Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна няма пространство за графити артисти

| обновено на 29.04.21 в 13:30

Ако търсиш поле за изява или искаш да научиш нещо ново, това е твоето място! Това е първото изречение в рекламния плакат на Българското графити училище. То е напълно безплатно и всеки може да се присъедини към новата му учебна година, която започва от 15 май. Занятията ще се провеждат в Морската градина във Варна, а участниците ще се учат на различни техники в това улично изкуство. 

След дълга ваканция заради коронавируса скоро отново ще бие звънецът за новия срок в Българското графити училище във Варна.  Всеки може да се включи, въпреки че има препоръчителна възраст - над 14 години. Ентусиастите ще се учат да рисуват по различни техники с маркери и спрейове върху разнообразни материали.

Създателят на училището Дамян Николов  казва, че варненската графити сцена е скромна, затова и той се е посветил на търсенето и обучението на млади таланти. Надява се да има нови попълнения в сдружението, да открият нови артисти, които да вдъхнат нов живот и енергия на сивите пространства, а старите артисти да станат още по-добри. Хубавите проекти, в които е заложена ясна концепция, изискват и повече време, споделя още Николов.  Той подчертава, че най-важното, с което започва обучението на графити художниците, или А, Б в това изкуство,  е те да  бъдат научени кое е редно и кое не, преди да хваната спрея в ръка и да пръскат боя хаотично. 

Дамян Николов коментира, че по фасадите в града има много малко истински рисунки на графити артисти, повечето неща са на футболни агитки или на деца. Казва, че го дразнят драсканиците, но и откроява един съществен проблем в града.

"Във Варна няма законно обявено пространство, което да е общодостъпно за всеки, за да може по всяко време да рисува свободно, а това е проблем за младите артисти. Има я и другата гледна точка, на хората, които харесват изкуството и искат да се докоснат до него. Отново няма къде, защото това то може да се намери предимно в изоставени пространства, където никой не стъпва или е опасно и никой не трябва да стъпва, казва Николов.

Продължава кампанията на Българското графити училище за намиране на свободни пространства за рисуване във Варна. Всеки, който смята, че е открил такова място, може да се свърже със сдружението, напомня той. Самият Дамян Николов има много красиви творби по улиците на Варна, ще познаете неговите работи по подписа му - Kemsa.rt.

Основната задача на Българското графити училище продължава да е облагородяването на градската среда. Сдружението е създало стенописи върху много занемарени пространства. Те са и основната им цел, а и по този начин градът става по-цветен и още по-красив, убеден е Николов.

Тази година младите таланти ще се обучават в Морската градина.

Мястото, което сме избрали, позволява да се съберем изключително много хора, защото пейките не са отделени поединично, а е една цяла пейка и всеки може да застане на разстояние от метър или кой колкото иска, пространството е голямо. Миналата година сме се събирали от 12 до 22-ма души. Тази година се надявам да сме повече, каза Николов.

Цялото интервю на Александър Йорданов с Дамян Николов можете да чуете в звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15