Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Откриха 37 нови гнезда на малък креслив орел у нас

Само за месец броят на известните гнезда на малкия креслив орел във важни за вида територии в страната нарасна с 37.

Между 10 април и 10 май четири екипа на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) проведоха теренни проучвания в защитените зони от Натура 2000 в Северна България – „Батова“, „Суха река“, „Хърсовска река“, „Лудогорие“, „Ломовете“, „Провадийско-Роякско плато“, „Камчийска планина“ и „Емине“. В три от тях („Лудогорие“, „Емине“ и „Батова“) проучванията са пилотни и за пръв път хвърлят яснота върху състоянието и числеността на малкия креслив орел в тези райони.

Част от новооткритите гнезда са локализирани в зоните от Югоизточна България: „Дервентски възвишения“, „Сакар“, „Западна Странджа“ и „Адата - Тунджа“.

Важните за малкия креслив орел територии в Северна България, които до този момент не бяха подробно изследвани, предоставят добри гнездови и хранителни местообитания, което води и до добра плътност на вида в тях. Предстоят още проучвания, за да се установи наличието на заплахи за орела и другите хищни птици в тази част на страната. В рамките на LIFE проекта „Горите и земите на орела“ е планувано и поставянето на още седем сателитни GSM предавателя на малки кресливи орли през тази година. С част от тях ще бъдат маркирани млади птици от Северна България, ако се идентифицира подходящо гнездо. Припомняме, че през миналата година за пръв път в България поставихме предаватели на три малки кресливи орли. В момента едната птица се завърна в страната, другата се намира в Гърция, а третата продължава да е в Африка. Данните от сателитната телеметрия ще разкрият много за миграцията на вида, предпочитаните места, на които спира за почивка по време на дългия прелетен път, временните му местообитания и за идентифициране на заплахите и причините за смъртност при птиците по време на миграция и зимуване.

Мониторинговите дейности и изследването на вида чрез сателитна телеметрия се осъществяват в рамките на LIFE проекта „Земите и горите на орела“, изпълняван от Изпълнителна агенция по горите в партньорство с Българското дружество за защита на птиците, Югоизточно и Североизточно държавни предприятия.


ВИЖТЕ ОЩЕ

6,5% от европейците страдат от клинична депресия

Лекари проучиха състоянието на психичното здраве на жителите на 27 европейски държави и стигнаха до заключението, че 6,5% от тях страдат от различни форми на клинична депресия. Тази цифра е около 1,5 пъти по-висока от официалните оценки на СЗО, съобщи пресслужбата на испанския изследователски институт IMIM. "Данните, които събрахме, показват, че..

публикувано на 22.06.21 в 17:26

Ваканция на село - в Гурково

„Ваканция на село“ за деца от 8 до 15-сет годишна възраст организира Лятна академия към НЧ „Свобода – 1897“ в село Гурково. От 2 юли, два пъти седмично – вторник и петък, децата ще се занимават, играейки навън в селския двор. Това каза за Радио Варна Поликсения Петрова, която един от педагозите в Лятна академия. Таксата е символична - 1..

обновено на 22.06.21 в 15:40

Лятото най-накрая дойде - очакваме най-горещите дни за този юни

Четвъртък и петък ще са най-горещите дни у нас през юни . От този четвъртък..

обновено на 22.06.21 в 15:26

До 50 години чиповете стават част от нас

Чиповете вече се използват в медицината, през следващите 5-10 години ще стане обичайно да се подобрява зрението чрез чипове, големи пробиви се очакват на хоризонта до 50 години. Това заяви професор Михаил Лебедев пред РИА Новости. По-рано "Комерсант" съобщи, че Русия разработва програмата "Мозък, здраве, интелект, иновации на 2021-2029 г.", в рамките..

публикувано на 22.06.21 в 15:25

Природни способи за предпазване от комари

Въпреки че в аптеките е лесно да се намерят всякакви репеленти срещу комари, те не винаги са толкова безвредни за организма. Ето защо порталът „Република“ разкрива няколко природни начини за защита от тези толкова дразнещи през лятото насекоми. Чесън..

публикувано на 22.06.21 в 11:32
училище

Ден на отворените врати в гимназията по горско стопанство във Варна

Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ организира дни на отворените врати на 22 и 23 юни от 9 ч. до 17 ч.  Така бъдещи гимназисти, родители и граждани ще могат да се запознаят с условията за образование, както и с модерната практико-производствена база. Гимназията е първата в града, която въведе т. нар...

публикувано на 22.06.21 в 10:45

В "Книга на паметта" описват мемориали на загинали съветски войници

„Книга на паметта” се нарича проектът, създаден със съдействието на фонда на президентската администрация в Русия и на Съюза на ветераните от Втората световна война, посветен на 80-годишнината от великата Отечествена война. Книгите на паметта на 6 държави вече са готови (Литва, Латвия, Естония, Румъния, Молдова, Унгария), през септември, предстои да..

публикувано на 22.06.21 в 09:46