Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК разреши удължаване на срока, в който България да даде обяснение за нередности при усвояването на европари

Европейската комисия разреши на България удължаване на срока, в който страната ни да даде обяснение за констатирани нередности при усвояването на европейски пари. В противен случай 1 милиард евро от бъдещите евросубсидии ще бъдат изгубени.

Предупреждението, че може да загубим над един милиард евро от бъдещите евросубсидии, дойде преди дни от изпълнителния директор на фонд "Земеделие" Мирослав Николов. Тези пари са платени на фермерите у нас още преди година и са възстановени от Брюксел. По-късно проверка от Еврокомисията обаче откри несъответствия при обществените поръчки и даде срок на Фонда до 30-и юни да направи проверки, които да се потвърдят и от сертифициращ орган. Заради обжалвания в съда в момента няма сертифициращ орган. Договорът на предишния "Делойт одит" изтече през януари. Днес министърът на земеделието Димитър Греков съобщи, че до месец отговорът ще бъде изпратен.

Вчера заседавахме политическият съвет. Срещнахме се със сертифициращата фирма "Делойт", днес отново имаме среща с фонд "Земеделие", за да започнем работа по отстраняването на всички тези слабости. Фирмата, която досега е извършила сертификацията, каза, че това е възможно да се случи в рамките на един месец, каза министър Греков.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Министър Греков ще поиска оставката на ръководството на ДФ "Земеделие" в четвъртък

На заседание на Управителния съвет на фонд "Земеделие" в четвъртък министърът на земеделието ще поиска оставка на ръководството на Фонда. Причината е множеството нередности в управлението на институцията, съобщи министър Димитър Греков. Ако и в..

публикувано на 01.07.14 в 13:15
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32