Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Откритите нарушения на ЕРП-тата са водеща тема в пресата тази сутрин.

Вестник "Труд" отбелязва, че глобите за трите енергоразпределителни дружества ще бъдат миниум 53 милиона и 800 хиляди лева.  "Монитор" цитира казаното от шефа на ДКЕВР Боян Боев, според когото ЕРП-тата са "ужилили" държавата и потребителите с  818 милиона лева. По темата "Стандарт" акцентира върху информацията, че с похарчените 818 милиона лева от дружествата цената на тока е можело да бъде намалена. 

"Заплатите намаляват в 19 области", съобщава вестник "Сега", като се позовава на данни от Националния статистически институт. Най-голямо е намалението на заплатата в столицата от 1138 лева на 1051 лева, уточнява публикацията.

В интервю за вестник "Сега" председателят на Софийския градски съд Владимира Янева коментира, че според нея няма връзка между обвинението на Пенгезов и кандидатурата му за шефски пост.

В разговор за вестник "24 часа" директорът на НЗОК Румяна Тодорова прогнозира, че без спешни промени в законите здравната система ще рухне. Според Тодорова липсата на регулация е довела до рисково разширяване на медицинската дейност. Тя е категорична, че Касата ще позволи на малките болници  да  работят и извънболнична помощ.

Продават домати от мазето, алармира вестник "Стандарт". Проверявайте не само складовете, но и домовете на търговците, зоват производители, цитирани от изданието. Контрабандният зарзават се изнася в кашони и се продава направо от домовете на нелоялните търговци, разказва заместник-председателят на Сдружението на зеленчукопроизводителите "Югозапад 2013" Костадин Стаменов. 

"Заради дъждовете очакват добра реколта от пшеница и едри череши", съобщава "Новинар". Заради меката зима и проливните дъждове черешите обаче са застрашени от ранно гниене, обяснява пред изданието проф. Димитър Домозетов от Института по земеделие в Кюстендил.

Има реална опасност евтините лекарства да изчезнат от българския пазар. Това ще доведе до по-високи разходи за лечение на 3 милиона и половина пациенти с диабет, високо кръвно налягане и сърдечни заболявания. Над 30 медикамента са изтеглени от пазара заради неадекватното им ценообразуване, алармира вестник "Земя".

Всички днешния издания отразяват трагедията в мина в Турция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32