Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ели Милушева: Няма притеснения за изпълнението на ОП "Конкурентоспособност"

Няма притеснения за изпълнението на Оперативна програма "Конкурентоспособност", нито сигнали от Европейската комисия, че средствата по нея за България ще бъдат спрени. Това обясни Ели Милушева, ръководител на управляващия орган на програмата. Преди месец заради грешки в дейността на комисията, която оценява кандидатстващите проекти, бяха спрени 97 милиона лева по процедурата за технологична модернизация на фирмите. Целта беше да се избегне риска от спиране на парите по програма "Конкурентоспособност".

Според Ели Милушева, фирмите, чиито проекти са били спрени, нямат поводи за притеснения, тъй като наесен, когато ще бъде отворена новата схема за технологична модернизация, кандидатите ще могат отново да подадат документи и да се класират.

Тези, които са получили при такава силна конкуренция 80-90 точки, тези същите фирми ще ги получат пак есента, каза тя.

Програма "Конкурентоспособност" е изключително стабилна, увери Милушева.

Всички приказки за спиране на средства, за наложени санкции от Европейската сметна палата, не съществуват, допълни тя.

От управляващия орган по програма "Конкурентоспособност" увериха, че са си взели урок след откритите нередности по схемата за технологична модернизация, по която бяха спрени проекти за 97 милиона лева.

Не трябваше да са толкова широко отворени вратите, за да няма такава силна конкуренция, защото получихме 1168 предложения, а парите стигат за 140, обясни Милушева.

Заради откритите нередности в работата на оценяващата комисия по схемата за технологична модернизация няколко души са предложени за наказания.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32