Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавната Дума разглежда днес договора за присъединяване на Крим

Германското правителство спря голяма военна сделка с Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Долната камара на руския парламент - Държавната Дума, ще разгледа следобед договора за присъединяване на Крим към Руската федерация и законопроект за създаване на два нови субекта на руската федерация - Крим и Севастопол. Очаква се двата документа да бъдат приети без проблеми, след като в началото на тази седмица всички фракции приветстваха резултатите от кримския референдум.

За същото време е насрочено извънредно заседание на украинския парламент. На дневен ред е "Декларация за борба за освобождение на Украйна", заклеймяваща анексирането на Крим от Русия.

Украинската охрана на летището "Белбек" край Севастопол е отблъснала тази нощ неизвестни нападатели, съобщава УНИАН. Друго украинско подразделение - автомобилен батальон в Бахчисарай, е била завзето тази нощ от руски войници, твърди "Украинская правда".

Военните министри на Русия и Украйна са обсъдили "мерки за деескалация на обстановката на Кримския полуостров", съобщи ИТАР-ТАСС без повече подробности. По-рано руският министър на отбраната Сергей Шойгу е призовал кримските власти да освободят командира на украинския военноморски флот Сергей Гайдук, който бе задържан след завземането на щаба му от силите за самоотбрана на Севастопол. Инцидентът накара временния президент на Украйна Олександър Турчинов да даде снощи тричасов ултиматум на кримските власти за освобождаване на "заложниците".

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун ще се срещне днес с Владимир Путин, потвърдиха от службата на руския президент. От Москва Бан Ки-мун ще замине за Киев, където ще се срещне с украинското ръководство.

Украйна ще предложи на ООН да обяви Крим за демилитаризирана зона, което ще доведе до оттеглянето на руските и украинските войски. Планът бе съобщен снощи от секретаря на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Андрий Парубий.

Заради ситуацията в Украйна германското правителство спря голяма военна сделка с Русия. Предвид събитията в Крим, изграждането на център за обучение на руската армия от германския концерн "Райнметал" би било неуместно, обясни министърът на икономиката Зигмар Габриел, цитиран от ДПА. Полигонът край Мулино в Нижегородска област на стойност над 100 милиона евро е проектиран за обучение на над 30 хиляди войници годишно.

Заместник външният министър на Русия Сергей Рябков предупреди, че Русия може да отговори "асиметрично" на санкциите на Запада.  В интервю за "Интерфакс" той даде да се разбере, че Москва може да наложи забрани за пътуване и замразяване на авоарите на американски граждани, а така също да промени позициите си в преговорите за обезопасяване на иранската ядрена програма.

Информацията е на ИТАР-ТАСС, УНИАН, АФП, Ройтерс


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32