Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В търсене на спомени: 70 години от рождението на Стефан Мутафчиев

19
Стефан Мутафчиев
Снимка: Интернет
Първата среща на интернет мрежата със спомени за твореца
                                                                 

На 27 октомври се навършиха 70 години от рождението на композитора, диригент и педагог Стефан Мутафчиев /1942-1997/. Седмица преди това пръстите ми нетърпеливо тракаха по клавиатурата в търсене на информация за твореца. Вписвайки името му в най-голямата интернет търсачка с изненада установих, че резулататите се крепят на: икономичен пакет биографични данни; информация за няколко издадени CD-та с негова музика (пестеливо описани); информация за плочата “Дълъг път” от 1987г. в сътрудничество с кавалджията Теодосий Спасов; ... и десетки препратки към актьора Христо Мутафчиев (!?).

Крайно недостатъчно, недопустимо и неприемливо отношение към музикант с огромен принос за българската музикална култура.

И така поставяме началото...

Биографични данни за Стефан Мутафчиев може да откриете тук и тук. По-любопитен обаче бях да узная какви спомени пазят за Стефан Мутафчиев приятели, колеги и студенти. Всеки от тях е различна гледна точка към личността и делото на Стефан Мутафчиев. Разбира се, това е една много малка част от историята на/за музиканта, която трябва да бъде вписана в глобалната мрежа.Проф. Николай Стойков
(композитор и педагог ) е единственият жив творец от плодоносния триумвират Кирил Дженев/Николай Стойков/Стефан Мутафчиев, създатели през 1974г.  Ансамбъл Тракия.

Доц. Иван Делирадев
е бил сред близките близките приятели и колеги на Стефан Мутафчиев. За часовете прекарани във беседи за музиката, за различните гледни точки и пораждащите се понякога творчески спорове, словоохотливо си спомня доц. Делирадев.

Проф. Василка Спасова
е уважаван диригент и преподавател в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) в гр. Пловдив. Диригент на Академичния народен хор в периода 1981г.- 2004г. В записа проф. Спасова говори за познанството си и работата със Стефан Мутафчиев. Също и хвърля светлина  върху факта, че именно той е създател на Академичния народен хор при АМТИИ.

През 1986г. Рада Славинска (диригент) е назначена като млад корепетитор в Музикалната академия в Пловдив. Започва да работи именно със Стефан Мутафчиев.  Последните 11 години от живота на Мутафчиев тя е единствения пряк наблюдател в работата му със студентите.

Всички ще се съгласим, че е уникален звуковият спомен увековечен в плочата “Дълъг път” (Балкантон, 1987г.) на Теодосий Спасов и Стефан Мутафчиев. За работата по записите и за приятелството между двамата творци си спомня прочутия кавалджия.

Сашка Ченкова
е уважаван педагог в сферата на българската народна музика, понастоящем преподавател в НУФИ "Филип Кутев", гр. Котел и Шуменски университет  “Епископ Константин Преславски”. Г-жа Сашка Ченкова е била сред студентите в класа по дирижиране на доц. Стефан Мутафчиев в Музикалната академия в гр. Пловдив.

Златка Стефанова
е хормайстор в Ансамбъл Тракия. Първите професионални крачки в хоровото изкуство прави благодарение на работата си с композитора, диригент и педагог Стефан Мутафчиев. Работила е 20 години като хорист под негово диригентство. Била е и сред студентите му по дирижиране в Музикалната академия в Пловдив. 
                                                             
Използвана музика от Стефан Мутафчиев:


Казаци" - изп. АНТП Тракия

"Фимийко" - изп. АНТП Тракия, дир. Николай Мутафчиев

"Стоян на механа отива", "Пролетни песни" - изп. Академичен народен хор при АМТИИ - Пловдив, дир. доц. д-р Костадин Бураджиев, Документален запис от 13.11.2010г., Камерната зала „България”, София

Листни са, горо” - изп. Академичен народен хор при АМТИИ - Пловдив, дир. проф. Василка Спасова

Седи мома” - изп. АНТП Тракия, дир. Николай Мутафчиев

Ой, шопе, шопе” - АНТП Тракия, дир. Стефан Мутафчиев

Седнало е Гьоре” - АНТП Тракия, дир. Николай Мутафчиев

“Бавна мелодия” - изп. Теодосий Спасов, съпр ОНМ БНР, дир. Стефан Мутафчиев
Ботьо на Плевен отиде” - изп. Теодосий Спасов, съпр. Академичен народен хор при АМТИИ - Пловдив, дир. Стефан Мутафчиев
Старо добруджанско хоро” - изп. Теодосий Спасов, съпр.ОНМ БНР, дир. Стефан Мутафчиев 

Шест песни от Варненско”- изп. АНТП Тракия, дир.Николай Мутафчиев

Севдим Кальо” – изп. АНТП Тракия, дир. Димитър Христов 
 

"Секой фали" - изп. АНТП Тракия

"Брала мома ружа цвете" - изп. Ансамбъла за народни песни при Комитета за радио и телевизия

ВИЖТЕ ОЩЕ

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 5 юни със Светлана Вълкова

Петиция за възстановяване на културния живот във Варна създадоха обединени артисти и културни оператори Нов сайт за култура заработи във Варна Спомен за Невена Коканова Утаеното време на художника Йордан Кисьов „Я помню чудное мгновенье“ – музикално-поетичен концерт на открито „Копнеж по Италия“ –..

публикувано на 05.06.20 в 13:08

"Новият ден" на 5 юни 2020 г. с Димитрина Дончева

Къде ще почиват жители на Балчик това лято и притеснява ли ги Ковид-обстановката? Колко ще са неохраняемите плажове във варненска област през летния сезон? Има ли вече плажуващи на централния плаж във Варна и чиста ли е плажната ивица? Жители на село Добротич излизат на протест срещу управлението на община Вълчи дол. Какви са..

публикувано на 05.06.20 в 06:00
кап. Георги Георгиев

НА СВЕТЛО на 4 юни с Валерия Василева

Варна почете големия български ветроходец кап. Георги Георгиев в деня на неговата 90-годишнина - репортаж от поклонението пред дома на мореплавателя. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан освети параклиса в двора на АГ болница „Проф. д-р Димитър Стаматов“, който ще носи името на Св. Стилиян Пафлагонийски - закрилник на малките деца. Над 100..

публикувано на 04.06.20 в 12:23

"Новият ден" на 4 май с Емилия Николова

Разкрасителният сектор също не бе подминат от КОВИД-кризата. От бранша не искат помощи от държавата, а регулация. Защо фризьорите смятат, че маската пречи да си вършат работата? И още въпроси към Ивелина Любомирова, собственик на Салон за красота във Варна. Собствениците на фитнес зали са готови да протестират, ако не получат безвъзмездна помощ..

публикувано на 04.06.20 в 05:05

НА СВЕТЛО на 3 юни с Валерия Василева

Репортерска проверка за разчистването на свлечените земни маси над Офицерския плаж във Варна и становище на областния управител Стоян Пасев. Миньорите от мангановата мина „Оброчище“ повече от 18 месеца не са получавали заплати – как ще ги защити Фондът за гарантиране на вземанията. Пътуваме от Варна до гробищен парк..

публикувано на 03.06.20 в 11:35

“Новият ден” на 3 юни с Мариела Димитрова

Кризата с коронавируса влоши състоянието на хората със сърдечна недостатъчност. Изводът е на лекарите е от проведената он-лайн среща на общопрактикуващи лекари и кардиолози. Предложенията ще бъдат обобщени и предоставени на Дружеството на кардиолозите в България, за да се позиционира сърдечната недостатъчност като ключов здравен приоритет. И още от..

публикувано на 03.06.20 в 06:05
Катинари

НОВИЯТ ДЕН на 2 юни, вторник

Електронният прием на първокласниците във Варна започва днес /2-ри   юни/ и ще продължи до 8 юни.  Класирането ще бъде обявено до 17 ч. на 11-ти юни, а записването ще се извършва в периода от 12-ти до 16-ти юни в училището, в което е прието детето. По темата ще разговаряме след 8ч.; Преди Великден Ви разказахме за майстора хлебар Красимир Исмаил..

публикувано на 02.06.20 в 06:40