна точка, хлорофилът е мастно разтворим пигмент и притежава изразено антиоксидантно въздействие, попаднал в човешкия организъм, разказва д-р Людмила Емилова в разговор с Габриела Гаврилова.

Защо е толкова полезен хлорофилът?

- Разликата между хемоглобина и хлорофила е една. Зеленото вещество съдържа магнезий, а нашият хемоглобин съдържа желязо. Затова се счита, че хлорофилът подобрява функцията на кръвотворните органи и броят на червените кръвни клетки.

Откъде идва неговата полезност?

- Газовият обмен се оптимизира и дейността на белия дроб се подобрява. Хлорофилът подпомага чревната функция и има протективно действие върху лигавиците в човешкия организъм. Той е в състояние да подобри телесната миризма при някои хора. В момента се изработват добавки, които го съдържат и се продават като дезодоранти за вътрешна употреба.

Къде съдържа най-много?

- Във всичко, което е зелено. Зеленолистните зеленчуци, магданоз, коприва, маруля, спанак, копър, целина, рукола. Аз много препоръчвам рукола, защото тя помага да намалим високото кръвно налягане и има много полезни вещества на една калория подобно на всички тъмно зелени зеленчуци. Руколата е едно полезно зеленолистно, което аз препоръчвам да имаме и на обяд и вечерта.

Можем ли да прекалим с употребата на зеленолистни обаче?

- Да, ако например използваме копривата в голямо количество, за да си набавим хлорофил, при по-голяма употреба има риск да изострим коремни проблеми. Но ако ядем зеленолистни, които нямат парливи и дразнещи вещества, то можем да ги похапваме. А можем да си приготвим и смути.

Вие имате един популярен израз тук в клиниката, че едно смути на ден ще държи лекарите далеч от мен...

- Да. Това идва от една английска поговорка, според която една ябълка на ден може да направи това. Зеленолистните зеленчуци са съперник и на ябълката. Една ябълка на ден намалява риска от Алцхаймер. И аз продължавам да препоръчвам както ябълки, така и тъмнозелени зеленчуци. Само зелените листа не са източници на хлорофил. Можем да ядем още водорасли, броколи, краставици, спиролина и всичко, което е зелено на този свят съдържа определено количество хлорофил. Същото се отнася и до червеникавите салатки. Те съдържат хлорофил, но и антоцианини, които са много полезни, защото са много силни антиоксиданти.

Можем ли да се доверим на зеленолистните, които се продават по улицата?

- Бихме могли да накиснем зелените листа за известно време в 2 литра вода, в която сме сложили сода за хляб. Надяваме се, че така сме премахнали отровните вещества, с които са пръскани.

Телефонът за връзка с клиниката на д-р Людмила Емилова е 0888/951288. Тя се намира в хотел "Аква Азур" в к.к. Свети Свети "Константин и Елена".
ВИЖТЕ ОЩЕ

Черницата колкото е по-тъмна, толкова е по-полезна. Сега им е времето

Горещо  Ви препоръчвам черницата като изключителен плод, подсеща ни всеки път при среща през юни д-р Емилова. Черниците са изключително полезни за здравето. Даже съм чела изследвания, че помагат при порок на сърцето. Да не говорим  за ползата от профилактика на рака за дебелото черво, рака на млечната жлеза, изобщо – за профилактика..

публикувано на 14.06.21 в 17:05

В клиниката на д-р Емилова глезят с кухня гурме

В рубриката „Споделено за здравето” ви срещаме с Ралица Мотовска. Тя е от София,  на 43 години,  десет  от които е пациент на д-р Емилова . Спряла съм  да броя годините, което означава, че вече съм спокойна за здравето си, разказва Ралица. Чуйте защо тя не пропуска година без да почива в клиниката на д-р Емилова: Чувствам се добре..

обновено на 14.06.21 в 14:47

В Клиниката на д-р Емилова не само лекуват, но и променят живота – към добро

Памела Пенева е на 26 год от Стара Загора, но от много време живее в столицата. В Клиниката на д-р Емилова край Варна младото момиче идва, за да отслабне. В „Споделено за здравето” ви срещаме с нея, защото е пример как тръгвайки от обичайното за началото за всяко лято желание да сме по-елегантни,  Памела стига до пълен поврат в живота –..

публикувано на 07.06.21 в 01:05

Марияна Сандакчиева: Дойдох при д-р Емилова да ме научи как да продължа да живея

Да провери ефекта от плодолечението - това прави една българка, която от 15 години живее в Америка. Тези 30 дни в клиниката на д-р Емилова бяха едно много приятно преживяване за мен, разказва Марияна Сандакчиева.   Тръгвам си с лека тъга, че напускам това място. За първи път гладувам и не съжалявам, даже не мога да кажа, че съм гладувала. Вие имахте ли..

обновено на 29.05.21 в 18:27

С четене и над 20 дни на плодове и мед се отказват цигарите

България е сред страните, в които броят на пушачите непрекъснато нараства. Какво трябва да знаят хората, които посягат към цигарите, за да се успокоят, както те си мислят. реално това така ли е търсим отговор от д-р Людмила Емилова, която има достатъчно опит, за да ни каже как влияе на здравето никотинът и има ли връзка с ковид-19?   Отдавна е..

публикувано на 19.05.21 в 10:03

Христос Воскресе!

"Човек се чувства окрилен на такива празници" , споделя д-р Людмила Емилова и разказва своето разбиране за Възкресението на Христос като един добър повод да си спомним, че животът продължава дори и когато физически някои от нас не са вече на този свят. С д -р Людмила Емилова ни среща Габриела Гаврилова. Това е един наистина голям празник. Ден..

публикувано на 04.05.21 в 10:43

Плодолечението - път към здравето и надеждата

Инсулинова резистентност и метаболитен синдром са часто от проблемите, които отвеждат Ваня Велиславова в клиниката на д-р Людмила Емилова. След месец плодолечение пациентката вече има надежда, защото показателите й се подобряват. „Много съм доволна от програмата, защото тя ме накара да повярвам, че всичко е възможно и мога да се оправя само за..

публикувано на 19.04.21 в 06:00