Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Порошенко се надява Москва да му помогне за стабилизирането на Източна Украйна

| обновено на 26.05.14 в 15:49
Снимка: ЕПА/БГНЕС
На втората си съвместна пресконференция с новия кмет на Киев Виталий Кличко президентът на Украйна  Петро Порошенко заяви, че в отношенията с Русия нищо не се е променило Той обаче добави:

Русия е най-големият ни съсед и тъй като трябва да спрем войната и да осигурим мир и стабилност в Източна Украйна, това няма да стане без участието на руски представители и по всяка вероятност срещата ни с руското ръководство ще се състои през първата половина на юни.

Новият държавен глава добави, че Конституцията не предвижда смяна на премиера и той не смята да освобождава на този етап Арсений Яценюк от поста министър-председател. Порошенко отново повтори думите си от вчера, че не признава анексията на Крим от Русия, както и че няма да преговаря с терористите в Източна Украйна, които стрелят по мирни граждани. Той обаче заяви, че няма да допусне Източна Украйна да се превърна в още една Сомалия. Въпреки това Порошенко смята да продължи военната офанзива срещу сепаратистите, но като промени формата й, за да я направи "по-ефективна".

На пресконференцията, на която обяви победата си в президентските избори, Порошенко заяви още, че евроинтеграцията ще бъде негов приоритет, ще отделя специално внимание на борбата с корупцията в страната и на предстоящата й модернизация. Освен това милиардерът смята веднага след встъпването си в длъжност да продаде своя бизнес с шоколадови изделия.

Предвижда се да бъде изграден мемориал на загиналите на Майдана по време на събитията през януари и февруари, каза от своя страна новият кмет на Киев Виталий Кличко и добави: 

Твърдо съм убеден, че Майдана изпълни ключовата си роля. Днес ние се избавихме от диктатора. Днес са изпълнени ключовите задачи като лустрацията във властта. Днес хората избраха тези, които според тях трябва да направят по-нататъшните промени в страната. Убеден съм също, че бригадите към днешна дата изпълниха функцията си и нещата трябва да се върнат към нормалния делничен живот.

По данни при обработени 61 процента от бюлетините Порошенко получава 53, 72 на сто от гласовете.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Москва ще уважи резултатите от президентските избори в Украйна

Москва с уважение ще се отнесе към резултатите от президентските избори в Украйна. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров . Според руския външен министър новата власт в Киев трябва да отчита интересите на всички граждани, а..

публикувано на 26.05.14 в 13:27
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32