Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френското Национално събрание започва обсъждането на проекта за реформа на железопътния сектор

Френското Национално събрание започва обсъждането на проекта за реформа на железопътния сектор, срещу която железничарите стачкуват вече седми ден. Те призоваха за протестен митинг пред парламента следобед.

Парламентарните дебати за реформата на железопътния сектор на Франция започват от днес въпреки упоритите опити на железничарите да ги отложат. Стачката на машинисти и контрольори продължава, макар и жп трафикът да е по-редовен от предишнште дни.

Целта на реформата е да стабилизира 44 милиардния дълг на сектора и да подготви отварянето му за конкуренцията чрез прегрупиране на структурите му. Това всява сред служителите страхове от разпадане на досегашната железопътна система.

"От голяма реформа има нужда, тя е необходима и желана от самите железничари", заяви вчера френският премиер Манюел Валс. В хода на дебатите ще бъдат постигнати подобрения на текста, смята министърът на финансите Мишел Сапен.

Въпреки че управляващите социалисти имат мнозинство в Националното събрание, те може да опрат до подкрепата на дясната опозиция за приемането на текста. Крайнолевите депутати отхвърлят проекта за реформа. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32