Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейската комисия обяви нови мерки за повишаване на трудовата мобилност

Мрежата "Европейски услуги за заетост"; EURES
Снимка: EURES

Европейската комисия обяви нови мерки за повишаване на трудовата мобилност в Евросъюза. Те засягат общоевропейския интернет портал EURES, който дава възможност за търсене на вакантни места, както и на работници и служители в целия Европейски съюз.

Порталът съществува от 20 години и благодарение на него около 150 хиляди души годишно намират работа в друга страна. Амбициите на комисията са да увеличи този брой, съобщи комисарят по заетостта и социалната политика Ласло Андор: Първата ни цел е да гарантираме, че чрез EURES хората, които търсят работа, ще имат информация за максимален брой вакантни места в цяла Европа, а работодателите ще имат достъп до максимален брой автобиографии.

За целта в EURES вече ще се публикуват и обяви, които досега са били достъпни само на местно и регионално ниво. Службите по заетостта, със съгласието на търсещите работа, ще въвеждат данните им в общоевропейския интернет портал, като той ще бъде достъпен и за частните агенции за набиране на персонал. Ще се подобрят и механизмите за автоматично свързване на вакантните места с въведените в системата автобиографии.

Ласло Андор съобщи, че през последните години Великобритания е била сред страните, който най-активно са ползвали този интернет портал, и благодарение на него са намерили работници и служители, които допринасят за икономиката и социалната им система.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32