Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал MOVING BODY в своето седмо действие през октомври и ноември

През цели два уикенда, между 27 октомври 6 ноември, фестивалът за съвременен танц и пърформанс Moving Body #7 Critical moves ще ни отведе на различни локации във Варна.

The way we move matters или начинът, по който се движим има значение: това е мантрата на фестивал Moving Body #7 2022, който ни отвежда в реалността на съвременния танц за седма поредна година. Moving Body #7 отново ще провокира въображението ни както с пърформанси, творческа резиденция, ателиета, лекции и дискусии, така и чрез международната скрийн денс програма Critical Moves, която показва най-доброто от късометражните танцови филми.

И през тази година ще имаме удоволствието да се окажем в компанията на международно признати имена, сред които ритуалното дуо Марина Макаренко и Диего Агульо, които ще ни потопят в творческата сила на ритуалите със своя пърформанс In search for the oracle’s body на 4.11. Артистичната Агата Синарска ще представи своя соло пърформанс The Soft Act of Killingна 5.11. И двата пърформанса ще се проведат от 19.30 ч. в Градска художествена галерия. 

Кулминацията от перформативната част на фестивала е гостуването на IN C – копродукция между Sasha Waltz & Guests Company и РЦСИ „Топлоцентрала“ с 10 танцьори от българската сцена, следващи хореография по музиката на Тери Райли от 1964 г., революционна композиция за своето време, която днес се счита за първото произведение на минималистичната музика. За това цветно празнество ще се пренесем на 6.11 от 19:30 на варненската сцена на народно читалище "Отец Паисий" (бивше Читалище "Маяковски"). 

Като платформа, свързваща артисти и публика, фестивалът залага интересен проект - резиденцията „Светът след“ на Василия Дребова и Нено Белчев. Пърформансът изследва темата за „постчовека“ като хибридно същество извън линейното време, търсейки един поетичен поглед върху темата. Резултатът от резиденцията ще бъде представен пред публика на 5.11 от 17.00 ч в Хале 3.

Фестивал MOVING BODY вълнува своята публика и с международната си скрийнденс програма Critical Moves, която показва най-доброто от късометражните танцови филми. Във Фестивален и конгресен център - Варна, от 27-ми до 30-ти октомври, феновете на танцовото киноизкуство ще имат възможност да гледат над 60 филма, селектирани от цял свят. С начални часове от 18.30ч и 19.00 ч., четиридневният киномаратон ще ни потопи в света на международни скрийн денс продукции, а на 6.11 от 11.30 ч. отново във ФКЦ ще бъде прожектирана селекция от филмите лаурети от международната програма, както и извънконкурсния танцов филм на Scent of Time на режисьора Емилия Тапрест.

В програмата ни очакват още вълнуващи приключения като срещата ни с колективът People Doing Moves - перформативен проект с мисията да подкрепя всеки, който се чувства като артист в тялото си. Те ще направят двудневен интензивен уоркшоп, а професионалисти и любители са поканени да се запишат за участие до 22 октовмри.  С това ателие ще отворим ума и тялото си, ще се забавляваме в процеса и ще насърчим творчеството в нас. 

Организаторите залагат в програмата и още: представяне на танцови уоркшопи, брънч и представяне на издателство, фестивалното парти и други..

Повече за всички възможности за участие и пълната програма ще намерите на страниците на фестивала: https://www.facebook.com/movingbodyfestival, както и на официалния сайт - www.movingbody.bg.

Билети за двата фестивални уикенда и за всички ателиета могат да се закупят предварително, онлайн на movingbody.bg. Билети ще се продават и по време на фестивала, непосредствено преди началото на всяко събитие.

Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Фонд Култура - Община Варна, Министерство на културата, Национален фонд Култура, както и индивидуални дарения.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музикален полет над Дунава

Международен симпозиум посветен на „Музиката на Дунавските държави“ се провежда във Варна, като част от международния музикален фестивал „Варненско лято“. Във форума се проследяват традициите и съвременните тенденции в класическата музика на Дунавските страни и взаимните влияния между тях.  Творчеството на Бела Барток и неговия интерес и..

публикувано на 09.09.24 в 15:27

Приключи 40-ото издание на Празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол

40-ото издание на Празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол приключи с концерт на "Фондацията“ и Оркестъра на опера Пловдив. В програмата бяха включени над 70 събития - изложби, кино прожекции, театрални постановки, музикални концерти, премиери на книги...

публикувано на 08.09.24 в 10:54

Смъртта на майката на Никол Кидман помрачи триумфа на актрисата във Венеция

Никол Кидман спечели наградата за най-добра актриса на филмовия фестивал във..

публикувано на 08.09.24 в 10:06

Филм на Педро Алмодовар е победител на кинофестивала във Венеция

Завърши 81-ият кинофестивал във Венеция. Спечели го испанския режисьор Педро Алмодовар с филма "Съседната стая“. От 21 филма в конкурсната програма, 5 от които италиански, с наградата "Златен лъв“ за най-добър филм според очакванията бе отличен "Съседната стая“ на испанския режисьор Педро Алмодовар. Голямата награда  “Сребърен лъв“..

публикувано на 08.09.24 в 09:57
Аладжа манастир

Три музея работят на празника във Варна

На 6 септември, когато се отбелязва Денят на съединението на Княжество България и Източна Румелия, както и на 22 септември, Денят на независимостта на България, гражданите ще имат възможност да посетят “Аладжа манастир”, “Побити камъни” и обект “Римски терми”. Музейните обекти са част от Регионален исторически музей – Варна.

публикувано на 06.09.24 в 10:15

Изложба за Съединението и Независимостта на България във Варненската библиотека

С „Празничен  разказ“  Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ - Варна, отбелязва  две знаменателни дати в историята ни – Съединението на Източна  Румелия с Княжество България (6 септември) и Независимостта на  България (22 септември). Изложбата се откри на 4 септември 2024 г. Тя  проследява знакови събития от изграждането на българската..

публикувано на 04.09.24 в 16:06

Концерт „Ръцете ни вече говорят“ в Балчик, част от фестивала на младите „Виа понтика“

Директорът на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа понтика“ Веселин Ранков съобщи за още една инициатива на форума, която ще премине под надслов „Политане“. Датите са 5 и 8 септември и представляват своеобразно антре към големия фестивал от 9 до 15 септември.  Виа Понтика „Политане“ е модул към седемнадесетото издание на международния..

публикувано на 03.09.24 в 16:14