Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

Шоково поскъпване на парното и топлата вода - средно с 11%, за да се намали цената на тока само с 1% от 1-ви юли, предлага Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Целта е чрез парното топлофикациите да се компенсират за по-ниската цена, която ще получават за произвеждания от тях ток. За София увеличението е с 11,6%, най-голямо е в Русе - 18,9%, съобщава "Труд".

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране измисли поредния магически трик за задържане на цените на тока - едностранно орязване на цените по дългосрочни договори, пише "Капитал Дейли".

Всички лекари и екипи на столичните линейки подадоха молба за напускане, съобщава вестник "Земя". Линейките в София тръгнаха на бунт, пише по темата "Стандарт". 83-ма медици хвърлиха оставки след заканата на здравното министерство да уволни шефа им д-р Георги Гелев и заместника му д-р Ангел Ангелов.

Военномедицинска академия ще има нов началник, съобщава вестник "Стандарт". Кабинетът предложи вчера на президента да издаде указ бившият здравен министър в служебния кабинет полк. проф. Николай Петров да поеме болницата. 

30 завода и 140 цеха ще вдигат икономиката, съобщава "Преса". Очаква се до края на 2015-а година да се открият 12 хиляди работни места в производството. Проучване на вестника показва, че в последните 12 месеца в повечето общини има увеличение на първите копки. 
"Цветанов получи 4 години затвор" е водещото заглавие на вестник "Дума". Съдът го призна за виновен, че е отказал прилагане на специални разузнавателни средства срещу бившия шеф на РЗБОП във Велико Търново Орлин Тодоров и още двама души, като е поставил под разрешенията за СРС шест пъти НЕ. 
Правителството се зае да харчи като за последно, пише на първата страница на вестник "Сега". Министрите бързат с покупката на нови изтребители за 700 милиона лева и емитирането на държавни ценни книжа за над 1,4 милиарда евро, уточнява изданието. 
Държавни чиновници окупират ловни полета, показва разследване на вестник "24 часа". От 2006-а година чиновници си правят дружинка, през 2011-а година земеделското министерство казва, че това е незаконно. Въпросните служители още са на постовете си и крият жалбите срещу себе си. 
60% от къщите опасни при трус. Най-рискови са тези, изградени само с тухлена зидария и стоманобетонни плочи, без да са направени вертикални железобетонни пояси, твърди д-р инж. Васил Кърджиев от Университета по архитектура, строителство и геодезия пред вестник "Монитор".
Над половината от майсторите, които правят външна топлоизолация, използват неподходящи материали, които се изронват в рамките на пет години. За това алармира пред вестник "Телеграф" шефът на Сдружение "Топливо" инж. Васил Щраков. 
Огромно количество дъждове и градушки ще се изсипят над страната като за последно тази пролет, предупреждават синоптици пред вестник "Новинар". Очаква се обаче в последните дни на юни живачният стълб да показва 36 градуса.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32