Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Караул на паметта за Стефан Караджа организират преподаватели и ученици в Добрич

Стефан Караджа
Снимка: архив

„Караул на паметта“ организират в Добрич преподаватели и ученици по повод 153-годишнината от смъртта на Стефан Караджа. Той ще се проведе пред паметника на революционера на 30 юли, като идеята му е децата да представят пред добричлии малко познати факти за живота на Стефан Караджа. Учениците и техните преподаватели по история са подготвили и вестник, който е бил издаден през далечната 1935 година и който те ще раздават на спрелите се при тях жители на града.

Първият „Караул на паметта“ ученици и учителите Надежда Иванова и Стела Андреева от ЕГ „Гео Милев“ в Добрич подготвиха по повод почитането на паметта на Васил Левски през месец февруари тази година. Идеята бързо доби популярност и беше подета и от други училища в града. По думите на историка Надежда Иванова тази инициатива е резултат от старанието да се организират различни от обичайните събития, които да пазят историческата истина и да предизвикват както учениците, така и всички хора да пазят заветите на историята, а и процесът на обучение да търпи развитие във времето чрез различни прояви.

В доказателство на думите на своя преподавател Стела Андреева двете бъдещи дванайсетокласнички Гергана Василева и Траяна Димитрова, които са и редактори на вестника, споделят, че идеята е много интересна и за тях да участват в нея не е вид ангажимент, а по-скоро удоволствие.

Децата са подготвили и родословни карти, които ще раздават на хората ,спрели се при тях. Целта им е да предизвикат всеки един от нас да се обърне във времето назад и да попълни в картите своите предшественици. „Караулът на паметта“ ще се проведе на 30 юли от 9 до 11 часа на паметника на Стефан Караджа.

Повече за инициативата чуйте в репортажа на Мая Щърбанова:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Есенен арт базар откриват във Варна

Есенен арт базар отваря врати този уикенд под открито небе в Морската градина във Варна. Своето творчество ще представят 20 автори и занаятчии от Варна, региона и не само, разказа в интервю за Радио Варна Делян Тодоров – организатор на базара. Целият разговор на Сияна Спиридонова с него чуйте в прикачения звуков файл: Това е второ издание на есенния..

публикувано на 23.09.21 в 15:35

Варненец иска да опакова сградата на НС в кафяво

Сградата на Народното събрание да бъде опакована по подобие на Триумфалната арка, но с кафяв плат, иска варненец. Председателят на партията на българските мъже - Росен Марков, известен със своите провокативни акции, този път отново обръща внимание на работата на най-важната институция - парламента. Марков представи във видео, заснето пред сградата на..

обновено на 23.09.21 в 15:21

Варна с включва в Европейския ден на езиците

Европейският ден на езиците ще бъде отбелязан на 27-ми септември във Варна.  Събитието ще се проведе в CUBO Рибарски плаж от 16 ч. до 18 часа. Канят се всички желаещи да се присъединят към литературния маратон „Езикът е море“, в който ще участват и ученици от варненските училища, четейки откъси от произведения на френски, английски, испански, български..

публикувано на 23.09.21 в 15:20
Проф. Радка Аргирова

Проф. Аргирова „Мю” вариантът на COVID-19 е по-заразен, с по-къс инкубационен период

В момента у нас доминира „Делта” вариантът на коронавируса. Свалихме английския вариант, сега „Делта” е над всички. Към момента „Мю“ вариантът не е влязъл в страната ни. Според класификацията и характеристиките на Европейското бюро на Световната здравна организация – в Европа все още е спорадичен, т.е. спорадичен е при пътуващи. Това каза в интервю..

публикувано на 23.09.21 в 09:30

Международен ден на жестомимичните езици - 23 септември

„Толерантността е най-прекрасният жест, който може да бъде направен“, това послание към чуващите отправи майката на глухо дете Боряна Димитрова. В резултат на дългогодишна работа със сурдопедагог синът  й проговаря. Глухите деца изучават българския като чужд език , споделя още Димитрова, на която й се налага да изучава жестомимичния език,..

публикувано на 23.09.21 в 09:23

Съботни DJ следобеди: Soulvan

Всяка събота между 4 и 5 следобед предаването  Улица "Събота" представя в ефира на Радио Варна музикални селекции от български диджеи, чийто профил е насочен към соул, фънк, джаз, диско, хаус звученето. Един от тях е Иван Динков-Soulvan . Роден е в Добрич, но от години живее във Варна. Избира я пред в София, откъдето жизненият..

публикувано на 22.09.21 в 09:35

Астрономическата есен настъпва с хладно и облачно време, възможни са превалявания

Днес облачността ще е променлива, често значителна. На места ще има краткотрайни превалявания. Ще духа слаб, по Черноморието до умерен предимно северен вятър. Максимални температури между 16° и 21°, за Варна около 19°. Вълнение на морето е 2 бала. Температура на морската вода около 22°. Изгрев на Слънцето за Варна в 6 часа и 57 минути,..

публикувано на 22.09.21 в 05:46