Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев: Не увреждането прави хората непълноценни, а средата, която не може да ги възприеме

Снимка: БГНЕС

Не увреждането прави хората непълноценни, а средата, която не може да ги възприеме. Това посочи президентът Росен Плевнелиев, който участва във форум, свързан с втората годишнина от ратификацията на конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. По данни на Световната здравна организация един милиард са хората с увреждания в света. До 2020-а година ЕС пое ангажимент да изгради Европа без бариери за 80 милиона души с увреждания, посочи президентът и припомни думите на Айнщайн: 

Всеки човек е един гений, казва той, но ако оценявате рибата по способността й да изкачи дърво, тя цял живот ще вярва, че е глупава. Не увреждането прави хората непълноценни, а средата, която не може да ги възприеме.

Новият подход към хората с увреждания изисква законодателни промени, допълни Плевнелиев:

Необходимото условие за участие на хората с увреждания в обществено-икономическия живот е премахването на бариерите пред достъпността. Не е достатъчно просто само да направим достъпни тротоари в градовете, трябва да се осигури равноправен достъп до физическата среда, до транспорта, информационните и комуникационни технологии, структури, стоки, услуги.

Тази година се предвижда реконструкция на трамвайната линия по булевард "България". В проекта е заложена пълна достъпност за хората с увреждания, посочи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Общо 600 електронни информационни табла на спирките на градския трарспорт, предвиждаме да имат и аудиомодул за обявяване за хората с увредено зрение. В момента тече една мащабна програма за модернизация на градския транспорт. Новите превозни средства са с предвидени съоръжения, достъпни за хората с увреждания. Новите детски градини, които строим, ще бъдат с изключителна достъпност.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32