Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съюзът на животновъдите излезе на протест в София

| обновено на 17.06.14 в 11:35
Снимка: БГНЕС

България забавя подготовката на новата Програма за развитие на селските райони и на директните плащания за обработваема площ, което ще лиши земеделците от единствената възможност да бъдат подпомогнати с европейски пари. Това заявиха от Съюза на животновъдите, чиито представители се събраха на протест на площад "Независимост" в столицата по време на Консултативния съвет при президента.

Малобройният си протест животновъдите обясниха с това, че точно сега се прибира храната за животните и с липса на средства, за да дойдат до столицата. Иначе основните притеснения са свързани основно с пари.

Тези тука ни закопаха, да се махат. Нямаме достъп до министерства, нямаме достъп до нищо, каза Иван Чалъков.

Пенка Христова посочи: Във връзка с това забавяне за подаване на оставка, няма да имаме време и шансове като държава да участваме в усвояването на тези средства. Ще бъдат забавени най вече директните плащания, тъй като те са свързани и с националния бюджет, знаем, че бюджетът трябва да го вземе новото правителство. Ние сме наистина много изплашени от ситуацията.

Сегашните управляващи оставят хаос в сектора, смятат животновъдите:

Нови капани залагат за следващия управляващ, който ще дойде, за да могат хората да скачат срещу него.

Пример - ваучери за 84 милиона са раздадени на фермерите, но никоя бензиностанция не ги приема, а от ресорното министерство казват - "Оправяйте се, както можете", разказват фермерите:

След два дни имаме среща с българската асоциация за бензин и газ, за да можем ние да решим какво да правим.

Припомняме, че повод за протеста е безразличието на институциите към проблемите в сектора. В два последователни регионални протеста животновъдите поискаха от земеделското министерство да реши проблема с плащанията по „Де минимис“, да изпълни обещанието за разсрочване на кредитите на животновъдите към Фонд „Земеделие“ и да спре раздаването на пасища на фирми, които нямат животни. След последния такъв протест на 6-и юни министърът на земеделието коментира, че това са проблеми, които не засягат всички животновъди и че държавата само за последния месец е отпуснала 15 млн. лв. за подкрепа на сектора.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32