Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връзката на Апостола с Варна и следата, която оставя...

Радио Варна организира дискусия, посветена на 150-годишнината от гибелта на Васил Левски

3
Васил Левски
Снимка: РИМ - Карлово

Документалната изложба „Гледай народната работа повече от всичко друго, повече и от себе си да я уважаваш!”, посветена на 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, ще бъде открита на 17 февруари в Стъкления куб на Радио Варна. 

Цитатът е избран от екипа на Радио Варна и е част от писмо, което Васил Левски пише до приятеля си и съратник в борбата за освобождение Христо Иванов-Големия (от 4 август 1872 г.).

Донка Николова - главен експерт в Държавен архив-Варна сподели, че на изложбата ще бъдат представени 15 писма между Иван Драсов и Данаил Попов. Те са били близки съратници на Левски. 

 Изложбата е интерактивна. Със сканиране на QR код посетителите могат да се чуят какво се казва в писмата. 

„Архивът на Иван Драсов е може би най-богатият архив, запазен от участник от тези събития”, подчерта Николова.

Информацията е пътувала бавно и несигурно и съратниците на Левски не са знаели окончателно до март или април, че той е заловен и обесен. Архивът на Иван Драсов не е много популяризиран, с изключение на сборник, който е издаден от Държавен архив-Варна с Националната библиотека и Архива на Българската академия на науките.

Представените писма в изложбата са от периода декември 1872 – май 1873 г.

Повече подробности чуйте от Донка Николова. С нея разговаря Валерия Василева:


Каква е била Варна в периода на Българското възраждане, на национално-освободителните войни и на активната дейност на Апостола на свободата разказа Марияна Николова - уредник на Музея на Възраждането във Варна.

„Това е един космополитен град и трябва да се вземат под значение и други фактори. Периодът на така наречените Руско-турски войни засягат района на Североизточна България. Обезлюдяването на този регион намалява броя на българите, живеещи в Североизточна България и това няма как да не се отрази по някакъв начин и при организирането на революционни дейности”, каза Николова.

Варна тогава е била голям космополитен град, в който живеят много гърци, арменци, турци, евреи... „Българите са малка част от тази космополитна общност, този многообразен, многолик град”, допълни тя.

По думите й, трябва да се прави разлика между българите, живеещи в Копривщица и тези, които живеят във Варна. „Много по-плахи са те тук, много по-плахи са техните организационни опити. Хората ще си спомнят, че отварянето на училището „Васил Априлов” става през 1835 г., а българите успяват да отворят училище, в което да се преподава изцяло на български чак през 1860 г.”, посочи Марияна Николова.

Тя припомни още, че през декември 1868 г. Васил Левски е минал през Варна на път за Цариград и е отседнал във фабриката на Никола Провадалиев. Според изследователя Васил Боянов това не е единственото посещение на Левски във Варна. Според него по време на втората обиколка през 1869 г. Левски пак минава през Варна. Той смята, че това е така защото Левски вече познава мястото и знае, че пътят е безопасен.

Повече чуйте от разговора с Марияна Николова, уредник на Музея на Възраждането във Варна:

Нели Димова е преподавател по история в Първа езикова гимназия. "Българската история има силно присъствие в учебното ни съдържание. Целият десети клас изучава българската история и на периода Българско възраждане се отделя много време", каза тя.
По думите й, Левски е оставил богато наследство и неговите идеи стигат до учениците по своя най-естествен начин:


Никола Стамов, ученик в 11. клас и председател на Клуб "История" в Първа езикова гимназия във Варна: "Ние чрез възможностите на новите технологии и новото време даваме различен поглед и гласност на малко известни факти от живота и забележителните биографии на нашите икони на национално-освободителни войни. Нашият клуб се насочва предимно към видео-филмите - ние пресъздаваме най-интересните моменти от техния живот. За 150 години от гибелта на Апостола направихме видео филм за Васил Левски - чрез възстановките и актьорската игра, премесена с документалната линия и придържането към потвърдената информация, представихме неговия живот":


Можете да чуете дискусията, посветена на Васил Левски и връзката му с Варна, в предаването "Златното сечение", с автор и водещ Валерия Василева, от 11 часа, в ефира на Радио Варна.
По публикацията работи: стажант-редактор Йоана Попова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 05.07.24 в 07:30

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05

Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE): Нищо не става за една нощ

Интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE) Немският китарен герой Axel Rudi Pell и бандата му тази година са част от афиша на фестивала „Midalidare – Rock In The Wine Valley”. Малко по-рано през годината групата издаде и албума „Risen Symbol”. Също така певецът Johnny Gioeli представи и нова песен в дует със Светлана Близнакова – Sevi...

публикувано на 04.07.24 в 06:00