Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама и Путин обсъдиха ситуацията в Украйна

| обновено на 29.03.14 в 12:32
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентите на Русия и САЩ са обсъдили в телефонен разговор кризата в Украйна и възможните пътища за нейното решаване. Владимир Путин и Барак Обама разговаряха за първи път след като Белия дом въведе санкции срещу Русия.

В съобщение за едночасовия телефонен разговор Кремъл посочва, че двамата президенти са продължили размяната на мнения по кризата в Украйна. Владимир Путин е насочил вниманието на Барак Обама върху продължаващите безчинства на екстремистите в Украйна, които безнаказано извършват актове на сплашване по отношение на мирни граждани, властови структури и органи на реда в различни региони и в Киев. В този контекст руският лидер е предложил да се обсъдят възможностите на международната общност да съдейства за стабилизиране на обстановката в Украйна. Двамата президенти са се договорили конкретните идеи за съвместната работа  в тази насока да бъдат обсъдени в най-скоро време между външните министри на Русия и САЩ.  От своя страна Барак Обама е поискал от  Путин Русия да даде конкретен писмен отговор на американските предложения за излизане от кризата по дипломатически път, които държавния секретар Джон Кери представи на своя руски колега Сергей Лавров в Хага. Тези американски предложения са разработени след консултации с украинските и европейските партньори на Вашингтон. Американският президент е подчертал и усилията на украинското правителство да деескалира кризата, да проведе демократични избори и да започне конституционна реформа.  Обама също така е изразил безпокойство по повод струпването на руски войски в близост до границата с Украйна и е призовал те да бъдат изтеглени.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32