Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НА СЕЛО в Доброплодно

| обновено на 15.05.21 в 13:58

Винаги на екипа ни е приятно да посещаваме селата от община Ветрино. Заради красивата природа и сърдечните местни хора.

Този път Ваня Славова и Румен Сарандев гостуват в Доброплодно.

Природата там е красива, земята-плодородна, въздухът-чист.

В непосредствена близост до селото е най-големият язовир в общината - "Доброплодно".


Но ние първо се отбиваме до чешмата в селото:

Отиваме при нашите сърдечни домакини в кметството. Посрещат ни с вкусна баница, приготвена с яркожълти домашни яйца и пресен спанак.

Но преди да хапнем трябва да поговорим:


Кметът на Доброплодно Мариян Неделчев.


С негова помощ сме на път към читалището, където срещаме Василка Димитрова- читалищен секретар.


Посреща ни леко притеснена. Питам я за дейността, която се развива в читалището:

И макар светът да е променен, спокойствието на село си остава същото: автентично и вечно, със звуците от природата и свежия въздух.

Питам Павлина Неделчева за разликата между живота в града и този на село:

Църквата в село Доброплодно, община Ветрино, се нарича „Свети Йоан Рилски”.

Тя е строена в далечната 1886 година.

Отваря врати през 1889 година, тогава са положени и първите икони в нея.


Преди години в храма се осъществява реставрация.

Влизам  в църквата и разговарям с касиера на църковното настоятелство Тодорка Пенчева за историята на храма:


Доброплодно е село, което може да се похвали с богата история и с Борис Янев...

"Път през равнината'' е последната книга на Борис Янев за Доброплодно, която остава за съжаление неиздадена. В нея авторът с безспорния си талант на разказвач описва интересни истории и случки от 30-те години на миналия век, когато е бил учител и директор на местното училище. Любопитно и поучително е да се докоснем до живота на хората преди близо век, когато селото ни е било общински център, построена е сградата на кметството по проект на арх. Франгя и от Елес Факъ селото става Доброплодно. Идеята за името тръгва от тогавашния кмет Петър Кандиларов, който предлага селото ни да се казва Добро поле, но всъщност "кръстник" на Доброплодно е самият Борис Янев. Ето как авторът описва в книгата разговора си с Петър Кандиларов:
"- Имам големи строителни планове. Тук хората са работливи. А този кът на Провадийска околия е най-плодороден. Тук става великолепен боб, a житото бие по тежина всички села наоколо.
- Откъде така добре познавате и хората, и земята?
- Бяхме учители с жената една година тук, газил съм черноземна кал както никога в живота си. Трябва да предложим ново име на старото Елес Факъ. Мисля, че името Добро поле много ще подхожда.
- Напомня ми погрома при Добро поле през войната. По-добре би било село Доброплодно.
- Много е дълго. Виж, за погрома при Добро поле не ми дойде наум. Доброплодно! Ще напомня възрожденеца Сава Доброплодни..."
Ето как плодородната земя и препратката към възрожденския деятел стоят в основата на името, което Доброплодно носи от 1934 г.
Черноземът е все така плодороден, остава да пробудим възрожденския си дух и да подпомогнем издаването на "Път през равнината'', за да познават и следващите поколения историята на селото ни.
Разговарям с Павлина Неделчева в сградата на кметството: 
В Доброплодно посетихме джамията в центъра на свелото.

Нека влезем заедно в нея:

Хората се уважават, факт, но този въпрос най-често се поставя в кръчмата, затова след малко отиваме в механата....

На село всичко е близо, често на пешеходно разстояние.

А само няколко крачки делят джамията от механата.

Там спираме на раздумка:

В края на предаването отново се връщаме към думите на ходжата Рафет:

Честит байрям на всички мюсюлмани. Време е и аз да отида да изям някоя баклавичка. Сладък да ви е денят, светли емоциите, хубави срещите.


Междувременно стана ясно, че книгата за Борис Янев, за която говорихме преди седмици, вече е издадена.
С тази положителна новина вярваме, че хората от Доброплодно, ще продължават да съхраняват българския дух на село.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почитаме Св. мъченици Дария и Хрисант

На 19 март православната църква почита Св. мъченици Хрисант и Дария. Хрисант бил син на царедвореца Полемий от Александрия. Той учил в различни светски школи, а учители му били най-образованите мислители от това време. Но мъдростта на света го правела тъжен, тъй като не можела да му даде отговор на въпроса какво е истина. Той прочел Евангелието и..

публикувано на 19.03.24 в 08:25

Варненската библиотека с нова услуга - велоразнос на книги до отдалечени зони

Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна ще разполага с товарен велосипед за разнос на книги в отдалечени от центъра зони на града. Тази услуга ще бъде сезонна, от април до ноември, и ще пътува в зависимост от метеорологичните условия. С поред предварителния график в началото ВелоБиблиотеката ще има по едно посещение веднъж седмично само до..

публикувано на 18.03.24 в 16:05

Лесна работа: Като в приказките

Радвам се, че сме заедно в началото на щастливата седмица! В сряда ще отбележим международния ден на щастието и този - на приказките: все хубави неща, които правят живота цветен, пълноценен и забележителен. Щастието Като специалист по радостта не веднъж съм разяснявала колко важна и същевременно лесна работа е щастието. Достатъчно е да са..

публикувано на 18.03.24 в 14:59

Стогодишен юбилей отбеляза Минка Коджабашева от Соколово

100 години отпразнува сред своите четири дъщери и техните деца и внуци Минка Коджабашева от балчишкото село Соколово. На празника тя бе поздравена от кмета на селото Исмаил Исмаил и получи подарък от Община Балчик. Минка Коджабашева е родена на 17 март 1924 година в румънското село Касапкьой, откъдето е и съпругът и Велико Коджабашев, напуснал този..

публикувано на 18.03.24 в 11:42

Само 5 проекта ще влязат в третото издание на PARA Robotics Incubator за най-добрите идеи в роботиката

Започва отсяването за третия сезон на  PARA Robotics Incubator , насочен към младежи с проекти в сферите на роботика и автоматизация, дронове, IоТ (интернет на нещата), машинно зрение и AI (изкуствен интелект), съобщи за Радио Варна Кристиян Михайлов - един от съоснователите на  Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (ПАРА) . Програмата..

публикувано на 18.03.24 в 11:37

Започва Великият пост

За православните християни започва Великият пост. В следващите 40 дни до Страстната седмица вярващите са призовани да се въздържат не само от определена храна, но преди всичко в мислите и делата си. "Пробуждане на съвестта" нарича този период патриарх Неофит в своето послание за началото на поста през 2018 г. Определя го и като "чудно духовно..

публикувано на 18.03.24 в 08:14

Faladdin-турско приложение за гледане на кафе има повече от 5 милиона потребители в света

Турското изкуство да се гадае по утайка от кафе датира от поне 500 години и напоследък е любимо на представителите на поколението Z в страната. Всеки ден милиони хора разчитат на кофеина, за да станат сутрин от леглото, да повишат концентрацията си на работното място или да повишат енергийните си нива. Макар да се смята, че кафените зърна са..

публикувано на 17.03.24 в 14:13