Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олександър Турчинов: Руската федерация започна непредизвикана агресия срещу Украйна

| обновено на 01.03.14 в 10:27
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов обвини Русия в „неприкрита агресия“ и призова руския президент Владимир Путин да „прекрати провокацията“: Руската федерация започна непредизвикана агресия срещу Украйна. Тя въведе войски в Крим и не само завзе кримския парламент и правителството, но се опитва да вземе под контрол комуникациите и да блокира местата за дислоциране на украинските войски. По данни на нашeто разузнаване, те се стремят към абхазки сценарий - да провокират въоръжен конфликт и да анексират територията.

По-рано висш украински представител съобщи, че руски самолети с около 2000 военни на борда са се приземили  във военната база до регионалната столица на Кримския полуостров Симферопол.

Ситуацията на полуострова е взривоопасна, заяви новоназначеният специален представител на украинското правителство в Крим Сергей Куницин в интервю за радио "Ехото на Москва": В Крим има войски на Руската федерация. Ситуацията е взривоопасна, тъй като на целия полуостров са разположени десантчици и руски специални части, което представлява пълномащабна военна операция. Когато има толкова голямо количество оръжия, аз, като бивш военнослужащ в Афганистан, мога да кажа, че съществува опасност да се стигне до употребата на това оръжие. Ето защо моята задача е да координирам дейността на правоохранителните и силовите структури на Украйна и да направя опит да седнем на масата на преговорите.

От своя страна постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин заяви, че всякакви руски военни маневри в Крим са в съответствие със съществуващото споразумение на Русия с Украйна за присъствието на руския Черноморски флот в Севастопол. Имаме споразумение с Украйна и действаме в рамките на тази договореност, заяви Чуркин след заседание за събитията в Украйна на Съвета за сигурност на ООН.

Всяка военна интервенция в Украйна ще има своята цена,  предупреди американският президент Барак Обама след като украинските власти съобщиха за руски десант край столицата на кримската република Симферопол.

Дълбоко сме разтревожени от съобщенията за придвижването на войски от Руската федерация във Украйна. Русия има исторически отношения с Украйна, включително културни и икономически връзки, както и военна база в Крим. Но всяко нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Украйна ще има дестабилизиращо въздействие, което не е в интерес нито на Украйна, нито на Русия или Европа. Това би било намеса в проблеми, които трябва да бъдат решени от украинския народ. Това би било очевидно нарушение на ангажимента на Русия да уважава независимостта, суверенитета и границите на Украйна, заяви Обама.

Русия е изпратила няколкостотин бойци в Украйна, потвърди пред Франс прес представител на Пентагона.

В интервю за „Евронюз“ часове по-рано руският посланикът в ЕС Владимир Чижов отхвърли като неоснователни подозренията, че Русия готви военна интервенция в защита на рускоговорящото мнозинство в Крим. На предупрежденията на САЩ Чижов зяви:  Съединените щати имат традиция да нахлуват в други страни и може би разсъждават според собствените си схващания, но това не е случай на руска намеса.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32