Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Икономистът Димитър Събев: Земеделските протести са политически мотивирани

| обновено на 20.09.23 в 14:50
Димитър Събев
Снимка: Иван Русланов, БНР

На фона на набралия скорост протест на аграрния сектор, иницииран от зърнопроизводителите „задача номер едно е да се устои на опита за дестабилизация на властта. Непосредствено след това трябва да започне работа върху дългосрочна политика, която ще превърне българското селско стопанство в нещо повече от зърно“. Това посочва икономистът Димитър Събев в анализ, под заглавие “Настъпление на зърнения фронт” за независимия сайт Bodil.bg. 
Забрана за внос на продукция от Украйна много ще затрудни един сериозен сектор на българската хранително-вкусова промишленост - производството на олио. Капацитетът й е много голям и  българските селскостопански производители не могат да доставят достатъчно количество за всичките мощности за производство на олио в страната. И затова без внос на украински слънчоглед чисто и просто ще има по-малко производство, по-малко работни места, по-малко платени данъци, по-малко брутен вътрешен продукт, българската икономика ще се развива под капацитета си в един сериозен сектор, който м.г. е изнесъл продукция за 1.7 млрд.долара. Сега без украинския слънчоглед, постъпващ у нас, ще се намали с може би около 800 млн.долара продукция. Това ще бъде загубено само защото по чисто неясни аргументи в икономически план, защото в политически са ясни, се казва ние няма да внасяме зърно от Украйна. А общото количество на храните, които са били внесени от Украйна през 2022 г. е се равнява на едва 2.8% от общия внос в България. На фона на това пренебрежимо малко количество, което е в пъти по-малко от вноса от други съседни страни като Турция, казват загиваме, недейте ги пуска тези неща. Това за мен е абсолютно икономически немотивирано, изцяло политически протест, допълни икономистът.  
Конкретни ниви и конкретни производители ще бъдат на загуба, това е така. Но, да се говори, че те ще умрат защото е влязъл слънчоглед от Украйна, това е неправилно. Те изпитват проблеми заради световните борсови цени, които са по-ниски от миналогодишните и заради климатичните условия, които са резултат знаете на какво, отбеляза Събев. 
Икономическата сила, която е натрупана в ръцете на зърнопроизводителите с всичките тези големи машини и огромните площи, които те обработват, до голяма степен се дължи на интеграцията на България в ЕС. След падането на квотите за внос на българска пшеница, българско зърно и царевица в ЕС през 2004 г., у нас площите засети с пшеница рязко се увеличиха и износът рязко нарасна до 2.4-2.6 млрд. долара достигна нетният износ на зърно на България, основно през Европа, припомни анализаторът. Тези пазари, които се отвориха и дадоха хляба на българските зърнопроизводители, вървят ръка за ръка с едно много щедро субсидиране на единица площ. Тоест българското селско стопанство е такова, каквото е в момента, за добро или за лошо, в следствие на влизането ни в ЕС. И едни от най-облагодетелстваните от това са зърнопроизводителите.  
По отношение на позицията на държавите-членки на ЕС, които са съседни на Украйна и поддържат спрения внос оттам, Събев смята, че позицията им не е за предпазване на родния производител, а по-скоро става дума за игри на власт и опит за изтъргуване на позиции и съгласие в рамките на ЕС. 
Целият коментар може да слушате в прикачения аудиофайл:

По публикацията работи: Мариела Димитрова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стара Варна в картини – в Музея на Възраждането

Вече е факт дигиталният каталог "Стара Варна в картини – изобразителното изкуство във фондовете на Музея на Възраждането".  Проектът  има за цел да популяризира богатия фонд на музея. Над 160 творби на чуждестранни и български художници, рисувани през първата половина на ХХ век, показват една забравена и непозната Варна – старинен град, който..

публикувано на 05.12.23 в 09:15
Николай Василев

Николай Василев: Най-хубавото нещо за България би било да се раждат повече деца

Най-хубавото нещо за България е да се раждат повече деца и голяма част от българите, които са по света, да се върнат. Това каза Николай Василев, бивш вицепремиер и министър на икономиката. Българите зад граница, като едни от най-големите инвеститори в страната ни, могат да са успешни и у нас, смята той. Хората ако могат да изкарват пари в чужбина и тук..

обновено на 04.12.23 в 14:27

"Кръговрат" - изложба на Боряна Симеонова

Още седмица изложбата "Кръговрат" ще бъде достъпна в експозиционната зала на художествения музей "Георги Велчев" във Варна. Тя е на варненската авторка Боряна Симеонова, която представя пейзажи, създадени през последните две години. "Кръговрат"-ът за Боряна Симеонова е "един поглед, миг отделен, изваден от общата картина на природата, която е съвършена и..

публикувано на 04.12.23 в 09:10
Иван Портних

Иван Портних: Инвестициите на бизнес субекти в местните избори съвсем скоро ще започнат да търсят възвръщаемост чрез властта

Според бившия кмет и настоящ общински съветник от ГЕРБ Иван Портних инвестициите на бизнес субекти в местните избори съвсем скоро ще започнат да търсят възвръщаемост чрез властта. По думите му сигналите за това не са малко, а на въпрос за повече конкретика, той посочи удължаването на извънредното положение във Варна по време на последната буря..

публикувано на 02.12.23 в 16:04
Стела Николова - ДБ

Стела Николова: ДП „Държавна инфраструктура“ играе ролята на мащеха спрямо Пристанище Варна“

Държавно предприятие „Държавна инфраструктура“ играе ролята на мащеха спрямо Пристанище Варна“. Такава теза изказа в предаването на РВ „Позиция“, депутатът от ПП/ДБ Стела Николова. Варненския народен представител допълни, че е изненадана от това отношение, тъй като варненското пристанище е единственото държавно пристанище което e на..

публикувано на 02.12.23 в 15:07
Тодор Тодоров

Тодор Тодоров: Срещите за климата са обречени

Световните срещи за климата са обречени, защото държавните ръководители се опитват да постигнат консенсус, който е невъзможен. Това каза за Радио Варна Тодор Тодоров – енергиен експерт от Екологично сдружение „За земята“, по повод започналата днес Конференция на ООН за изменението на климата в Дубай.   Според Тодоров: „Държавните по света..

публикувано на 01.12.23 в 08:00

Художникът Георги Кенаров, жури в конкурса на Радио Варна: В детската рисунка за мен най-важна е емоцията

В навечерието на Рождество Христово и Нова Година, Радио Варна организира своя традиционен конкурс за детска рисунка . Тази година темата е  „Коледна приказка”.  Това е осмата поредна година, в която медията приканва всички деца на възраст от 6 до 16 години да ни изпратят свои произведения. Форматът трябва да е 35/50 см, а материалите,..

публикувано на 30.11.23 в 08:10