Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономистът Димитър Събев: Земеделските протести са политически мотивирани

| обновено на 20.09.23 в 14:50
Димитър Събев
Снимка: Иван Русланов, БНР

На фона на набралия скорост протест на аграрния сектор, иницииран от зърнопроизводителите „задача номер едно е да се устои на опита за дестабилизация на властта. Непосредствено след това трябва да започне работа върху дългосрочна политика, която ще превърне българското селско стопанство в нещо повече от зърно“. Това посочва икономистът Димитър Събев в анализ, под заглавие “Настъпление на зърнения фронт” за независимия сайт Bodil.bg. 
Забрана за внос на продукция от Украйна много ще затрудни един сериозен сектор на българската хранително-вкусова промишленост - производството на олио. Капацитетът й е много голям и  българските селскостопански производители не могат да доставят достатъчно количество за всичките мощности за производство на олио в страната. И затова без внос на украински слънчоглед чисто и просто ще има по-малко производство, по-малко работни места, по-малко платени данъци, по-малко брутен вътрешен продукт, българската икономика ще се развива под капацитета си в един сериозен сектор, който м.г. е изнесъл продукция за 1.7 млрд.долара. Сега без украинския слънчоглед, постъпващ у нас, ще се намали с може би около 800 млн.долара продукция. Това ще бъде загубено само защото по чисто неясни аргументи в икономически план, защото в политически са ясни, се казва ние няма да внасяме зърно от Украйна. А общото количество на храните, които са били внесени от Украйна през 2022 г. е се равнява на едва 2.8% от общия внос в България. На фона на това пренебрежимо малко количество, което е в пъти по-малко от вноса от други съседни страни като Турция, казват загиваме, недейте ги пуска тези неща. Това за мен е абсолютно икономически немотивирано, изцяло политически протест, допълни икономистът.  
Конкретни ниви и конкретни производители ще бъдат на загуба, това е така. Но, да се говори, че те ще умрат защото е влязъл слънчоглед от Украйна, това е неправилно. Те изпитват проблеми заради световните борсови цени, които са по-ниски от миналогодишните и заради климатичните условия, които са резултат знаете на какво, отбеляза Събев. 
Икономическата сила, която е натрупана в ръцете на зърнопроизводителите с всичките тези големи машини и огромните площи, които те обработват, до голяма степен се дължи на интеграцията на България в ЕС. След падането на квотите за внос на българска пшеница, българско зърно и царевица в ЕС през 2004 г., у нас площите засети с пшеница рязко се увеличиха и износът рязко нарасна до 2.4-2.6 млрд. долара достигна нетният износ на зърно на България, основно през Европа, припомни анализаторът. Тези пазари, които се отвориха и дадоха хляба на българските зърнопроизводители, вървят ръка за ръка с едно много щедро субсидиране на единица площ. Тоест българското селско стопанство е такова, каквото е в момента, за добро или за лошо, в следствие на влизането ни в ЕС. И едни от най-облагодетелстваните от това са зърнопроизводителите.  
По отношение на позицията на държавите-членки на ЕС, които са съседни на Украйна и поддържат спрения внос оттам, Събев смята, че позицията им не е за предпазване на родния производител, а по-скоро става дума за игри на власт и опит за изтъргуване на позиции и съгласие в рамките на ЕС. 
Целият коментар може да слушате в прикачения аудиофайл:

По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00