Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омикрон или Делта, лечението трябва да е правилно

Акад. проф. д-р Ваньо Митев
Снимка: БГНЕС

"Дали ще бъде Омикрон, дали ще бъде Делта или друг вариант, не се ли проведе правилно амбулаторно лечение, нещата могат да станат много сложни." Това каза в предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив за новия вариант на COVID-19 академик проф. д-р Ваньо Митев, бивш ректор на Медицинския университет в София, сега - преподавател в Катедра "Медицинска химия и биохимия".

Той оцени санитарните мерки за носене на маски, дистанция и хигиена за правилни, но се обяви против начина, по който се подхожда с превенцията и се лекува амбулаторно коронавирусът.

„Според мен, трябва да се излезе и съвсем ясно да се каже какво трябва да се взима профилактично, как трябва да се лекува амбулаторно" - посочи проф. д-р Митев като мярка за намаляване притока на тежките случаи към болниците.

Той сподели опита си в профилактиката на COVID-19 с бромхиксин или амброксол, които, по думите му, действат блокиращо на вируса. „Тези, които са го взимали, или имат висок титър на антитела и не са карали вируса, или ако са карали ковид 19, той е протичал много леко“ – подчерта за бромхиксин професорът.

По думите му, каквато и да е мутацията, вирусът влиза по един и същи път и, според него, най-добрата реакция е да се блокра влизането му вътре в клетката, да се реагира още на това ниво.

Проф. Митев е категоричен още, че хората не трябва да изпадат в паника. Че за тези над 65 години е логична препоръката за ваксиниране с трета доза. И че в никакъв случай не трябва да има притеснение от имунизирането. „ Едно е сигурно за ваксините – че с много пъти намаляват смъртността, това малко ли е?“ – попита той и посочи, че и при новия вариант – Омикрон – първи трябва да реагират производителите на ваксини.

Цялото интервю с академик проф. д-р Ваньо Митев може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Трудно МВР може да се опази от политиката, трябва реформа

Трудно МВР може да се опази от политиката, защото начинът, по който е конструирано ведомството изисква директен политически контрол от министъра за много неща, вкл. и възможността министърът да прави смени до ниски нива и да се намесва в оперативната работа. Необходима е реформа, за да се намали влиянието на министъра и да се увеличи влиянието..

публикувано на 14.08.24 в 11:03

Забраната на джендър пропагандата е лов на вещици

Над 7000 българи и над 70 неправителствени организации се обявиха против измененията на Закона за предучилищното и училищното образование, с които се забранява обсъждането на ЛГБТ теми в училище. Междувременно комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О‘Флеърти призова президента Румен Радев да наложи вето на измененията.  Много се..

публикувано на 14.08.24 в 10:32

Вотът през октомври няма как да сложи край на изборната спирала

Има няколко предположения кои хора ще влязат в новото служебно правителство, няколко имена, които могат да се смятат за относително потвърдени. Докато не видим окончателния списък, предложен от Горица Кожарева, можем само да гадаем, коментира в предаването "Точно днес" политологът проф. Александър Маринов . По думите му, по-важно е как новото..

публикувано на 14.08.24 в 10:26

Няма закрити паралелки след четвърто класиране

429 са свободните места след 4-то класиране в училищата след 7 клас, в Пловдив и областта. Няма закрити паралелки, остават общо 221, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Тя допълни, че на сайта им са публикувани всички училища и свободни места, за които се очакват ученици. „Никога не съм имала..

публикувано на 13.08.24 в 11:34

България може да e целогодишна туристическа дестинация

„Българският туризъм все още не е засегнат силно от климатични промени, за разлика от екваториалния свят. Въпреки това настоящото лято ни предложи мощни горещини, които, слава Богу, не засегнаха туристическия сезон. Дефицитът на България е свързан с това, че ние все още нямаме достатъчно обекти и дестинации, които да са сезонни“. Това заяви..

обновено на 13.08.24 в 10:08