Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади учители:

Училището не е мъчилище, а светилище

Яница Петрова и Любомир Ангелов са сред младите преподаватели, отдали се на работата с деца. Важно е учителят да има подход и отношение към децата, за да могат те да заобичат и предмета, категорични са двамата. Съвременното поколение е много различно, затова учителите трябва да са гъвкави и иновативни, категорични са младите учители.

И двамата са убедени, че тази професия е призвание, защото ролята на учителя е важна за формирането на ученика като личност.

Училището е вторият дом на учениците,  там децата започват своя социален живот и те трябва да го започнат по най-добрия начин, казва младата учителка по български, английски и френски език.

Господин Ангелов преподава по история, география и философия. За първи път през тази година ще бъде и класен ръководител.

Според него учителят сам трябва да извоюва своя авторитет и не трябва да спира да се учи.

Честно казано, първоначално не знаех дали ще стана учител. Трябваше да мине време, за да разбера дали ставам за тази работа или не, казва Ангелов.

„Учител си, когато мине определено време, когато направиш едно име, когато наистина децата те харесват като учител, а не като някакъв образ, който ги занимава, за да минат часовете. Ролята на учителя е да ги научи, да ги напътства за тяхното бъдеще“, категоричен е преподавателят.

„Училището не е мъчилище. Училището е едно светилище на знания и на бъдещ просперитет. Това е работата на учителите да посочат пътя на всеки един ученик“, допълни Ангелов.

Като учител по история си поставя за цел учениците да разберат значимостта на миналото за настоящето.

„Искам да обясня на децата, че историята не е само години и имена. Искам в тяхното самосъзнание да създам едни велики образи на нашите революционери, които никога не трябва да изгасват от нашата национална памет.“

Подробностите чуйте от разговора на Нина Милошевич с младите преподаватели.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пламен Манушев

Пл.Манушев: Липсват технически кадри у нас. И със средно образование, и с - висше

За много сериозна липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, алармира Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Според Манушев отливът от тази професия е от доста години, а в момента..

публикувано на 18.04.24 в 09:26

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 18.04.24 в 09:05

С роботи за подводни изследвания експериментират в ТУ

„Морска роботика“ и „Енергийно ефективен електрически транспорт“ са двете нови лаборатории на Технически университет-Варна. Те са факт, заради участието му в проекта „Национален център по мехатроника и чисти технологии“. По проекта университета се сдобива с хибриден плавателен съд (с два електрически двигателя и един вътрешно горене), с..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

"Няма тайни" - стихове от Красимир Симеонов

Човекът на мотор, поетът Красимир Симеонов с нова книга. Тя се казва "Няма тайни". Поетичен сборник събрал в себе си "целия" изпитан живот. Поезията е неговата по-романтична част. В страни от всичко, добавя Красимир Симеонов. За него поезията е върховно изкуство. Достъпът до нея е труден и ограничен, но той умее да пресъздава мислите си в стихове. "Провя..

публикувано на 17.04.24 в 08:50

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10
Закон за устройство на територията

Вера Стаевска: Три закона се променят тихомълком по неблагоприятен за гражданите начин

Коалиция "За да остане природа в България" остро се противопоставя на промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия, които депутати от ГЕРБ и ДПС внесоха между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. „Общата нишка във всички промени в тези..

публикувано на 15.04.24 в 09:30