Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Варна няма пространство за графити артисти

| обновено на 29.04.21 в 13:30

Ако търсиш поле за изява или искаш да научиш нещо ново, това е твоето място! Това е първото изречение в рекламния плакат на Българското графити училище. То е напълно безплатно и всеки може да се присъедини към новата му учебна година, която започва от 15 май. Занятията ще се провеждат в Морската градина във Варна, а участниците ще се учат на различни техники в това улично изкуство. 

След дълга ваканция заради коронавируса скоро отново ще бие звънецът за новия срок в Българското графити училище във Варна.  Всеки може да се включи, въпреки че има препоръчителна възраст - над 14 години. Ентусиастите ще се учат да рисуват по различни техники с маркери и спрейове върху разнообразни материали.

Създателят на училището Дамян Николов  казва, че варненската графити сцена е скромна, затова и той се е посветил на търсенето и обучението на млади таланти. Надява се да има нови попълнения в сдружението, да открият нови артисти, които да вдъхнат нов живот и енергия на сивите пространства, а старите артисти да станат още по-добри. Хубавите проекти, в които е заложена ясна концепция, изискват и повече време, споделя още Николов.  Той подчертава, че най-важното, с което започва обучението на графити художниците, или А, Б в това изкуство,  е те да  бъдат научени кое е редно и кое не, преди да хваната спрея в ръка и да пръскат боя хаотично. 

Дамян Николов коментира, че по фасадите в града има много малко истински рисунки на графити артисти, повечето неща са на футболни агитки или на деца. Казва, че го дразнят драсканиците, но и откроява един съществен проблем в града.

"Във Варна няма законно обявено пространство, което да е общодостъпно за всеки, за да може по всяко време да рисува свободно, а това е проблем за младите артисти. Има я и другата гледна точка, на хората, които харесват изкуството и искат да се докоснат до него. Отново няма къде, защото това то може да се намери предимно в изоставени пространства, където никой не стъпва или е опасно и никой не трябва да стъпва, казва Николов.

Продължава кампанията на Българското графити училище за намиране на свободни пространства за рисуване във Варна. Всеки, който смята, че е открил такова място, може да се свърже със сдружението, напомня той. Самият Дамян Николов има много красиви творби по улиците на Варна, ще познаете неговите работи по подписа му - Kemsa.rt.

Основната задача на Българското графити училище продължава да е облагородяването на градската среда. Сдружението е създало стенописи върху много занемарени пространства. Те са и основната им цел, а и по този начин градът става по-цветен и още по-красив, убеден е Николов.

Тази година младите таланти ще се обучават в Морската градина.

Мястото, което сме избрали, позволява да се съберем изключително много хора, защото пейките не са отделени поединично, а е една цяла пейка и всеки може да застане на разстояние от метър или кой колкото иска, пространството е голямо. Миналата година сме се събирали от 12 до 22-ма души. Тази година се надявам да сме повече, каза Николов.

Цялото интервю на Александър Йорданов с Дамян Николов можете да чуете в звуковия файл:


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Иван и Александър - свежият полъх от ефира на Радио Варна

Александър Йорданов и Иван Барбов са две от новите имена в ефира на Радио Варна. В Международния ден на радиото и телевизията избираме среща точно с тях.  Доскоро двамата бяха част от новините и сутрешния блок в телевизия "Черно море", която на 6 май 2020г. приключи своята дейност. Останали без работа на прага на пандемията, двамата приятели не..

публикувано на 07.05.21 в 08:35

Честваме 80 години от рождението на Гена Димитрова

На големия християнски празник Гергьовден незабравимата Гена Димитрова щеше да навърши 80 години. През 2005 година тя ни напусна без време. По повод годишнината Софийската национална опера и балет ще излъчи в платформата Eventim на 6 май от 19 часа спектакъл на операта "Джоконда" от Понкиели с участието на голямата прима от 1999 г. В..

публикувано на 06.05.21 в 10:38

Сателитни снимки показват презастрояването по Черноморието през последните 17 години

Как се промениха плажните ивици по Черноморието през последните 17 години? Отговорът дават снимки, заснети със сателит, които показват разликата между 2003 и днес. Подбрани са от еколога Борислав Борисов. Той определя застрояването, особено по Южното Черноморие като необратимо. „Унищожена е природа, която трудно ще бъде възстановена, а и не виждам..

обновено на 05.05.21 в 10:52

Уют с аромат на кафе в живота и в картините на Мария Чакърова

В третия ден на Възкресение Христово ви срещаме с Мария Чакърова. Тя е част от групата участници в проекта, завършил с изложба „Кафето. Друг начин на употреба.“ Първата част от нея вече бе представена във Варна, а втората предстои да бъде показан утре в Галерия 8. За кафето като култура, начин на живот, вдъхновение и материал за създаване на изкуство,..

публикувано на 04.05.21 в 09:43

Необичайните шевици на Диана Димитрова

Впечатляващи пана, голям формат с български шевици създава Диана Димитрова от Елин Пелин. Преди няколко години, след десетилетие в Америка, тя прибра сърцето си вкъщи, както сама казва. Завърнала се е с цялото си семейство и днес се е посветила на просвещението на най-малките в българските традиции и фолклор. Диана създава пана под формата на мозайки..

публикувано на 03.05.21 в 14:00

Отец Алексей е най-щастливият човек във Варна, с шест деца, чиито имена започват с буквата А

Божият промисъл е нещо, което трудно можем да обясним, твърди отец Алексей. Пет от децата са планирани, шестото, което се казва Ангела, не е. Всяко дете идва със свои вродени качества на земята. Те си личат от ранна възраст. Бременността не е математика, има хора, които са без проблеми, но не могат да имат деца. Бог знае бъдещето, преди то да е..

публикувано на 02.05.21 в 09:33

Данаил Николов: По-качествена е продукцията от старите породи животни

Във варненското село Доброглед се отглеждат стари породи животни. Такива, които вече рядко се срещат у нас. Това се случва благодарение на фермата на Данаил Николов. Той по професия е ветеринарен лекар. А от малък обича животните и прекарва достатъчно време с тях. Чуйте какво разказа пред Ваня Славова за стопанството си:..

публикувано на 30.04.21 в 10:25