Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия подготвя различни варианти за противодействие на евентуалните икономически санкции на ЕС и САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руското правителство подготвя различни варианти за противодействие на икономическите санкции, които евентуално могат да наложат ЕС и САЩ  заради политиката на Москва в Украйна. Според авторитетното издание „Ведомости”,  в руското правителство ежедневно се провеждат съвещания за рисковете пред икономиката. Източници от кабинета твърдят, че Русия се подготвя за санкции, подобни на тези срещу Иран. Това са замразяване на сметките на държавни корпорации и официални лица, изключване на Русия от международните системи за междубанкови плащания, ограничаване на инвестициите и визови санкции.

Разглеждат се и по-песимистични сценарии, като замразяване на руските активи в чужбина, спиране на кредитирането на банки и предприятия, отказ от съвместни проекти, които вече се реализират или сe разработват.  В случай на сурови западни икономически санкции руското правителство ще реагира с оперативни и дългосрочни мерки. Според „Ведомости”, оперативните ще включват финансова подкрепа за бизнеса и банките и държавни гаранции за предоговаряне на кредитите на стратегическите предприятия в руски банки.

Бившият финансов министър Алексей Кудрин твърди, че западните банки вече закриват кредитни линии за руския корпоративен сектор и евентуално ще ограничат операциите на руските банки в чужда валута. Русия обаче може да извлече полза от подобна ситуация, като получи шанс да реши структурните си проблеми и коренно да подобри инвестиционния климат, смята Кудрин.

Според „Ведомости”, в дългосрочен план Русия може да отговори на евентуалните западни санкции, като засили своите търговски и финансови връзки с Китай и Югоизточна Азия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32