Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Актьори от Добрич: Общото между парламента и театъра е в заучените реплики

Снимка: pixabay.com

Предизборните кампании в България стават все по-режисирани и насаждат все по-силно усещането, че се движат по много точно зададен предварителен сценарий. В изказванията на кандидатите на едни и същи партии често се чуват заучени и наизустени фрази и дори и само да ги слушаме, без да познаваме гласовете им, можем с точност да определим чии представители са. Как би изглеждал един изборен спектакъл, ако той се режисираше от актьори и какво биха избрали за финал? 

Отговорите на тези въпроси дадоха Красимир Демиров, Филип Янев и Димитрина Гинева, актьори от Драматичния театър „Йордан Йовков“ в Добрич.

Красимир Демиров шеговито подхвърли, че от гилдията се обиждат от фразата "парламентът е един театър". Не ни сваляйте до това ниво, призова той, смеейки се.

Може би общото между парламента и нас е, че и ние, и те използваме заучени реплики, в 99% от случаите. Ние си позволяваме някъде да импровизираме. Те като импровизират, после ги отлюспват", казва Красимир Демиров.

Ако сега ми се налага да поставям политическа пиеса или да играя в нея, то вече нищо ново по света като заглавия не може да се измисля, но Шекспир е един от авторите, които ми излизат и  име на една негова пиеса - "Много шум за нищо". Пак ще думкаме тъпаните, пак ще обещаваме, пак ще караме от 25 кладенеца вода, посочи Демиров.

Покрай тази политика нас, актьорите, ни направиха по-беззъби. Правим основно комедии, за да се забавлява публиката. За да я накараме за час и половина – два да забрави проблемите си, да се усмихне, да се посмее, смята Демиров. По думите му заради това актьорите вече не представят толкова застъпено в програмата катарзисите на героите от драмата.

"Най-важното за политиците е да не ни се сърдят. Ние сме огледалото, в което трябва да се оглеждат. Ако там видят кривотията, трябва да се замислят дали те не притежават тези криви качества и дали не могат да ги пооправят малко", допълва актьорът.

"Трагедията премина във фарс. Най-подходящо е комедия, защото всичко е цирк, не обиждам цирка. Фарс, фарс. Нещо измислено", така вижда нещата Филип Янев.

"Трябва да има някакъв отворен финал. Всеки един от нас по някакъв начин днес гради утре", е мнението на Димитрина Гинева.

Чуйте повече в репортажа на Мая Щърбанова: По публикацията работиха: Яна Боянова, Елисавета Илиева

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Тенорът Емил Иванов: В Космоса има невероятни цветове – само човек да има желание и време да ги забележи

Един от седемте най-добри тенори в света - Емил Иванов, представя във Варна изложбата си астрофотография „Виж звездите”. Откриването е на 2 декември от 17 часа на сцена „Ротонда” в Държавна опера-Варна. Емил Иванов е бил солист и на Държавната опера във Варна. След 30-годишна блестяща кариера той се посвещава на първата си любов - астрономията...

публикувано на 02.12.22 в 09:00

Българската група THE CASE с втори нов албум

THE CASE се завръщат ударно с втори албум. "Li & Br" - защото между музикантите винаги е имало химия. И от физиката има достатъчно, особено в мъкненето на инструменти насам-натам. „Химията“ в заглавието на новият албум на бандата: „Li & Br” („Литий и бром“) обаче е от друг вид. С литий се третират мании и депресивни състояния. Бромът е символ на..

публикувано на 01.12.22 в 11:10

Eric Hutchence ("W:O:A Metal Battle"): Грузия е много музикална страна с големи културни традиции

Интервю с Eric Hutchence ("W:O:A Metal Battle") Eric Hutchence е грузински диджей, който ще бъде част от концерта на PYOGENESIS и VELIAN в края на тази седмица – 2 декември, София. Той живее в Тбилиси и е част от екипа на "W:O:A Metal Battle", отговаряйки за Грузия, Армения, Азербайджан и Турция. Интервюто с Eric Hutchence ("W:O:A Metal..

публикувано на 30.11.22 в 11:10
Иван Костов

Иван Костов за "Политиката отвътре"

Бившият премиер Иван Костов, който бе начело на правителството в периода от 1997 до 2001 година, представя книгата си "Политиката отвътре" във Варна.   Събитието ще се проведе днес от 18 часа, в Пресцентър на Фестивален конгресен център. Само преди седмица Костов се срещна с българи, живеещи във Великобритания, където представи изданието и своя..

обновено на 29.11.22 в 19:45

Най-бързият българин в малък басейн Дениел Нанков: Има още накъде да се развивам

Състезателят на варненския Плувен Спортен Клуб Черно море Дениел Нанков отново е най-бързият българин в малък басейн. На държавното първенство в Бургас през уикенда той подобри рекордите на 50 и 100 метра свободен стил в малък басейн. Новите най-добри постижения на Дени са 21,81 секунди и 48,04 сек. С него разговаря Иван Симеонов: Очаква..

обновено на 29.11.22 в 08:29

Станимир Сребър: Фотографията е изкуство, фотоапаратът е средство

Станимир Сребър е от онези фотографи, които всъщност не гледат на себе си като на фотограф. За него тя е странично занимание. Вече 12 години снима, а от 2017 може да бъде видян с фотоапарат пред сцената на най-големите музикални рок събития в България. Винаги е харесвал фотографията - като концепция, като идея, като усещане. Трябва да мине известно..

обновено на 28.11.22 в 16:13

Историческият комикс "На конци" - една действителна история от 1968 г.

Графичната новела „На конци – 1968: една действителна история" представи във Варна  Веселин Праматаров. Мястото - Културният център "РеБонкърс", където до 2 декември (без понеделник) може да се види и едноименната изложба.  Художникът Веселин Праматаров е автор и на илюстрациите на книгата. "На конци" е исторически комикс, първи по рода си у нас. Той..

обновено на 28.11.22 в 14:51