Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Семейство Димови - пазителите на най-вкусните закуски във Вълчи дол

| обновено на 10.06.21 в 10:42
9
Даниела и Димчо Димови в своя малък рай, на една врата разстояние от дома
Снимка: Нина Милошевич


Няма по-добра храна от закуската, а днес е и Спасов ден. Хлябът, насъщният е храната, която трябва да присъства на трапезата ни винаги. Няма по-голямо нещо от хляба са казали старите хора.

Хубаво е, че все още има хора, които пазят старите рецепти в тефтер и го разгръщат всекидневно. Влизаме във фурната на Димчо и Даниела Димови във Вълчи дол. Всеки казва, че няма как да не дойдеш в този град и да не хапнеш във фурната на Димчо.

Димчо и Даниела Димови са семейство усмихнати, сърдечни, големи хора с голяма душа. Ревностни почитатели са на Радио Варна. Слушат ни непрестанно на един доста стар касетофон, леко счупен, но пък свири на честотите на любимото радио. Домакините, обаче имат забележка, цитирам ги: "Казвайте кое произведение слушаме в минутите за класика сутрин. Ние всеки ден преди новините в 10ч. поздравяваме екипа на пекарната с вечната класика". Вслушваме се в съвета им.

Започнал преди години в една известна сладкарница на ъгъл на Червения площад във Варна, майстор Димчо прави най-вкусните северинки във Варна. Помните ли ги, сочни и със сметана отгоре. Учил е занаятът от големите в сладкарството, Бабаеленов и бат' Реджеп, казва Димчо. Завършил е ТОХ (бел. на авт. Техникум по обществено хранане) във Варна. Преди време наследява фурната от дядо си във Вълчи дол и решава заедно със съпругата си Даниела да отидат за малко и да пробват какво ще излезе от тая работа с пекарната. И така от 93-та, 94-та година са еталон за вкусни, прясно изпечени закуски, хляб и дори козунаци във Вълчи дол.

Една врата дели семейство Димови от дома и от фурната. И тя се намира точно там - вътре по средата. Работата и домът са на едно място, така, както бащата на Димчо му го е оставил. Да не пропуснем да ви кажем, че най-важното, което има Димчо от баща си е рецептурната книжка с точните пропорции за вкусните закуски. Както самият Димчо казва, тефтерът е толкова мазен, защото непрестанно е в употреба. Тефтер - богатство, който се разгръща всекидневно, за да се приготвят от вкусни, по-вкусни закуски. В тази работа няма експерименти, казва Димчо. А си сбъркал с някоя проба, а си останал без клиенти. А те, клиентите им са всеки ден на дългата опашка в центъра на Вълчи дол. Чакат, защото няма по-вкусни от закуските на Димчо и Даниела Димови. Направени по стара българска рецепта със свинска мас, сирене и с любов, разбира се. Във всяко нещо трябва да се вложи любов, казват семейство Димови.

Среща, колкото сърдечна, толкова и вкусна. Среща, неслучайна в деня на Възнесение Господне. Празник на хлебари и сладкари.

Честит празник Даниела и Димчо Димови!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мария Бакалова: Надявам се, че все повече врати ще се отворят за талантите от България

Първата българска актриса Мария Бакалова, номинирана за наградата "Оскар" за поддържаща женска роля, стана кръстница на военния научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий". Това беше поводът за посещението й на Варна. Тя споделя пред Даниела Стойнова, че успехът се постига, ако си дисциплиниран, ако знаеш как да работиш, ако знаеш какво..

публикувано на 27.07.21 в 16:35

Проф.Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържането е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

обновено на 27.07.21 в 15:04

Животът под водата - един прекрасен паралелен свят

Съвместна изложба на двама варненски подводни фотографи от различни поколения – доайена Любомир Клисуров и Мартин Христов, е разположена на пл. Мусала (пред Дома на архитекта) в кв. "Таляна" във Варна. Представено е видовото разнообразие и красотата на подводния свят на Черно море, както и на няколко екзотични морета и океани. Изложбата..

публикувано на 27.07.21 в 09:30
Иван Нейков

Иван Нейков: Преизчисляването на пенсиите е добра новина

Днес Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъжда бюджета на държавното обществено осигуряване и предложението за преизчисляването на пенсиите от 1 октомври. Служебното правителство предлага увеличението да е с 12,5 процента, като минималната пенсия да стане 340 лева. Пенсионерите с най-ниски пенсии ще получат добавки до линията на..

публикувано на 26.07.21 в 08:23

Не изхвърляйте старите вещи, дарете ги на музея!

Отдел „Най-нова история“ към Регионален исторически музей-Варна (РИМ – Варна) спечели финансиране по проект за модернизиране на оборудването си. Сумата е 15 хиляди лева и е придобита в рамките на конкурсна сесия за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство и визуалните изкуства 2021 г., чийто оператор е Министерството на..

обновено на 23.07.21 в 10:48

Фондация подпомага студенти-сираци от ВВМУ „Никола Й.Вапцаров”

През 2014 година Милка Пашункова – съпруга на покойния капитан далечно плаване Иван Пашунков, който е известен във Варна с приноса си в морското дело, основава фондация на неговото име.   Основната цел на организацията е да помага финансово на студенти-сираци от ВВМУ „Никола Йонков Вапцаров”. Самият к.д.п. Пашунков е останал сирак още като..

публикувано на 22.07.21 в 08:02

Бъбрене по женски - тази вечер на Южния плаж във Варна

Да си побъбрим по женски на плажа, коя жена не иска така да завърши поне един от работните й дни през седмицата. Без ангажименти, без условности, без големи очаквания – просто време за отмора и сладки приказки на фона на безкрайното море и залязващото слънце. Е, мили дами, поканата е към всички вас за тази вечер от 19.30 часа на Южния..

публикувано на 21.07.21 в 09:55