Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Спасов: Европейският одит на болница "Лозенец“ сочи 80% успеваемост на трансплантациите

Снимка: БГНЕС

Новият национален консултант по трансплантология професор Любомир Спасов съобщи, че последният европейски одит на правителствената болница сочи 80 процента успеваемост на трансплантациите. Така той отговори на упреци от две пациентски организации, че срещу болницата се водят две дела за недобре свършена работа.

Двете заведени дела срещу болница "Лозенец" са граждански и са заведени от преди две години и са за финансови компенсации. От друга страна националният консултант е мандатна длъжност - за една година. Министърът на здравеопазването Таня Андреева обоснова назначаването на професор Спасов и с това, че неговата номинация е от Академичния съвет на СУ, към който е университетска болница "Лозенец" и това е по правилник.

Цялата процедура по наредбата е спазена, каза министър Андреева.

На въпрос дали трансплантациите няма да се насочват само към болница "Лозенец", беше уточнено, че последните справки на Министерство на здравеопазването сочат, че това не е допустимо, защото Министерство на здравеопазването координира тези дейности и злоупотреби не може да се допуснат.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Ив. Димитров: Срещу болницата, чийто директор е Любомир Спасов, се водят дела за погубени детски животи

Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания се обяви против избора на д-р Любомир Спасов за национален консултант по трансплантология. Спасов сменя на поста проф. Никола Владов. Иван Димитров от Асоциацията уточни за предаването „Преди..

публикувано на 28.02.14 в 09:51
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32