Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спират земеделски субсидии над 300 хиляди евро

Снимка: БГНЕС

От следващата година субсидии над 300 хиляди евро няма да се изплащат - за това се споразумяха Министерството на земеделието и браншовите организации в сектора. Въпреки настояването на земеделските организации остава предложението на държавата - всички дребни фермери да получават по 1250 евро годишно.

Идеята за таван на евросубсидиите дойде от самите земеделци, включително от зърнопроизводителите, които години наред бяха сочени като основните получатели на свръхсубсидиране. Така в сегашния вариант на концепцията сумите над 150 хиляди евро ще се намаляват с пет на сто, а тези над 300 хиляди няма да се изплащат, като преди тавана, от сметката ще се изваждат разходите за заплати, данъци и вноски за социално осигуряване.

Пак по искане на фермерите спестените пари ще се прехвърлят към Програмата за селските райони и ще се насочат към финансиране на животновъдство, зеленчукопроизводство и биопроизводство, пчеларство и към програмата за малки земеделски стопанства.

Уточнено е понятието "активен фермер", като за такива ще бъдат признавани земеделци, които формират поне една трета от дохода си от селскостопанска дейност и само такива фермери ще бъдат подпомагани.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32