Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Радио Варна с две номинации за наградата "Сирак Скитник"

| обновено на 25.01.22 в 10:38
4
Снимка: Ани Петрова

На 25 януари отбелязваме Деня на Българското национално радио. На тази дата през 1935 година цар Борис ІІІ издава указ, с който радиоразпръскването у нас става държавна собственост. Ежегодно на този ден се връчват наградите „Сирак Скитник“ за изключителни постижения в радиожурналистиката и радиопроизводството през изтеклата година и за принос в развитието на Българското национално радио като обществена медия. Най-високият приз носи името на първия директор на БНР – писателят, критикът, художникът, общественикът Сирак Скитник /Панайот Христов/. Всеки от екипите на регионалните и национални програми на БНР издига своите номинации в три категории - „Индивидуална награда за радиожурналистика“, „Награда за радиопредаване, радиопроект, мултимедиен проект“ и в категория „Голямата награда „Сирак Скитник”.

Екипът на Радио Варна предлага индивидуалната награда за радиожурналистика на БНР „Сирак Скитник” за 2021 г. да бъде присъдена на екипа Мая Щърбанова - кореспондент на БНР в Добрич, и фоторепортера на Радио Варна Румен Сарандев.

Мая Щърбанова е кореспондент на Българското Национално Радио в Добрич, с когато от три години ежедневно работи и екипът на Радио Варна. Румен Сарандев е фоторепортерът и видеоператор на Радио Варна.

Екипната номинация на Мая Щърбанова и Румен Сарандев е за отразяването на 36-дневната сага със забилия се в скалите край Яйлата кораб „Вера Су“. Освен за радиоефира и сайта на националните програми, журналистите работиха и за регионалната - на Радио Варна, с допълнителни материали, важни и интересни тематични разработки и визуализации за аудиторията на Източна България.


Силата на Мая като репортер освен в новините, ярко прояви във включванията си на живо в програмата на Радио Варна – в публицистичното предаване „Позиция“, тематичното „Море и бряг“, в информационните блокове. Слушателите знаеха всичко, което се случва в мига, уловени бяха фактите, коментарите на експертите – институционални и НЕинституционални, емоцията на събитието. 

С кратката и ясна фраза, с точните въпроси, с прецизността в изказа на Мая Щърбанова, в комбинация със streaming включванията на Румен Сарнадев и фотогалериите в социалните профили на Радио Варна и в сайта на регионалната медия, и националните програми /всички предоставени и на дигиталната редакция на БНР/, слушателите, читателите и зрителите на БНР бяха „на живо“ на високите скали над авариралия кораб.

Мая Щърбанова и Румен Сарандев не само работиха, но и живяха на ветровития бряг край Каварна.

За предизвикателствата да бъдеш репортер 24 часа в денонощието разказват Мая Щърбанова и Румен Сарандев:


Предложението на екипа на Радио Варна е наградата “Сирак Скитник” в категория „Награда за радиопредаване, радиопроект, мултимедиен проект, музикален радиопроект“ за 2021 г. да бъде присъдена на предаването на Радио Варна “НА СЕЛО“.

„На село" е едночасово информационно предаване на БНР – Радио Варна, което разказва за живота в малките населени места на Варненска, Бургаска и Добричка област през 21 век. То се излъчва всяка събота от 09:00 до 10:00 часа на честотите на радиостанцията, може да се проследи и онлайн на адрес bnr.bg/varna или в нарочна рубрика в сайта на медията.

Въпреки противоепидемичните ограничения и свързаните с тях трудности при пътуванията извън града, през 2021 г. предаването НА СЕЛО на Радио Варна възстанови своето излъчване. Екипът му, който включва всички репортери и редактори на Радио Варна се срещна с живеещите в още близо 50-т села на Варненска и Добричка област.

В предаването репортерите на Радио Варна срещат аудиторията с хората, които не са избрали големия град за свое място; среща слушателите с новите „чуждоземни селяни“, избрали българското Черноморие и Добруджа за свой дом и с онези, които са се завърнали отново на село. Обект на репортерски интерес в това предаване са дисбалансите в обществото – да живееш в град или в село; да проследиш как националните политики НЕ се отразяват на живота в малките населени места; да разкажеш историите и проблемите на малцината, които успяват да „правят“ бизнес на село и да осигуряват заетост. В 60-те минути на предаването има запазено време още за регионална етнография, лични истории, местен бизнес, анкетни коментари по актуалните национални или международни теми, изпълнения на автентичен фолклор, туристически маршрути и представяне на забележителности.

Предаването „На село“ има огромна популярност сред аудиторията на БНР – Радио Варна. Често читателите на сайта и профилите на медията в социалните мрежи влизат помежду си в диалог кое село заслужава повече да бъде „разказано“. Изградена е връзка с радиослушателите, които сами предлагат следващи дестинации, събеседници и местни проблеми за решаване – от липсата на вода и пресъхнали кладенци до молби за протекция да се намери лекар или да се спасят бедстващи животни.

За почти четирите си ефирни години /излъчва се от 2018г./ репортерите на Радио Варна са били в над 120 населени места в Източна България.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Актьорът Красимир Ранков стана председател на читалищното настоятелство на читалище „Паисий Хилендарски – 1870

Актьорът от Балчик Красимир Ранков е избран за председател на читалищното настоятелство на централното читалище „Паисий Хилендарски – 1870“ в Белия град. На отчетно-изборното събрание е решено съставът на Управителния съвет да се намали от 11 на 7 членове, съобщи читалищният секретар Веселин Павлов. В новоизбрания състав влизат имената на Николай..

публикувано на 16.05.22 в 14:32

През юни започва изграждането на горски фитнес край Варна

Съвсем скоро Варна ще се сдобие с първия горски фитнес. Идеята за създаването на съоръжение с уреди от изцяло естествени материали е на Николай Колев и Красимира Маркович от платформата за спортни събития iRun. Фитнесът ще се намира на територията на Природен парк „Златни пясъци“ , а неговото изграждане се очаква да започне през юни...

публикувано на 16.05.22 в 10:26

Акция "Бира за смет" тази неделя във Варна

Спомняте ли си приказката „Сливи за смет” на Елин Пелин за момите, които се надпреварвали коя повече смет да събере, та повече сливи да вземе? Вдъхновени от този модел на мотивация на хората да пазят пазят чисто, от „Ротаракт клуб” - Варна организират поредната инициатива за събиране на отпадъци "Бира за смет" , която ще се проведе на 15 май (неделя)..

публикувано на 15.05.22 в 08:30

Днес ще можем да наблюдаваме пълно лунно затъмнение

Много жители на Земята ще могат днес да видят как Луната за кратко ще стане червена. Събитието ще отбележи първото за тази година пълно лунно затъмнение. Рядкото явление се дължи на преминаването на Луната през сянката на Земята, което блокира голяма част от светлината на Слънцето да достигне до..

публикувано на 15.05.22 в 05:40
Икономически университет - Варна

102 години от основаването на Икономически университет - Варна

Има действия, които оставят трайни следи, написа днес в профила си в социалните мрежи ректорът на ИУ проф. Евгени Станимиров. През 1896 г. група индустриалци и интелектуалци във Варна се обединяват около идеята за създаването на търговско училище. То става факт през 1904 г. – началото на т.нар. „7 тлъсти години за България“ – период на бърз..

публикувано на 14.05.22 в 14:05

ВСУ „Черноризец Храбър“ е домакин на конференция по проблемите на кръговата икономика

Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ днес е домакин на конференция по проблемите на кръговата икономика. Конференцията се провежда в рамките на проект „Познаване на кръговата икономика в Черноморския басейн BSB-CIRCLECON - BSB 1021“ по съвместна оперативна програма за трансгранично сътрудничество по Европейски инструмент за..

публикувано на 13.05.22 в 15:44

Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени в Балчик за празника на града

Наситен е майският културен афиш на Община Балчик. Кулминацията е празникът на Белия град 24 май. Вечерта от 20,30 ч. на централния площад балчиклии и гости ще бъдат поздравени от Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени. Концерт-спектакълът ще спази традицията и ще покаже за десети път лица на Балчик, които със своята доброта, работоспособност,..

публикувано на 13.05.22 в 10:53