Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден в памет на жертвите на радиационните аварии и катастрофи

На 26 април се отбелязва Международният ден в памет на жертвите на радиационните аварии и катастрофи. На този ден, през 1986 година, на Чернобилската АЕЦ стана страшна авария, накарала човечеството сериозно да се замисли по въпроса за безопасността на ядрената енергетика. Според някои изследователи, аварията на АЕЦ "Фукушима-1" в Япония е надхвърлила чернобилската по обем на общи радиоактивни изхвърляния 20 пъти.

  С възпоменателни церемонии в Украйна, Беларус и Русия днес се отбелязва 28-та годишнина от ядрената катастрофа в АЕЦ "Чернобил" в бившия Съветски съюз. Инцидентът от 26 април 1986 година бе оценен от най-високата, 7-ма степен, по скалата за опасни ядрени събития на Международната агенция за атомна енергия. 

Изминаха 28 години от най-страшната техногенна катастрофа в историята на човечеството, по време на която хиляди хора показаха безпрецедентно мъжество и героизъм. Това се посочва в обръщение на сегашния генерален директор на АЕЦ "Чернобил" Игор Грамоткин по повод годишнината. 600 000 души участват в първите месеци в ликвидацията на последиците от катастрофата. На сайта на централата са биографиите на 22-ма от героите, почти всички са починали от лъчева болест до месец след аварията. Тогава съветското ръководство забави новината за Чернобил. Въпреки многократно по-високата радиация честването на 1-ви май в Киев не е отменено. Очевидец на онзи ден разказа:

Все още пред очите ми е тогавашната първомайска манифестация и страшно е да се каже, но парадът се приемаше от смъртта.

Точно на Първи май радиоактивният облак от Чернобил достига и България. Българското общество също не е информирано.

На фона на сегашните събития в Украйна физическата охрана на АЕЦ "Чернобил" е подсилена. Генералният директор Игор Грамоткин:

Каквито и сътресения да има в страната, нашата основна задача си остава да гарантираме ядрената безопасност. Очаква се пълното привеждане на АЕЦ "Чернобил" в безопасно състояние да продължи около 100 години.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32