Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Браншовите организации срещу непрозрачния начин на разпределяне на европарите за следващите 7 години

Снимка: БГНЕС

Браншови организации в земеделието се обявиха срещу непрозрачния начин, по който Министерството на земеделието решава как ще се разпределят европарите за сектора в идните 7 години. Веселина Миланова с подробности за поредното напрежение сред фермерите.

Въпреки сформираните работни групи, в които бранша участва, за изненада на фермерите агроведомството публикува концепции за директните плащания без в нея да е отразено мнението на реалните земеделци. Димитър Зоров:

Не може в последния момент да ни се пробутва нещо и да се каже, ние го обсъждахме, това е решението. Само че поне последователността да бяха спазили - решението да не е предхождащо дискусията, а поне да е след това.

До първи август България трябва да представи концепцията си за начина, по който ще се харчат европарите за земеделие, припомня Магърдич Хулиян.

На нас ни предстоят седем години, в които ще работим и ще вървим по програмата, която е в момента. Ние просто със затворени очи бъркаме в чувала, вадим нещо и казваме - това е най-доброто за България.

От глупост или некомпетентност чиновниците ще блокират системата, казва Ангел Вукодинов.

Че се отваря широко вратата за измами - неработещи хора да отиват и да очертават земя. Тази година имаме 16 хиляди увеличени заявления по ИСАК, защото преразпределителното плащане, което върви по същия непрозрачен начин, дава възможност да се вземат повече пари.

Половината от тези кандидати за усвояване на пари по преразпределителните плащания са изкуствено разделени малки стопанства, сочат фермерите. Едва в понеделник земеделците ще имат среща с ресорния министър. Ще стигне ли времето за промяна в концепцията, която ще представим в Брюксел, все още не е ясно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32