Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Жюстин Томс и светлината, която ни крепи

"Светът ми тогава стигаше до края на съседната улица. Бях малка, а светът тооолкова голям..."

Първите думи, в първо лице на Тина, чиято съдба рязко потапя днешният ни свят в едни от големите трагедии на XX век в нашата половина от света - арменският геноцид през 1915 г., Втората световна война и комунистическият терор след 1944 ч.

Тина е героинята в Clair de Lune ("На лунна светлина") - първият роман на Жюстин Томс - позната предимно като предприемач и един от пионерите у нас в областта на дигиталните комуникации и маркетинг, преподавател, блогър, активист и родител на три деца.

В образа и историята на Тина обаче се оглеждат десетки съдби на реални хора - успели да избягат, да оцелеят от кланетата на Османската империя или лагерите на социализма.

Работата по романа отнема повече от 10 години.

Десетки интервюта, спомени, разговори, бележки за надживелите репресиите, за свидетелствата на епохите от различни ъгли. В основата на романа се вплита и биографията на бабата на Жюстин Томс- арменка, която бяга заедно с още десетки хиляди от геноцида през 1915 г.

"Докато работех по романа плаках с тези хора - плаках, докато им вземах интервюта, после като писах и читателите плачат като четат", казва Жюстин Томс.
Отвъд схематичното резюме, романът на Жюстин Томс е изключително събитие за българската литература. Не само заради темите, но и защото е илюстрация за изключително внимание към детайлите, с прекрасен кратък и оставящ безкрайна свобода на въображението изказ, който не можеш да забравиш дълго, след като си затворил и последната страница.
Много тежка, много тъжна, много силна и с такова голямо количество емпатия (която рядко виждаме в литературата ни), която ни хваща за гърлото, не пуска и ни кара да се завърнем към онази, покрита под слоевете ежедневни проблеми човешка същност. И през цялото време с усещането за любовта и светлината, която ни крепи. 
"Тази книга е и послание", разказва Жюстин Томс и допълва "Не трябва да се отказваме от мечтите си, защото те са тези, които ни водят и правят бъдещето възможно".

Целият разговор може да чуете в звуковия файл.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
„Красавицата и звяра“ - Мария Анастасова и Михаил Сървански

„Красавицата и Звяра“ - Мария Анастасова и Михаил Сървански

12, 13 август 2022, 21.00, Опера в Летния театър – Варна 2022. Българска премиера на мюзикъла „Красавицата и Звяра“ МАРИЯ АНАСТАСОВА Аз работя от 3 години в Русенската опера, пея в опери и оперети, но съм участвала и в няколко мюзикъла, единият от тях „Големанов“, с реж. Сребрина Соколова. Тя ме покани в кастинга за нейната постановка на..

публикувано на 12.08.22 в 07:10
Актьорът Михаил Мутафов

Михаил Мутафов - почетен гражданин на Варна

На тържествена церемония за Деня на Варна 15 август 2022 г. големият актьор Михаил Мутафов, епоха в историята на Варненския драматичен театър, ще бъде удостоен с високото звание Почетен граждани на Варна. Завършил ВИТИЗ в класа на проф. Желчо Мандаджиев, Михаил Мутафов идва заедно със своя професор през 1975 г. във Варненския драматичен..

публикувано на 12.08.22 в 06:43

Времето спира в картините на Андриан Бекяров

Моменти на вечност. Потъване. Обаче в картини. Там, където художникът е поставил последните щрихи. Кога спира времето? Когато е уловено. В случая в бои и цветове, които изграждат моментите на застиналост. Това е направил в най-новата си изложба художникът Андриан Бекяров. "Времето за мен спира, когато се случи нещо повратно в живота ми събитие или..

публикувано на 11.08.22 в 16:06

Моцартови серенади през август в курорта Св. св. Константин и Елена

От 11 до 15 август курортът Св. св. Константин и Елена ще бъде домакин на серия от бутикови концерти на млади артисти от Музикалната консерватория във Виена. Международният музикален фестивал „Варненско лято“ ще стъпи в първия български морски курорт за втора поредна година и ще предложи на гостите му да бъдат част от културната лятна сцена на Варна...

обновено на 11.08.22 в 16:04

Горещниците на Николай Янакиев

„Горещници” е най-новата изложба на художника Николай Янакиев. Тя е подредена във варненската галерия "Тереза Зиковска". Картините в „Горещници” не са вдъхновени от лятото, макар че може да се направи подобна връзка, а от неустоимата горещина на Жената, повдига завесата на провокацията Николай Янакиев. "Мога да кажа, че това са красивите женски тела, от..

публикувано на 11.08.22 в 15:55

Фотоизложба от българските експедиции на Антарктида във Военноморския музей

Военноморският музей представя фотоизложба „Науката отплава за Антарктида“ – моменти от българския принос в изучаването на Ледения континент. В нея ще бъдат представени фотографии и информация за развитието на Българската антарктическа експедиция през годините, натрупаният опит, изпитанията пред българските полярници и историята на изследователската..

публикувано на 08.08.22 в 15:24

Созопол е сцена на Фестивал за куклен и площаден театър

До 10 август в черноморския град Созопол се провежда четвъртото издание на Международeн фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета". Наред с българските участници има и театрални групи от Испания, Португалия и Италия. Освен в Созопол, постановки се играят и в Черноморец.  На фестивала с организатори театрална къща „Мариета..

публикувано на 06.08.22 в 09:20