Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Керанка Далакманска ни събужда с шестата си поред книга с поезия

„Ще те събудя в седем сутринта…“ е новата поетична книга на поетесата и журналист Керанка Далакманска от Каварна.

Почитателите на поезията няма да се усъмнят в думите на редактора Марин Бодаков: „Над поезията на Керанка Далакманска свети дълбокото небе на Добруджа. Каварненското море мие бреговете на нейните стихотворения. А в тях се оглеждат радостта от споделеното и копнежът на несподелеността, самотата на утрото, още пълно с добри обещания.“

Лиричните откровения на стихотворенията са докоснали палитрата на душевния мир на художника Андрей Градечлиев с картинното лице на стихосбирката, с оформянето й и нарисуваните чувствени илюстрациите в нея.

Разгръщайки „Ще те събудя в седем сутринта…“ е изразена всеотдайност към поетичното слово, вярно приятелство през годините с художника и редактора, с ценителите на поезията и вдъхновителите – неизменно рамо в часовете на творчество до всяко ново написано стихотворение, до всяка нова написана книга от поетесата, журналист.



На 26 април, в 17,30 ч. Керанка Далакманска представя в Големия Арт салон на Радио Варна новата си стихосбирка „Ще те събудя в седем сутринта“. Поетът Станислав Пенев ще бъде водещ на събитието.

Рецитал по стиховете на поетесата ще изнесе актьорът Димитър Ялнъзов.

В продължение на година и половина Керанка Далакманска събира стиховете в стихосбирката.


Чуйте още какво сподели  Керанка Далакманска с репортера ни Ваня Славова:


- Поезията ми е по действителен случай. Приятелка ме помоли да я събудя в седем сутринта, защото трябваше да лети спешно в чужбина. След събуждането се появи и стихът, и заглавието на стихосбирката. Най-добре работя след 23 часа. Наистина приказката на покойния ми баща се оказа вярна, че човек, когато остарее, спи по-малко часове, защото бърза да осъмне, за да продължи да живее.
- В тишината на нощта се ражда най-искрената поезия може би?
- Да, така е! Човек тогава остава сам със себе си, с думите, които колкото и да са тихи, върху белия лист придобиват смисъл. Дълго се чудех дали да публикувам няколко стихотворения, които са твърде лични от моя живот, но в крайна сметка се реших и те са в книгата. Има и стихове, породени от моето детство.
- Детството като период, към който се връщаме по подобие на лирическия герой в "По следите на изминалото време" на Марсел Пруст. Защо човек, дори когато стане голям се връща към този чист период от живота си?
- Сигурно, защото в детството всичко е чисто: отношения, игри, взаимопомощ. С напредването на възрастта си обичам да общувам с деца, с майки с малки деца, те ме зареждат по различен начин.
- Кога обаче човек успява да сподели личното с всички останали. Иска ли се смелост?
- Да. Аз като всички хора имам една-две любови, които не са прераснали в семейство. Поставих ги в поезията, за да споделя истинското си преживяване. Стиховете ми са силно автентични, всичко е преживяно и премислено.

Керанка Далакманска е родена на 2 октомври 1948 година в гр. Каварна. Издадени книги: „Отворена врата” - поезия, 1993 г.; „Споделено” - за проф. Гочо Гочев, 1998 г.; „50 години радио „КАВАРНА”, 1998 г.; „55 години радио „КАВАРНА”, 2003 г.; „Сърцето на Каварна е в морето”- поезия, 2005 г.; „Безсънни мигове” - импресии, есета, фрагменти, стихове, 2007 г.; „60 години общинско радио „КАВАРНА”, 2008 г. Авторка на два документални филма, заснети от Телевизионен център Варна и излъчени по двете програми на БНТ (1983 г.): „Коя е тази сила?” - 100 години любителски театър в Каварна, и филм за децата - таланти на Каварна. Носителка на награди от национални, регионални и местни конкурси за поезия и радиопрограми. Почетен гражданин на гр. Бабадаг, Румъния - за побратимяването на двата града Каварна и Бабадаг, 2005 г. Живее в Каварна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 05.07.24 в 07:30

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05

Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE): Нищо не става за една нощ

Интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE) Немският китарен герой Axel Rudi Pell и бандата му тази година са част от афиша на фестивала „Midalidare – Rock In The Wine Valley”. Малко по-рано през годината групата издаде и албума „Risen Symbol”. Също така певецът Johnny Gioeli представи и нова песен в дует със Светлана Близнакова – Sevi...

публикувано на 04.07.24 в 06:00