Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикалната продукция на БНР скоро ще е достъпна в Ozon.bg

Петя Панева в Концертното студио на Радио Варна

22-ри август е Световен ден на фолклора. Отбелязва се ежегодно, за да отбележи деня, в който британският учен Уилям Г. Томс създава думата „фолклор“ в писмо до списание Athenaeum през 1846 год. Фолклорът като нематериално културно наследство и многообразните начини за изразяване на културата - музика, танци, символи, дизайн, церемонии, занаяти и разкази или всякакви художествени културни изрази.

БНР е съкровищница на звуковата ни фолклорна памет. Екстракт от тази съкровищница е новоиздаденият албум по повод 70-годишнината на Оркестъра за народна музика към БНР (виж галерия). Обществената медия т.г. продуцира и първият самостоятелен албум на младата певица Петя Панева, която изпълнява автентичен български фолклор. Зад тези проекти стои Кристиян Неделчев - продуцент „Народна музика“ в БНР. Познат и като автор и водещ на предаването „Съботна трапеза“ в ефира на Радио Варна. Той създаде и компактдиска „Нищо хубаво не се забравя“ по повод 85-годишнината на Радио Варна, посветен на всички, които са били част от музикалната история на медията.  

Фолклорът е там, където сме ние. Дали е песен, открита в началото на миналия век, има значение дотолкова, доколкото ние я пренесем във времето. Тоест нашата мисия в БНР е да запазим фолклорното ни наследство и да ги интерпретираме с инструментите на днешното време, с нашето усещане за тази музика, защото това е живо изкуство. Това не е просто един паметни, който да разглеждаме във времето като артефакт. Напротив – това е нашето отношение към тази фолклорна култура, към народното знание. Това подчерта Неделчев, който е и дипломиран музикант с гъдулка, завършил Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив.

Кристиян Неделчев

Усещането на всеки един самороден талант към тази музика е също толкова специално, колкото е било и преди 100 г., подчерта Неделчев.

Освен в ефира на програмите на БНР нашата продукция ще може да бъде закупена след два месеца и в сайта Ozon.bg. Това беше един от най-задаваните въпроси към екипа ни в последните две години, има ли друг начин освен на място в БНР на бул.Драган Цанков 4 в столицата. Това съобщи още в ефира на Радио Варна Кристиян Неделчев от музикалния продуцентски екип на БНР.С над 200 събития в цялата страна през септември България за пореден път ще се включи в инициативата Европейски дни на наследството. Тази година темата е „Живо наследство“ -обичаи и знания, предавани от поколение на поколение. Планирани са десетки творчески работилници, фестивали, концерти.

Това е ежегодна инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия. Целта е хората да имат възможност да опознаят и да ценят наследството си и връзките между европейските народи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ветроходен лагер започна в Балчик

Месец на ветроходството започна в морския град Балчик. Предвидени са поредица прояви, свързани с този вид воден спорт, както и състезания по ветроходство. С цел искрата и любовта към този спорт да се запалят във все повече деца Българската федерация по ветроходство започна организирането на детски лагери в цялото Черноморие, като първият се проведе..

публикувано на 14.07.24 в 10:05

Пръскат срещу кърлежи и комари

Дейности по растителна защита и обработка на тревни площи срещу кърлежи и комари предстои да бъде извършена в следващите дни на няколко обществени места, съобщават от Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация". В периода 15 – 19 юли ще бъде извършена обработка за растителна защита на дървета и храсти в двора на Градската..

публикувано на 14.07.24 в 09:35

Църквата чества Събор на Св. Архангел Гавриил

Църквата чества Събор на Св. Архангел Гавриил На 13 юли православната църква чества Събор на Св. Архангел Гавриил. Съборът се отбелязва и на 26 март. Архангел Гавраил (или Гавриил) (евр. - "сила Божия") е един от седемте архангели, т.е. "ангелоначалници", представители на осмия ангелски чин. Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват..

публикувано на 13.07.24 в 09:37

От 15 до 19 юли обработват срещу кърлежи и комари на обществени места

Дейности по растителна защита и обработка на тревни площи срещу кърлежи и комари предстои да бъде извършена в следващите дни на няколко обществени места, съобщават от Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация”. В периода 15 – 19 юли ще бъде извършена обработка за растителна защита на дървета и храсти в двора на Градската..

публикувано на 12.07.24 в 17:50

Лесовъди: Трябва ни сериозна зима, за да уморим "чужденците"

Така коментираха от горското стопанство в Балчик наличието на цикади в Добруджа – насекоми , които са типични за Средиземноморието и само един продължителен сняг през зимата може да ги прогони. Предполага се, че те са една от причините за съхнене на полезащитните пояси в Добруджа последните пет години. Унищожаването им е много трудно, тъй като ларвите..

публикувано на 12.07.24 в 16:11

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той и семейството му живеят и работят в Лондон, но съпругата му е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до София, където на..

обновено на 12.07.24 в 12:25
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 12.07.24 в 10:55