Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"На светло" на 14 април 2014г. с Димитрина Дончева

През последните две години големите фирми у нас са засяли големи количества лимец и продукцията им трудно се раелизира на пазара, а хлебарите все още не са готови да работят с лимеца. По темата разговаряме с Тодор Моралийски, един от първите производители на древното жито в България.

Защо лимецът се засажда точно на пролетното равноденствие и как направиха това в с. Рабово в Източните Родопи – разговор със собственика на биоферма Петко Ангелов и с археолога Божидар Чапъров.

Пчелари от община Балчик се вдигнаха на бунт срещу безотговорното поведение на земеделски производители в село Оброчище. По информация на медопроизводители през последните дни от натравяне са засегнати над 400 кошера от Батовската долина. Най-много са в района на Оброчище, регистрирани са случаи още в селата Рогачево, Кранево, Царичино. Пчеларите бяха категорични, че не става дума за болест и отправиха обвинения към най-големия собственик на овощни градини там – фирмата ЕкоАгро, които обаче отрекоха да са използвали инсектициди, които убиват пчелите. Двете страни ще чуете в "На светло".

За още един протест ще говорим днес следобед – майки с колички и бебета излизат за пореден път пред сградата на община Варна. Те настояват за спешни мерки за освобождаване на тротоарите от неправилно паркиралите автомобили, въвеждане на ефективен метод за санкциониране на нарушителите, увеличаване бройката на паяците и поставяне на ограничителни колчета по улиците. Всичко, което те искат е осигуряване на нормално придвижване по тротоарите.

Бизнесът и Икономически университет – Варна провеждат обща инициатива - форум „Кариери 2014”.  30 международни, национални и местни компании ще предложат на студентите стажове и/или възможност за работа в различни области за кариерно развитие.  Интервю с ректора на ИУ проф. Пламен Илиев.


Отчет на ремонта на канализационна помпена станция "Акациите" и тласкател - Варна" бе направен днес по време на заседание на  ПК “Европейски въпроси и международно сътрудничество” към варненския общински съвет.  Подробностите от заседанието в „На светло”.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Старата сграда на „Радио Варна”

В „Гравитация нула“ на 26 юли

В „Гравитация нула“ на 26 юли 2024 година с Мартин Николов -   11 Международен фестивал „RADAR Festival Beyond Music“ (2-4 август) и проекта ДЕКАГОН – гости в студиото Светлозара Христова и Димитър Будуров; -   Елица Матеева с впечатления от деветия „Burgas International Film Festival“; -   „Най-щастливото турне“ на..

публикувано на 26.07.24 в 13:16
Chart

#773 ТОП 20 (26.07-23.08.2024)

публикувано на 26.07.24 в 06:48

НОВИЯТ ДЕН на 26 юли с Иван Барбов

Броени часове преди старта на Олимпийските игри в Париж, сутрешният екип на Радио Варна ще "запали" ефирния огън за да посрещне новия ден. Тримата радиоолимпийци Иван Барбов, Доротея Николова и звукорежисьорът Петър Венков ще се представят в дисциплините говорене пред микрофона, водене на новини и скоростно боравене със звукорежисьорския..

публикувано на 26.07.24 в 05:53
Спасителски пост

НОВИЯТ ДЕН на 25 юли с Мариела Димитрова 

Световния ден за предотвратяване на удавянията се отбелязва днес. Има такъв ден, защото според статистиката почти 8 процента от смъртността в световен мащаб е вследствие на удавяне. Най-често в реки и езера, но морето също е не по-малко опасно и рисково, ако не спазваме основните правила за безопасност по време на плажуване. През последните..

публикувано на 25.07.24 в 06:29
Добруджа

НА СВЕТЛО на 24 юли с Валерия Василева

Във Варна събират помощи за пострадалите от изпепеленото село Воден, община Болярово. Продължава да тлее пожарът, пламнал на 16 юли край старото сметище на Балчик в местността "Момчил". Националната асоциация на зърнопроизводителите потвърди искането си за оставка на зам.-министъра на земеделието Таня Георгиева заради некомпетенстност и..

публикувано на 24.07.24 в 13:55

НА СВЕТЛО на 23 юли с Валерия Василева

При гръмотевична буря - изключете телефона, далеч от вода, контакти и метал, особено, ако времето между светлинната и звуковата част на светкавицата е по-малко от 10 секунди - съветва в интервю за Радио Варна инж.Иво Иванов, управител на фирма за изграждане и поддръжка на системи за мълниезащитата и заземителните уредби. "ВиК" - Варна с..

публикувано на 23.07.24 в 13:55

НОВИЯТ ДЕН на 23 юли с Иван Барбов

Разговор в кафене: „Кафе или чай? За мен, море!“. И кафето и морето могат да се съчетаят ако го изпиете, посрещайки изгрева на слънцето на морския бряг, когато е още прохладно. А ако малко след първите му лъчи, превключите и на честотите на Радио Варна, ще ви озарят лъчите на усмивките и доброто настроение. Във времето от 6:00 до 10:30..

публикувано на 23.07.24 в 06:18