Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Лавров: Киев и Западът спекулират с руското военно присъствие в Украйна

Снимка: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

Руският външен министър Сергей Лавров обвини властите в Киев и Запада, че изкуствено спекулират с темата за засиленото военно присъствие на Русия на границата с Украйна.

Няма никакви правни ограничения за придвижването на руските войски по територията на Русия и нашите западни партньори признават това, заяви Лавров и добави, че не би искал тази тема да се преекспонира: Ако въвеждаме в употреба термина деескалация, то не трябва да се занимаваме с нарастване на реториката. Преди всичко трябва да деескалираме именно реториката, която сега излиза извън всякакви рамки, отвъд границите на разумното и за пореден път ни насочва към мисълта, че тези, които се занимават с това, сериозно са се откъснали от реалността.

Той потвърди, че един батальон от руските военни части, които са участвали в учение в Ростовска област - в близост до границата на Украйна, вече се е завърнал в района на постоянната му дислокация в Самарска област. Същото предстои да се случи и с другите войскови части, след като изпълнят задачите, поставени по време на учението, допълни Сергей Лавров.

Руският външен министър заяви още, че Русия очаква отговор от НАТО относно плановете за допълнително военно присъствие на територията на страните членки на блока в Източна Европа. Коментирайки предстоящата конституционна реформа в Украйна Лавров изтъкна, че тя трябва да бъде дълбока, а не козметична и в нея да участват всички региони с еднакво право на глас.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32