Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатите и бизнесът искат бързо решаване на проблема с КТБ

Снимка: БГНЕС

Синдикати и работодатели настояват за спешна среща с Управителния съвет на БНБ още тази седмица. Целта е създаване на Надзорен комитет, с помощта на който КТБ да отвори врати максимално бързо, без това да е за сметка на данъкоплатците. Бизнесът и синдикатите не изключиха варианта спиране на работа за 1 час.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров посочи, че политици и БНБ вкупом са излъгали, след като са обещали, че на 21-ви юли КТБ ще отвори врати, но това не се е случило. По тази причина се предлага създаването на Надзорен комитет за решаване на проблема с банката, в който идеята е да влязат доказани професионалисти - банкери, юристи, финансисти, както и представители на вложителите, кредитополучателите и акционерите. Димитров предупреди какво ще се случи, ако КТБ не отвори врати в най-кратък срок: Фалити, неизплащане на работни заплати и загуба на хиляди работни места.

Целта, която се преследва със създаването на комитета, обясни Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал:
Бързо решение, което да доведе до отваряне на банката. Това да не стане с бюджетни средства, със средства на данъкоплатците, защото в момента обсъжданият въпрос е точно обратният.

Бизнесът и синдикатите настояват незабавно да започнат стъпки за влизането на България в Европейския банков съюз. Заради усложнената ситуация в страната не се изключва и вариантът спиране работа за един час:
Ние разсъждавахме и на тази тема. Политиците не ходят на работа. Какво ще стане, ако всички ние спрем да работим само за един час.

Ситуацията в държавата е страшна, заяви президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

Няма да приемем парите на нашите членове и на останалите клиенти на КТБ да бъдат присвоени, загубени и разхитени, предупреди президентът на КНСБ Пламен Димитров.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32