Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Предизвикателството да си библиотекар на село

На 11 май отбелязваме Деня на библиотекаря

Библиотеката в село Аспарухово разполага с 6 000 книги

Една от основните мисии на библиотекаря е да провокира интереса към четенето и да върне читателите в библиотеката, която дори и във времена на дигитализация и напредване на технологиите, си остава мост между миналото и настоящето. Още по-голямо е предизвикателството да упражняваш професията в по-малко населено място.

От близо 2 години Румяна Петрова е библиотекар в дългополското село Аспарухово. Библиотеката се намира в НЧ "Добри Иванов Недев" и разполага с около 6 000 книги в разнообразни жанрове - от българска и чуждестранна художествена до детска литература.

Румяна Петрова е библиотекар в село Аспарухово от две години

"Годишно нашата библиотека е посещавана от около 3000 читатели. Интересът на децата в ученическа възраст остава голям, въпреки новите технологии и въпреки че училището в селото беше закрито преди много години. Децата посещават редовно библиотеката, а предпочитани са художествената литература, както и училищните помагала. Освен ученици, имаме и редовни читатели от по-възрастното поколение", каза Румяна Петрова.

В библиотеката в село Аспарухово, което е едно най-посещаваните от туристи села в България заради красивата природа, се организират и тематични вечери на паметни дати от българската история.

"Винаги се старая с каквото мога да задоволявам нуждите на читателите, които посещават библиотеката", каза още Румяна Петрова. Трудна задача по думите й обаче остава обогатяването на фонда с нови заглавия, поради липса на достатъчно средства. Библиотеката в село Аспарухово разчита и на дарения за попълване на книжния фонд.

Чуйте разговора на Иван Барбов с Румяна Петрова:ВИЖТЕ ОЩЕ

Теди Кацарова: "Един за друг" ще е следващата моя нова песен

Теди Кацарова е редовен гост в предаването на Доно Цветков "Може би ДА", особено когато има участие във Варна, с усмивка и позитивизъм зарежда всички. И днес спази тази отколешна традиция. И посети първо студио на Радио Варна. "Имам ли теб, аз имам крила" звучи често като поздрав по време на сватбите, които през последните две години ту се..

публикувано на 22.05.22 в 13:26

Режисьорът Свилен Славов: В България се обръща все повече внимание на късометражното кино

Тази събота от 19.00 часа в младежкото алтернативно пространство за култура „РеБонкърс“ е премиерната за Варна прожекция на късометражния филм „Муза“ на младия режисьор Свилен Славов. Той е на 27 години, роден е във Варна, учил е в Англия, а от няколко години живее и работи в София. Въпреки, че лентата вече беше представена в други големи..

публикувано на 20.05.22 в 12:29

"Светецът светкавица" с две прожекции във Варна в четвъртък

Две прожекции на авторския си филм "Светецът светкавица" ще представи този четвъртък във Варна журналистът, писател и изследовател Ангел Бончев. Те ще се излъчат от 18.30 и от 20.00 часа във Фестивалния и конгресен център. В лентата, която е с продължителност 70 минути, варненци и гостите на града ще могат се запознаят с житието и чудесата на Свети..

обновено на 19.05.22 в 10:53

Ronnie Atkins (PRETTY MAIDS): "Всеки ден трябва да сме благодарни, че имаме още един ден живот"

Интервю с Ronnie Atkins (PRETTY MAIDS) Той е роден като Paul Christensen. Но е по-познат като Ronnie Atkins, вокалист на датската хеви метъл банда PRETTY MAIDS. През миналата и през тази година Ronnie Atkins издава два солови албума. Новият „Make It Count” е поводът певецът да даде специално интервю за „От другата страна”. Интервюто с Ronnie Atkins..

публикувано на 19.05.22 в 10:51

Александър Ангелов: Празнината между изучаваните предмети и истинските житейски ситуации е голяма

Александър Ангелов е управител на Центъра за творческо обучение, който от над 10 години работи активно в областта на образователната трансформация и внедряването на технологиите в учебния процес. Именно дигитализацията в образованието беше сред акцентите в поредната среща на образователната общност във Варна. На нея беше представен и проект..

публикувано на 18.05.22 в 09:00

Carl Sentance (NAZARETH, INTELLIGENT MUSIC PROJECT): "Феновете са най-важни"

Интервю с Carl Sentance (NAZARETH, INTELLIGENT MUSIC PROJECT) 2013 година Dan McCafferty се раздели с NAZARETH. Гърлото на групата от нейното създаване повече нямаше да пее в нейни албуми и да прави концерти като неин фронтмен. По-късно на неговото място застъпи Linton Osborne, но той се задържа има-няма година. И докато феновете се чудеха, кой все пак..

публикувано на 17.05.22 в 17:10

Половината от българите солят храната още преди да са я опитали

България остава сред сред страните с най-висок сърдечно-съдов риск в Европа, според данните за м.г., които са подали европейските държави за заболеваемост и смъртност. Това каза за Радио Варна кардиологът д-р Ирена Русинова по повод С ветовния ден за борба с хипертонията - 17 май . Целта на навременната корекция на високото кръвно налягане е да..

публикувано на 17.05.22 в 09:08